Impact financiar ZERO pe salariul de merit

Ca urmare a aplicării HG 1/2017 în varianta MAI, prin creșterea salariului de funcție la 1450 lei, sumă care include compensatoriile introduse în 2010, mai mult de 40.000 de polițiști au avut parte de creșteri artificiale de câteva zeci de lei până la maximum 150 lei în cazul polițiștilor nou intrați în sistem cărora le-a crescut salariul de funcție de la 1250 lei la suma de 1450 lei.

Mai mult, încă de la începutul lunii martie, în urma discuțiilor purtate la Ministerului pentru consultare publică și dialog social, sindicaliștii din mai multe familii ocupaționale au fost îndrumați pe ultima sută de metri să depună amendamente la proiectul legii de aprobare a OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative.

Într-adevăr, o serie de creșteri salariale din ultima perioada s-au făcut prin Legea 250/2016 de aprobare a OUG 20/2016 și modificare a OUG 57/2015, iar soluția imediată pentru intervenții care să producă efect rapid asupra salariilor este această cale. Totuși, la nivelul MAI, în această perioadă au avut loc mai multe fenomene ciudate mascate de „buna credință” a celor care conduc frâiele ministerului.

În realitate, MAI s-a folosit de o parte din liderii de sindicat, în frunte cu politicianul, pardon „liderul” Coarnă, pentru a împacheta frumos o gogoașă frumoasă care să dea bine și pentru imaginea ministrei dar și pentru imaginea celor 4 sindicate consacrate. Este vorba despre devansarea acordării diferenței salariului de merit și acordarea sporurilor pe bază de pontaj la salariul de funcție din februarie 2017.

Vă reamintim că potrivit OG 20/2016 polițiștilor li se va acorda cu data de 1 august 2017, diferența echivalentă a salariul de merit de 10% care se raportează la salariul de bază din 2009, și reprezintă maxim 57 de lei pentru agenții de poliție sau ofițerii cu funcții debutanți. Totuși este important de menționat că aceste amendamente, deși au fost discutate încă de la începutul lunii martie, nu au transpirat decât atunci când noi am scris despre existența lor.

Iar acum să vă explicăm de ce vorbim de încă o înșelătorie la adresa polițiștilor. În fapt, această sumă de aproximativ 55 lei pe care se presupune că o vom primi din aprilie, nu va produce niciun impact financiar pentru cei 40.000 de polițiști cărora le-a crescut salariul de funcție la 1450 lei. De ce? Pentru că potrivit legii echivalentul „salariului de merit” este inclus în salariul de funcție iar suma va fi „înghițită” în componența acestuia.

În traducere liberă, dacă suma cu care v-a crescut salariul de funcție, ca urmare a aplicării HG 1/2017 este mai mare decât echivalentul diferenței salariul de merit (de aproximativ 55 lei), salariul vostru nu va crește deloc ci va fi absorbită de salariul de funcție care va rămâne tot la 1450 lei. Practic, doar cei care au salariile de funcție mai mari de 1450 lei vor beneficia de creșterea echivalentă a diferenței salariul de merit.

Întrebarea acum este unde se duc banii pe care i-a aruncat atât ministra cât și consilierii ei, ca fiind „impact financiar generat de acordarea diferenței salariului de merit”? Probabil celelalte sindicate, îmbătate de setea de imagine, nu au sesizat acest aspect, dar este evident că impactul a fost calculat artificial de MAI. Să realizați ce înseamnă în cifre această falsă creștere pe care o invocă MAI, este suficient să înmulțiți 40.000 de salarii * o medie de 55 lei ce reprezintă jumătate din salariul de merit, ceea ce înseamnă lunar 2,2 mil lei ( 500 mii euro)/ lunar.

Cu privire la cealaltă gogoașă „raportarea sporurilor acordate pe bază de pontaj la salariul de funcție din februarie 2017” o să revenim cu un material în cursul zilei de mâine, să vă demonstrăm că și aici este vorba tot despre o cacealma, deoarece aceste sporuri deja sunt raportate la salariul de funcție.

Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL va sesiza Guvernul cu privire la maniera frauduloasă în care MAI a calculat presupusul impact financiar și va solicita o întâlnire în regim de urgență pentru a identifica suma totală care rămâne disponibilă pentru a fi redirecționată către eliminarea altor inechități salariale.

Viitorul ne aparține

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Impact financiar ZERO pe salariul de merit

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.