Polițiștii tratează cu AVERTISMENT sfidarea Guvernului

Din 2008 până în prezent, polițiștilor le-au crescut salariile cu aproximativ 55 lei, sumă care reprezintă jumătate din valoarea salariului de merit pentru agenții de poliție.Este tot ceea ce a primit sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională în urma adoptării OUG 20/2016 și OUG 43/2016, iar începând cu 1 august 2017, urmau să primească diferența de la salariul de merit…ați ghicit, tot de 55 lei.

Protestul de pe 16 martie ne-a demonstrat capacitatea „sindicală” pe care o avem, dar și nivelul la care ne situăm ca politică sindicală. Pentru cei prezenți a fost foarte simplu să vadă că noțiunea de „lider” încă are reverberații cu cea a unui berbec în fața unei turme. Imaginea acelui om care le „știe” pe toate și care, obligatoriu joacă singur, și este înconjurat doar de persoane alese pe sprânceană, ca nu cumva să atenteze la poziția lui.

Pentru cei care au urmărit de acasă protestele, aceștia au văzut multă degringoladă, „lideri” foarte vocali dar care aveau 30 de oameni la protest, sau „lideri” goi de conținut și depășiți de situație. Și asta pentru că acel cult al liderului, promovat de după 1989 încă se propagă cu succes. Ideea de a fi „unul” care să conducă tot, încă este menținută și susținută deoarece este singura cale prin care actualii „lideri” își pot menține poziția.

La prima întâlnire cu delegația de 30 de lideri și polițiști, 2 ore jumate s-au vorbit vorbe și s-a cerut MAI să „crească salariile pentru că acum sunt mici” și…atât. Mai departe, fiecare s-a dat în stambă, și-a făcut selfie-uri prin sală, poze cu ministra, iar liderii au intervenit pe rând, să poată să spună afară „ce le-au spus-o lor celor din minister”.

Într-o negociere totul pornește de la cifre, și de la argumentele pe care le poți pune pe masă pentru a-ți atinge obiectivul. Asta a făcut și delegația Sindicatului EUROPOL care la întâlnirea cu ministrul din 16.03.2017 a pus pe masă cifre și înscrisuri din care rezulta că impactul bugetar calculat de MAI pe aplicarea sporurilor la salariul de funcție, nu numai că este greșit, dar este calculat artificial pe date care nu corespund cu modul în care azi sunt calculate și plătite salariile.

Iar pentru a vă face o idee despre ce înseamnă niște cifre, vă oferim noi câteva pentru a vă face o imagine:

 •  18.000 de polițiști au studii superioare și nu beneficiază de sporul de 25 % la fel ca și colegii lor. Media acestui spor este în prezent de 190 lei, ceea ce înseamnă un impact bugetar de 3,4 mil. lei (~750 mii euro)/ lună și de 27 mil lei (~6 mil. euro) până în ianuarie 2018 când se preconizează că va produce efecte legea salarizării unitare.
 • 50.000 de polițiști nu mai beneficiază de sporul de fidelitate din 2010 care se acorda până la 20% pentru vechimea maximă în MAI. La o medie de 10% a sporului de fidelitate (corespondent pentru o vechime de 10-15 ani în MAI) din salariul de funcție aflat în plată, ar fi un impact de aprox. 7,5 mil. lei (1,6 mil. euro)/ lună și de 60 mil lei (12,8 mil euro) până în ianuarie 2018 când se preconizează că va produce efecte legea salarizării unitare.
 • aplicarea la totalul de 75.000 de polițiști a unei creșteri nominale de 400 lei la salariu ar însemna 30 mil lei (6,5 mil. euro)/ lună și 240 mil lei (53 mil. euro) până în ianuarie 2018 când se preconizează că va produce efecte legea salarizării unitare. Doar că această sumă ar nemulțumi „șefimea” pentru care valoarea ar reprezenta banii pentru semințe într-o lună.

Iar dacă protestele nu au avut niciun efect, pentru că suma de 100-300 lei vehiculată este de fapt praf în ochi, în realitate media creșterii pe măsurile adoptate anterior protestelor este de aproximativ 70 lei pentru fiecare agent de poliție, iată niște cifre pe care polițiștii din stradă le generează la bugetele locale și de stat:

 • 1 din 25 de cetățeni sunt sancționați lunar în România la una dintre normele legale care prevăd ca sancțiune contravenția, ceea ce înseamnă că avem o medie de aproximativ 700.000 de amenzi lunar.
 • valoarea medie a unei contravenții este de 250 lei, în condițiile în care la regimul rutier cea mai mică amendă este de 145 lei iar cea mai mare, pentru persoanele fizice, este de 2900 lei.
 • populația achită lunar amenzi lunar de aprox. 17 mil. de lei (3,8 mil. euro).
 • anual în România, numai din amenzi, poliția aduce venituri de 200 mil. de lei (44 mil. euro)

Concluzia este că agentul constatator, conform legii, când constată săvârșirea unei contravenții este obligat să aplice o sancțiune principală (amendă sau avertisment) în funcție de aprecierea sa cu privire la pericolul și gravitatea faptei. Așa cum judecătorii stabilesc pedepse pentru infracțiuni, așa și legea stabilește că agentul constatator este unicul care poate aprecia ce sancțiune să aplice. Cifrele de mai sus sunt estimative dar și informative, și sperăm să le dea de gândit atât guvernanților cât și polițiștilor.

Dacă ministra a declarat că polițiștilor nu le-au crescut salariile pentru că nu au reprezentat o prioritate pentru programul de guvernare al PSD, atunci îi spunem și noi ministrei că respectul nostru și contribuția la bugetele locale și de stat va fi pe măsură. Decât la dispoziția partidului, mai bine rămân banii în buzunarele românilor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii tratează cu AVERTISMENT sfidarea Guvernului

Distribuie

4 răspunsuri

 1. Super…
  Dk vreți unitate uitați-vă la colegii voștri de la penitenciare. Ex: SNLP adică Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare care începând cu luna septembrie au pichetat toate unitățile, lucru ce a deranjat și a adus în prim plan problemele angajaților. La nici un miting(organizat în fata unităților) nu au fost asa de puțini membri cum au fost la voi la București. Într-adevăr cred ca aveți o problema.. La noi (SNLP) liderii sunt colegii noștri!! La voi…

 2. De sporul de 25% de misiune permanenta .30% spor pt.conditii de pericol deosebit .de 8% spor de pastrarea confidentialitatii …..vad ca nu vorbeste nimeni unde se regasesc si cum se calculeaza. (Normal ar trebui calculate din 1450 lei). Toate sindicatele vad ca vorbesc doar de sporurile care sunt calculate pe baza de pontaj (spor de noapte ..antena ..judiciar..si ssd…)care oricum sunt calculate corect la 1450 lei.

  1. Sporurile mentionate sunt deja incluse in salariul functiei de baza, doar ca nu sunt individualizate distinct pe fluturas. Totusi, va rugam sa observati ca inclusiv in acest moment, sporurile acordate pe baza de pontaj, inclusiv sporul de „judiciar” de 5% sunt raportate la salariul de funcție aflat în plată, nu la cel din decembrie 2009 care era compus din ci (coeficientul de ierarhizare agenti intre 1.90 – 2.90) * vrs (valoarea de referinta 197.3 lei).

 3. Trebuie sa strangem randurile si sa fim mai uniti.. Numai asa le putem impartasi si noi acelasi respect pe care il arata fata de noi acesti guvernanti.
  Stiti ce spunea grindeanu acum 5 zile? A spus ca marirea de 30% pe care o va acorda primarilor, viceprimarilor, consilierilor locali si judeteni adica aproximativ 48.000 de oameni vine sa completeze faptul ca acestia nu au facut parte dintre cei care au primit mariri salariale de 20% la inceputul anului. De parca noi am primit ceva?
  Inca o data multa bataie de joc la adresa noastra………..Va dati seama cum ne trateaza acesti oameni?
  Mai mult, in proiectul legii salarizarii unitare au prevazut ca pe langa sistemul sanitar sa beneficieze de toate maririle o data la inceputul anului 2018 si alesii locali….adica de la primar, prefecti, parlamentari, ministri pana la presedinte……..iar restul………

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută