În ședința de guvern de ieri, 13.07.2023 , a fost aprobat un proiect de lege care vizează extinderea ordinului de protecție și la alte categorii de victime, în afara sferei de infracțiuni care vizează violența domestică.
Legislația actuală, privind posibilitatea emiterii ordinului de protecție provizoriu de către polițist, oferă doar protecție exclusiv pentru victimele actelor de violență care se încadrează în sfera domestică. Prin adoptarea acestui proiect, se dorește crearea unui instrument juridic eficient, similar celui existent pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, care să poată fi uzitat în protecția victimelor altor infracțiuni.
Conform proiectului de lege, ordinul de protecție provizoriu poate fi emis imediat, de către polițist, la cererea scrisă a victimei, a tutorelui sau a altui reprezentant legal al acesteia. Emiterea se face în situația în care există un risc iminent de săvârșire a unui alt act de violență îndreptat împotriva victimei, punându-i în pericol viața, integritatea fizică sau libertatea.
Ordinul de protecție provizoriu are o valabilitate de cel mult 5 zile și poate cuprinde diverse măsuri pentru a asigura protecția victimelor, precum:
- evacuarea temporară a agresorului din locuința comună,
- reintegrarea victimei și, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuința comună,
- impunerea unei distanțe minime față de victimă/membrii familiei/reședință/locul de muncă/unitatea de învățământ a persoanei protejate,
- obligarea agresorului de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere permanent,
- interzicerea oricărui contact cu victima, inclusiv telefonic sau prin corespondență,
- obligarea agresorului de a preda poliției armele și documentele aferente.
Este important de menționat că ordinul de protecție provizoriu trebuie confirmat de către procuror și poate fi contestat în termen de 48 de ore de la emitere la instanța de judecată competentă conform legii.
În ceea ce privește ordinul de protecție judecătoresc, acesta poate fi solicitat de către persoana aflată în pericol prin acte de violență la instanța de judecată competentă. Cererea poate fi introdusă și în numele victimei de către procuror sau reprezentantul autorității sau structurii competente, la nivelul unității administrativ-teritoriale responsabile cu protecția victimelor infracțiunilor.
Ordinul de protecție judecătoresc poate include aceleași măsuri ca și ordinul de protecție provizoriu. În plus, instanța de judecată poate dispune și de alte măsuri precum:
- consilierea psihologică,
- psihoterapie,
- poate recomanda internarea voluntară sau nevoluntară în anumite condiții prevăzute de lege.
Durata măsurilor dispuse va fi stabilită de instanța de judecată, însă nu va putea depăși 6 luni de la data emiterii ordinului.
Este îmbucurător să vedem că se acordă o atenție sporită protecției victimelor și se dezvoltă mecanisme legale pentru a preveni și combate actele de violență. Aceste schimbări legislative reprezintă un pas important în direcția creării unui mediu sigur și protejat pentru toți cetățenii.
Cu toate acestea, acest proiect de lege va suplimenta volumul de muncă al polițiștilor care, în situația deficitului de persona cu care se confruntă Poliția Română, pentru a îndeplini o sarcină de serviciu, polițistul trebuie să abandoneze alte două trei activități. Volumul de muncă actual, peste care se vor adăuga și noile responsabilități, nu vor face altceva decât să crească și mai mult efortul depus de colegii noștri pentru evitarea colapsului întregului sistem polițienesc din România
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL