Polițiștii lăsați fără nicio protecție în fața temperaturilor extreme

În această perioadă, am văzut o publicitate excesivă pe mobilizarea dispusă de diferiți factori de conducere de la nivelul administrației (miniștri, prefecți, primari etc.) pentru a a lua măsurile necesare de protecție a populației dar și pentru ca viața social economică să nu fie afectată.

Cu toate acestea, constatăm că tocmai pentru cei care sunt puși să execute aceste măsuri, adică polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri, nu s-a luat nicio măsură minimală de protecție. De câteva zile, colegii noștri își execută serviciul în condiții extreme, de viscol, temperaturi scăzute, pe drumurile publice, în câmp deschis, dar fără ca vreun „meneger” să le poarte grija. Și aici nu vorbim de o grijă facultativă, ci vorbim de obligațiile prevăzute de O.U.G. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, despre care majoritatea șefilor nici măcar nu au auzit.

Nu este pentru prima dată când salvatorii ajung să fie victime ale nerespectării legislației privind protecția muncii de către „menegerii” cărora nu le pasă de proprii subalterni. Din acest motiv, vă prezentăm principalele măsuri de protecție la care aveți dreptul conform legii, dar și obligațiile pe care le au șefii IPJ-urilor în această perioadă cu temperaturi extreme.

Astfel, inspectorii șefi au obligația să ia cunoștință direct sau prin personalul cu atribuții în domeniul protecției muncii că temperatură, respectiv indicele de răcire, a atins sau se prognozează să atingă valorile extreme. Conform art. 1 alin. 2, lit. b din OUG 99/2000, prin temperaturi extreme se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului care scad sub -200 C sau, corelate cu condiții de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel. Aceste temperaturi sunt monitorizate și certificate de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie, singura instituție care poate oferi informații oficiale în acest sens. Informații actualizate puteți găsi în orice moment pe site-ul www.meteoromania.ro.

Mai mult, conform art 3 alin. 2 din OUG 99/2000, măsurile de protecție vor fi propuse de persoana responsabilă de protecția muncii, care vor fi discutate de angajator, împreună cu reprezentanții sindicatelor, iar în unitățile în care funcționează comitetele de securitate și sănătate în muncă măsurile vor fi stabilite de acestea.

Conform art. 4 și 5, conducătorul instituției este obligat să adopte măsuri minimale pentru polițiștii care își desfășoară activitatea în stradă, după cum urmează:

a)distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1litru/persoană/schimb;
b)acordarea de pauze extinse pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
c)asigurarea echipamentului individual de protecție.
În sensul prevederilor  din ordonanța de urgență, prin menținerea temperaturilor extreme pe o perioada de cel puțin două zile consecutiv se înțelege atingerea sau depășirea în fiecare dintre cele două zile a valorilor temperaturii, respectiv indicele indicele de răcire.
Sindicatul EUROPOL a remis o adresă chestorului principal de poliție Bogdan Despescu – inspector general IGPR, și chestorului general Ioan Buda – inspector general IGPF, pentru a atrage atenția asupra obligativității luării măsurilor prevăzute de lege, mai ales în contextul în care, polițiștii nu beneficiază de echipament de protecție adecvat acestei perioade. Ne referim aici la protecția termică aproape inexistentă a uniformei de serviciu. Este important să ne protejăm sănătatea și să refuzăm să executăm serviciul în condiții contrare prevederilor de mai sus.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii lăsați fără nicio protecție în fața temperaturilor extreme

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută