Astăzi, începând cu ora 15.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc  prima întâlnire a ministrului Cătălin Predoiu cu organizațiile sindicale, de la preluarea mandatului, întâlnire la care au participat și șefii inspectoratelor generale, secretarii de stat și directorii direcțiilor din instituție.

Mesajul de început al ministrului Predoiu  a fost unul care îndeamnă la dialog, stabilire de obiective și prioritizarea acestora. Acesta dorește reformarea ministerului și rezolvarea inechităților cu care se confruntă personalul MAI. Președintele Sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica a transmis în cadrul ședinței faptul că organizația noastră își exprimă disponibilitatea și susținerea pentru realizarea unui dialog social constructiv care să producă rezultate cu impact asupra personalului și asupra serviciilor publice pe care le oferim societății, iar pentru a realiza însă acest deziderat, am  adus în atenție principalele probleme de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne:

  • Eliminarea tuturor prevederilor referitoare la plafonarea, suspendarea sau menținerea în plată la un nivel scăzut a drepturilor de natură salarială ale personalului. După anul 2009 drepturile de natură salarială ale polițiștilor nu au mai fost acordate la nivelurile prevăzute de lege. În acest sens, exemplificăm compensația de chirie, care se raportează la salariul aflat în plată la nivelul anului 2009. Mai mult, cu toate că de la 1 iunie 2023, cu o întârziere de 3 ani față de etapele prevăzute de Legea  nr. 153/2017, salariile de funcție vor fi plătite conform grilei din Anexa VI, în continuare sporurile, compensațiile, indemnizațiile, se stabilesc având la baza nivelele salariale din anii precedenți.
  • Eliminarea plafonării nivelului în plata a normei de hrană și acordarea corespunzătoare a sumei stabilite prin Ordin al ministrului apărării naționale. În momentul de față norma de hrană este de 34 de lei față de nivelul stabilit de 48 lei.
  • Eliminarea inechităților salariale generate de funcțiile deținute de polițiști din cadrul aceleiași structuri care îndeplinesc aceleași atribuții, dar sunt salarizați diferit în raport cu coeficientul de ierarhizare al funcției ocupate similar demersurilor pe care le-a realizat la ANP cât a fost ministru al Justiției.
  • Din cauza dezinteresului manifestat față de resursa umană din MAI, niciun polițist nu poate fi plătit corespunzător Anexei VI din Legea 153/2017 pentru studiilor superioare absolvite. Cu toate că legiuitorul a stabilit un coeficient de salarizare superior pentru funcțiile de agent de poliție prevăzute cu studii superioare, la acest moment nu avem nicio astfel de funcție în nomenclator, ceea ce va determina o nemulțumire în rândul agenților de poliție, care deși lucrează în structurile poliției judiciare și întocmesc acte de urmărire penală, nu vor fi salarizați corespunzător studiilor superioare deținute.
  • Lipsa unui ghid al carierei a generat grave deficiențe în sistem, astfel că numirile pe funcții prin împuternicire/desemnare s-au realizat pe baza oricăror alte criterii decât profesionalismul, meritocrația, experiența sau cunoștințele. Mai mult, prin miile de împuterniciri și desemnări, au ajuns în funcții persoane care nici măcar nu îndeplineau cerințele de ocupare ale postului pe care au ajuns să îl exercite. Este și mai stringent faptul că toate aceste acte materiale de împuternicire peste durata termenului de 12 luni, fără a se organiza concurs, reprezintă o încălcare a normei primare, respectiv art. 27^16 din Legea 360/2002, fiind întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de „abuz în serviciu”.
  • În vederea folosirii eficiente a resursei umane calificate care a mai rămas în structurile MAI, solicităm reluarea procedurii de modificare a condițiilor de participare la concursurile pentru funcții de conducere, prin eliminarea obligativității deținerii unui anumit grad profesional. Prin acest demers, s-ar crea baza de selecție și ne-am asigura că funcție de conducere este ocupată de profesioniști.
  • Introducerea mandatelor pentru un anumit nivel al funcțiilor de conducere, care să fie menit să asigure predictibilitate, eficiență și dezvoltarea sistemului de poliție. În momentul de față, avem situații în care avem același ofițer de 15 ani pe aceeași funcție, fără să existe un mecanism de evaluare în raport cu indicatori de performanță.
  •  Intervenția  urgentă în ceea ce privește procedura de dotare a polițiștilor cu noua uniformă de serviciu. Suntem în situația ridicolă în care achizițiile au întârzieri de peste 18 luni, iar modelul anterior al uniformei de serviciu nu mai este produs. În curând vom avea polițiști care vor fi în imposibilitatea prezentării în serviciu cu toate elementele de uniformă.

De asemenea, legat de noua a lege a salarizării, care se dorește să intre în vigoare la 01.01.2024, ministrul Catalin Predoiu ne-a comunicat faptul că momentan nu există un draft al acesteia și nici nu există  o estimare clară cu privire la inițierea acestuia,  dar de îndată ce va apărea, va invita organizațiile sindicale pentru a discuta punctual pe fiecare prevedere.  Așa cum am susținut și în cadrul ședinței, ne dorim ca noua lege a salarizării să nu mai cuprindă inechitățile legilor precedente sau actuale, în care un angajat MAI are un salariu cât al unui muncitor necalificat. Ministrul a ținut să precizeze faptul că  noul guvern va ține seamă de promisiunile făcute în luna iunie, iar la rectificarea din luna septembrie, sporurile se vor raporta la noul salariu de funcție aflat în plată.

Ținând cont de experiența avută într-o altă structură de apărare precum Ministerul Justiției,  cât și  reformele realizate la nivelul structurilor de poliție de penitenciare, ne punem speranța că vom avea un dialog constructiv și vom veni în sprijinul colegilor noștri cu îmbunătățirea condițiilor de muncă, o salarizare corectă și un ghid al carierei care este mai mult  decât necesar.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Prima întâlnire a organizațiilor sindicale cu ministrul Cătălin Predoiu

Distribuie

3 răspunsuri

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.