Polițiștii de frontieră nu dau amenzi în starea de alertă

În perioada stării de alertă, declarată prin Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe lângă colegii noștri din cadrul Poliției Române, au fost angrenate și alte forțe  din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, printre care Poliția de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Imigrări sau Jandarmeria Română.

Având în vedere numărul mare de infectări existent în rândul personalului MAI, cât și carantinarea a zeci de localități de pe teritoriul României, toate forțele din cadrul instituției au executat misiuni în aceste zone de risc pentru a se asigura că cetățenii respectă măsurile restrictive impuse, însă culmea, nu toate dintre acestea au fost nominalizate ca având atribuții în ceea ce privește constatarea și aplicarea sancțiunilor contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii noului coronavirus.

Astfel, conform art. 67 din  Legea nr. 55/2020, constatarea contravențiilor prevăzute la art. 65 și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 66 se fac de către:

a) inspectorii de muncă, pentru contravențiile prevăzute la art. 65 lit. a)q) și r);

b) personalul de control din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și subofițerii și ofițerii de pompieri și protecție civilă, pentru contravențiile prevăzute la art. 65 lit. b), c), d), e), f), j), k), l), m), n), o), s), ș) și t);

c) agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali, pentru contravențiile prevăzute la art. 65 lit.d)e)g)h)i)j)k)l)m)n)o)r) și ș);

d) personalul direcțiilor de sănătate publică, pentru contravențiile prevăzute la art. 65 lit. h) și i);

e) personalul desemnat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru contravențiile prevăzute la art. 65 lit. p);

f) agenții și ofițerii de poliție rutieră, pentru contravențiile prevăzute la art. 65 lit. p), referitoare la transportul rutier.

Așadar, după cum se poate observa în Capitolul III-Răspunderi și sancțiuni al actului normativ, legiuitorul nu a stabilit calitatea de agenți constatatori și pentru polițiștii de frontieră astfel încât și aceștia să poată constata și aplica sancțiuni contravenționale persoanelor care nu respectă măsurile impuse pentru prevenirea efectelor pandemiei.

Polițiștii de frontieră care au fost solicitați ca și structură de sprijin și care execută misiuni în localitățile carantinate nu pot constata contravențiile prevăzute de Legea nr. 55/2020 și ca urmare nu pot nici să sancționeze persoanele care nu respectă măsurile restrictive impuse, astfel că putem spune că rolul acestora e mai mult decorativ în această ecuație, deși aceștia execută misiuni în zonele de interes operativ unde cetățenii care nu respectă măsurile impuse de lege, le râd efectiv în față întrucât colegii noștri nu au ce să le facă.

Pe cale de consecință, pentru a veni în sprijinul colegilor noștri, am solicitat un punct de vedere Inspectoratului General al Poliției de Frontieră care ne-au comunicat că polițiștii de frontieră nu au competență de constatare și sancționare  pentru faptele prevăzute de Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, deși legiuitorul avea obligația să prevadă și respectiv să stabilească faptul că polițiștii de frontieră au și ei competență, similar perioadei stării de urgență.

Polițiștilor de frontieră care efectuează misiuni în perioada stării de alertă, nu le rămâne decât să întoarcă privirea atunci când nu sunt respectate măsurile stării de alertă în zonele în care ei acționează pentru că legiuitorul nu a avut capacitatea să discearnă că și polițiștii de frontieră ar putea constata  și aplica sancțiuni contravenționale.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii de frontieră nu dau amenzi în starea de alertă

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută