Tragedia colegului nostru de la Viseul de Jos începe să scoată la iveală alte anomalii și abuzuri la care sunt supuși polițiștii din cadrul IPJ Maramureș.
Este firesc să existe reacții din partea polițiștilor din toată țara, mai ales pentru că și ei la rândul lor s-au aflat cel puțin o dată în situația de a fi planificați singuri în serviciu, de a interveni singuri la evenimente sau de a fi în situații limită, în care viața lor era în joc. De aceea trebuie să punctăm acest moment, să tragem învățămintele cuvenite și să începem să avem o dezbatere publică și obiectivă asupra condițiilor și riscurilor la care sunt supuși polițiștii din mediul rural.
Am primit o serie de mesaje de la polițiști din toată țara, prin care ne sesizează ilegalitățile la care sunt supuși prin planificarea lor în serviciul de „permanență” în mod neoficial. Însă am fost surprinși când am primit o sesizare din partea polițiștilor din cadrul IPJ Maramureș care își desfășoară activitatea în mediul rural și care ne-au relatat faptul că, în afara programului de lucru, au probleme și cu sarcinile și atribuțiile pe care sunt obligați să le execute.
Este vorba despre mai marii IPJ Maramureș, care le-au impus polițiștilor din cadrul secțiilor de Poliție Rurală din subordinea Poliției Municipiului Sighetul Marmației, să intervină la accidentele rutiere cu victime, să efectueze cercetarea la fața locului și să instrumenteze dosarele. Practic, polițiști specializați în ordine publică sunt obligați să instrumenteze dosare penale, care nu se află în competența lor materială, pentru care nu au nici specializarea și nici cunoștințele necesare.
Conform prevederilor legale, numai polițiștii rutieri pot instrumenta astfel de fapte, tocmai datorită pregătirii și specificului acestor fapte. În aceste condiții, polițiștii din mediul rural se expun nejustificat și riscă să fie cercetați pentru faptul că exercită atribuții care nu se află, potrivit legii, în competența lor. Nici nu vrem să luăm în calcul o posibilă intenție a șefilor, de a crea artificial un context, ca cei care comit accidente cu victime, să poate invoca erori de procedura pentru a scăpa de consecințele legii.
La nivelul structurilor de ordine publică sunt incidente prevederile Dispoziției IGPR 123 din 15.11.2012 modificată de Dispoziția IGPR 23 din 04.03.2015 în cuprinsul cărora nu se regăsesc atribuții cu privire la instrumentarea accidentelor rutiere soldate cu victime. Astfel, ne întrebăm cât va mai dura până vom vedea primul polițist de ordine publică cercetat pentru „abuz în serviciu”, ca urmare a faptului că a exercitat atribuții care nu sunt în competența sa.
Noi înțelegem tendința actuală a „menegerilor” din Poliția Română, de a-i pune pe polițiști să facă de toate, și astfel să facă munca a 2-3 polițiști, însă dacă au ajuns să trimită polițiști de ordine publică, care nici măcar materiale de protecție nu au, să cerceteze accidente rutiere, este evident că haosul instituțional a depășit orice limite. Mâine, poimâine ne vom trezi că polițiștii de la investigații criminale vor fi puși să dirijeze circulația prin mun. Baia Mare, sau colegii de la Centrul de reținere și arestare preventivă să efectueze acte de urmărire penală în cauze economice, că oricum, între două introduceri în arest, au timp și de niște audieri.
Sindicatul EUROPOL a sesizat în scris conducerea IGPR, pentru a interveni urgent, astfel încât polițiștii de ordine publică să nu mai fie obligați să execute sarcini pe care nici măcar în fișa postului nu le au. De asemenea am cerut să fie identificate cadrele cu funcții de conducere care se fac vinovate de această situație. Trebuie să precizăm că este singurul caz de acest gen din țară.
Facem apel la polițiști să nu mai accepte niciun fel de compromisuri, nici cu privire la atribuțiile pe care le exercită, dar nici cu privire la programul de lucru.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
7 răspunsuri
Vă spun eu ca nu e singurul caz din țară. ..
Nu este singurul caz din tara. Si in Buzau este la fel…
Ne puteți scrie în privat dacă aveți detalii mai multe.
aceasta individa toata viata ei si a bagat rubedeniile si afinii in ipj si pe unde a mai putut avand in jur de 50 de fini,majoritatea politisti pe care bineinteles ii promoveaza in functii caldute la sediul ipj. e vorba de famiglia aici. la fel o facut si sotuso la penitenciar. cuplu asta a fost si e un cancer pentru institutiile pe care din pacate de stapanesc. de restul i se cam rupescu. gura lumii zice ca mai sta, mai are de bagat pe cativa sa le dea si lor o pita.
Exista emise dispoziții ale inspectorilor șefi care încalcă dispoziția IGPR 123 din 2012 peste tot în țară. Trebuie neapărat reglementat acest aspect, intrucat și în prezent se lucrează în același mod descris de dvs.
Lucrez la proximitate si mi s-au repartizat dosare cu AN. In disp 23 scrie ca doar cu AC, dar se invoca ca in situatii deosebite se pot repartiza oricum. Cum e corect?!
Sunteti intr-o situatie de ilegalitate daca acceptati sa indepliniti sarcini pe care nu le aveti in competenta nici in fisa postului si nici in dispozitia 123. Ne puteti transmite un e-mail cu detalii pentru a va putea ajuta pe sindicateuropol@gmail.com