Răspundem la sfidare, c-un miting și mai mare!

Începem prin a mulțumi membrilor de sindicat care au răspuns apelului nostru pentru a participa la protestul organizat în fața Ministerului Muncii și Justiției Sociale și a Ministerului Afacerilor Interne.Mai mult, le mulțumim liderilor care, deși nu au reușit să fie prezenți în București, au găsit diferite metode de a fi solidari cu colegii lor care scandau în fața celor două ministere.

În primul rând am dori să explicăm motivul pentru care am protestat în fața celor două ministere, sens în care indicăm interviul oferit de Cosmin Andreica pentru agenția de presă Agerpres, care descris pe scurt fundamentul care a stat la baza acestei decizii.

http://www.agerpres.ro/social/2017/03/16/reprezentanti-ai-sindicatului-politistilor-europol-protesteaza-in-fata-ministerului-muncii-pe-legea-salarizarii-unitare-12-43-58

În urma discuțiilor avute cu reprezentanții Ministerului Muncii și Justiției Sociale și a Ministerului Afacerilor Interne, am ajuns la concluzia că polițiștii sunt în continuare sfidați, lăsați ultimii pe lista creșterilor salariale și cei mai slabi plătiți bugetari în acest moment.

În intervalul 10:00-12:00, acțiunea de protest din fața Ministerului Muncii și Justiției Sociale ne-a adus în fața unei delegații formate din Gabriel Petrea-ministrul consultării publice și a dialogului social, Adrian Dobre-secretar de stat în cadrul ministerului muncii, Marius Sepi-secretar de stat în cadrul ministerului consultării publice și a dialogului social. Deși discuțiile au fost purtate pe direcția salarizării polițiștilor, singurele argumente a reprezentanților Guvernului au fost reprezentate de faptul că proiectul de lege a salarizării, care va intra în vigoare în luna iulie 2017 și va produce efecte începând cu 1 ianuarie 2018, va elimina discriminările și inechitățile salariale.

De asemenea, în momentul în care am intrat în profunzimea discuțiilor pe salarizarea unitară, ni s-a confirmat încă o dată că proiectul legii salarizării unitare nu există încă. Există doar niște cifre de la Ministerul Finanțelor Publice, cu disponibilitățile financiare pe baza cărora au creionat niște grile, dar care nu au fost asumate oficial. Mai mult, nu ni se oferă nicio garanție că acest proiect de lege a salarizării, chiar dacă va fi adoptat și publicat în M.Of. în luna iulie 2017, va și produce efecte începând cu ianuarie 2018. A se vedea Legea 284/2010, care există, este publicată în M.Of. dar efectele ei au fost prorogate de la un an la altul.

Ulterior discuțiile s-au mutat la MAI unde, delegația Sindicatului EUROPOL a avut o întâlnire separată cu: ministrul Carmen Dan, Drăgulin Stelică-consilier ministru, Călin Roșan-Secretar General, Cristina Manda-subsecretar de stat și Marius Sepi-secretar de stat. Am refuzat să participăm la prima întâlnire unde a fost primită delegația colegilor de la celelalte sindicate, pentru simplul motiv că erau aproximativ 30 de persoane, nicio listă comună cu revendicări ci doar dorința de a ieși în față și de a puncta că au „trecut” și ei pe la ministru.

Concluziile discuțiile de la MAI pe scurt, au fost reprezentate de lipsa bugetului pentru a mai aplica creșteri salariale de orice natură, și ni s-a promis ceea ce deja s-a negociat în comisiile de specialitate pe legea de adoptare a OUG 9/2017, respectiv:

  • raportarea sporurilor acordate pe bază de pontaj la salariul de funcție din februarie 2017;
  • acordarea diferenței de la 10% din „salariul de merit” pentru cei care nu l-au avut în decembrie 2009 (aprox. 55 lei pt agenți)

Cu privire la raportarea sporurilor acordate pe bază de pontaj la salariul de funcție, ni s-a comunicat că a fost deja calculat un impact. Toate acestea în condițiile în care, i-am pus într-o încurcătură serioasă când le-am arătat fluturași de salariu din noiembrie, decembrie, ianuarie unde, în mod surprinzător, aceste sporuri (spor de noapte, de antena, de judiciar) deja sunt plătite ca procent din salariul de funcție. Iar în lipsa unor explicații din partea „specialiștilor”, în afară de surprinderea de pe fața lor, au simțit nevoia sa spună că acestea au fost „revendicările” sindicatelor.

Mai mult, ne-a fost foarte greu să mai venim pe argumente pe modul de aplicare a HG 1/2017, pentru că toți liderii de sindicat au promovat deja ideea că sporurile și adaosurile, care la noi se află sub forma sumelor compensatorii trebuie să fie „eliminate” sau „scoase” din salariul de funcție, sau „anulate”. Asemenea inepții le-au dat posibilitatea celor de la MAI să se acopere și să spună că „e nevoie de o altă lege care să prevadă scoaterea acestor sume din salariul de funcție”.

În fapt, interpretarea corectă a prevederii din HG 1/2017 se referă la stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată la suma de 1450 lei, sumă care să nu includă sporuri sau adaosuri. Cu alte cuvinte, salariu de funcție trebuie stabilit la 1450 lei la care să se adauge sumele compensatorii pe care le are fiecare polițist și care să formeze împreună salariul de funcție. Astfel, logica juridică aruncată de cei din MAI pică, lipsind orice alt tertip pe care să îl mai poată invoca. Totuși, când am înaintat această interpretare, Dragulin Stelica-consilierul ministrului a sărit ca ars precizând că aplicarea HG 1/2017 ar costa MAI 5 miliarde de lei în condițiile în care bugetul de salarii al MAI pe anul 2017 este de 7,5 miliarde. De aici deducem că nu sunt străini de interpretarea pe care le-am oferit-o, ci doar au profitat la lipsa de profesionalism al liderilor de sindicat care s-au grăbit să ceară „scoaterea” sau „anularea” sumelor compensatorii din salariul de funcție.

Vă rugăm să fiți foarte atenți la informațiile care vor circula, pentru că prima delegație care a ieșit de la MAI a anunțat polițiștii că li se va crește salariile cu sume cuprinse între 100-300 lei. Aceasta este o intoxicare, deoarece măsurile cele două pe care le-am amintit, erau deja discutate de 2 săptămâni. În zilele ce urmează, echipa noastră va pregăti un material complet cu privire la inechitățile și discriminările salariale, dar și cu cifrele exact și impactul financiar pe care l-ar produce.

Am reușit să dovedim că protestele sunt ale polițiștilor și nu ale sindicatelor sau ale unor lideri care caută capital de imagine și apreciem dorința de unitate a celor participanți. Toți „liderii” care au încercat să acapareze mișcarea liberă de protest a polițiștilor au ajuns să fie huiduiți și alungați pe rând.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Răspundem la sfidare, c-un miting și mai mare!

Distribuie

4 răspunsuri

    1. La acest moment documentam cifrele si pactul pus la dispozitie de catre MAI pe presupusele masuri salariale. Cert este ca trebuie sa stabilim un intreg calendar de proteste. Este imposibil să ne impunem doar printr-o singura actiune.

  1. “”UNITATE ! a fost sloganul nostru la Bucuresti. Colegii de la celelalte sindicate vor intelege ca doar uniti vom schimba ceva ,insa nu pe Facebook ci in strada..Liderii care au iesit de la negocieri si au inceput sa se tiganeasca in fata colegilor din celelalte sindicate au cazut in derizoriu si au incercat sa salveze situatia indemnand politistii sa plece intr-un mars neautorizat catre Guvern.Acolo aceasi dezorganizare…multa gargara si nimic concret ..Daca vreti schimbare sloganul e UNITATE!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută