Cum stă treaba cu sporurile raportate la salariul de funcție?

Continuăm să deschidem ochii polițiștilor cu privire la gogoșile servite de MAI împreună cu sindicatele „reprezentative” în privința viitoarelor modificări propuse ca amendamente în legea de aprobare a OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative.

MAI-ul, alături de cei mai vocali lideri pe care azi îi vedeți că strigă pe la televizor și se acuză reciproc de trădare, sunt singurii vinovați pentru lipsa unor acțiuni și demersuri pe care ei trebuiau să le declanșeze în vara lui 2016, înainte ca cele două ordonanțe, OUG 20 și 43, menite să elimine din inechitățile salariale să intre în vigoare.

În timp ce medicii și profesorii au apăsat pedala de accelerație, au avut întâlniri, au pus presiune, au organizat proteste, unii lideri de la noi erau puțin ocupați cu arestul, ații cu concediul și restul făceau activitatea sindicală doar pe facebook, pentru că mai nou, nici nu contează ce faci efectiv pentru membri, ci doar ce vrei vrea să faci dacă vor veni la tine.

Acum, la câteva luni de la cele două ordonanțe și a altor acte normative incidente lor, polițiștii au văzut efectele salariale la alte categorii bugetare, cărora le-a fost rotunjit salariul consistent cu sume cuprinse între 400 lei și 1500 lei. Asta în timp ce noi, am primit cea mai mică corecție salarială sub forma echivalentului salariului de merit, dar și acela în două tranșe, de aproximativ 55 lei.

Dar chiar și așa, să spunem că îi „iertăm” pe liderii care în 2016 ne-au lăsat de izbeliște, se pare că nici în ceasul al 12-lea, aceștia nu realizează că trebuie să ne punem la masă, să avem poziții comune, revendicări comune, să fim o singură voce, pentru a salva ce se mai poate salva din salarizarea polițiștilor. Pentru ei și acum contează cine a depus primul cerere pentru organizarea protestului la Primărie sau cine ce bannere va afișa la adunărilor lor.

Cu toate că am fost acuzați, inclusiv de membri noștri că nu am participat la mai multe ședințe la care celelalte sindicate au participat, acum poate înțelegeți de ce insistăm ca dialogul social să fie realizat într-o formă instituțională, în urma căreia să rămână o minută cu poziția fiecăruia, nu doar să ne bem cafeaua la minister și să punctăm prezența, doar pentru ca MAI să își facă jocurile și să legitimeze măsuri pe care vor ei să le implementeze pe sub masă.

Același lucru s-a întâmplat și la începutul lunii martie, în timpul nenumăratelor întâlniri pe care le-au avut liderii care miros a naftalină, și în care au fost de acord cu cele două propuneri ale MAI:

  • de a devansa termenul de acordare a salariului de merit pentru luna aprilie;
  • de a acorda sporurile acordate pe bază de pontaj (noapte, antenă, judiciar, conductor câine etc) la salariul de funcție;

Mai mult, am fost primi care v-am informat despre aceste demers obscur, menit doar să dea impresia că MAI manifestă interes și implicare în eliminarea inechităților salariale. Iar dacă în ultimul material v-am arătat de ce acordarea diferenței la salariul de merit nu va produce niciun impact pentru cei care anterior lunii februarie au avut salariul de funcție sub 1450 lei, acum vrem sa vă explicăm pentru a clarifica odată gogoașa servită cu sporurile raportate la salariul de funcție.

Mai jos aveți prima formă a amendamentului pe care MAI, împreună cu liderii care au participat la întâlnirile de la începutul lunii martie l-au agreat. Pe scurt, acesta spune că, atenție, sporurile acordare pe baza pontajelor să fie determinate prin raportate la salariul de funcție.

Păi haideți să vedem ce înseamnă asta. Din ce rezultă în justificarea acestui amendament, în coloana din dreapta, vedeți că se vorbește despre faptul că „baza de calcul a acestor elemente salariale (n.r. sporuri) se situează în majoritatea cazurilor la nivelul stabilit la data de 31.12.2009”.

În realitate însă, niciun spor acordat pe bază de pontaj nu se aplică la salariul de funcție din 31.12.2009. Singurul element salarial care este raportat la acest nivel este salariul de merit, care este 20% din c.i. (coeficient de ierarhizare) * VRS ( valoarea de referință sectorială), adică de la 375 lei în sus. Toate celelalte sporuri din afara salariului funcției de bază SFB ( care este format din SF 2009, misiune permanentă 20%, fidelitate până la 20%, confidențialitate până la 14% și sume compensatorii care conțin sporurile din salariul lunii decembrie 2009 care nu s-au mai regăsit în legislația din 2010).

Iar pentru a exemplifica acest lucru, mai jos aveți un extras din fluturașul de salariu de unde reiese, fără echivoc, faptul că ceea ce a propus MAI în amendament, se întâmplă deja din 2010, respectiv sporurile acordate pe bază de pontaj sunt raportate la salariul de funcție de după 2009. Oricine poate verifica acest aspect pe propriul fluturaș, prin compararea sumei sporului de antenă care trebuie să fie de 10% din această valoarea, și care se determină prin raportare la salariul de funcție de după 2009, nu la cel din 2009 la care se raportează salariul de merit.

Le mulțumim colegilor de bună credință din MAI care ne-au pus la dispoziție amendamentul și ne-au dat posibilitatea să dezvăluim tentativa de înșelare pusă la cale, și care avea drept scop diminuarea stării de nemulțumire înregistrată atât la nivelul Poliției Române, cât și la nivelul Poliției de Frontieră Române.

Mai mult, Sindicatul EUROPOL a înaintat o adresă către Parlament, unde explică „confuzia” creată și solicită ca amendamentul deja depus de MAI să fie interpretat în sensul aplicării sporurilor la SFB (salariul funcției de bază), iar salariul de merit să nu mai fie aplicat la salariul de bază din 31.12.2009 ( care este în medie de 55 lei) ci la salariul de funcție din prezent, care pornește de la 1450 lei. Numai pe salariul de merit, această propunere va genera o creștere de la 110 lei, cât este în prezent valoarea întreagă a salariului de merit, la 290 lei, care reprezintă cea mai mică valoarea a acestuia raportat la salariul de funcție din prezent.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Cum stă treaba cu sporurile raportate la salariul de funcție?

Distribuie

Un răspuns

  1. mare nemultumire cu privire la sporurile ce se acorda coeficient din salariu…
    exemplu, spor de radiatii… 10 % una este sa primesti la un salariu de agent si alta e sa primest la salariu de director … intrebarea este directerorul se radiaza mai mult ca agentul.. din teren care efectiv opereaza tehnica radianta ? …iar o alta discriminare o vad la compesatiile pentru chirie … eu ca agent cu 1400 am dreptul conform legii la maxim 50 la suta din salariu adica maxim 700 lei iar directorul … 50 la suta din 5000 … 25000 adica inca doua salarii de ale mele… eu sunt nevoit sa locuiesc in conditii inumane pe cand eci cu salarii mari in lux …. vad normal ca sporulile sa se acorde in suma fixa pentru toata lumea ….

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută