Discriminare eliminată pentru părinții din MAI

Astăzi, 27.11.2020, la solicitarea Sindicatului EUROPOL, Președintele României Klaus Werner Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței  de urgență a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Astfel, conform prevederilor actului normativ promulgat, art. 4 alin. 3 din OUG nr. 147/2020 are următoarea formă (3) În situaţia în care unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin.(1), acesta are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art. 1 alin. (1), cu condiția respectării, de către celălalt părinte, a prevederilor art.1 alin.(2) lit.b).  În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la
alin.(1), doar unul dintre aceştia are dreptul la majorarea acordată, potrivit prezentului alineat, suplimentar drepturilor salariale cuvenite.”

 

Acest fapt nu este un privilegiu acordat polițiștilor, ci este o stare normală de fapt, fiind o compensare pentru perioada cât aceștia sunt în prima linie și nu pot beneficia de zile libere în perioada în care unitățile de învățământ au programul suspendat. Reamintim faptul  faptul că la protestul Sindicatului Europol pentru acest drept cuvenit au participat aproximativ 100 de polițiști, atât cât permite reglementarea din perioada stării de alertă, însă rolul a fost unul definitoriu, fapt pentru care mulțumim polițiștilor care au fost alături de noi. Sindicatul EUROPOL va continua să reprezinte la un nivel maxim drepturile și interesele polițiștilor, așa cum a făcut-o de fiecare dată.

 

Viitorul ne aparține !

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Discriminare eliminată pentru părinții din MAI

Distribuie

21 de răspunsuri

 1. Da si in situatiile de familie monoparentala, nu se da 75 %, sunt obligat sa mi iau zile libere care se platesc fara sporuri…

  1. Scopul legiuitorului a fost sa ii permită părintelui singur sa petreacă timp cu copilul/copiii. Mai mult, făt de ceilalți angajați din afara sistemului care primesc doar 75% din salariu, în sistemul nostru primiți 100% din salariu pentru zilele libere.

 2. Cu polițiștii ai caror sotie/sot e cadru didactic sau are o ocupatie prin care își desfasoara activitatea de la domiciliu, telemunca sau cum s o fi numind, cum rămâne?
  Oare un prof. poate să predea cu copilul mic, intre 2-4 ani in brațe???

 3. Nu s-au eliminat toate discriminările! Familiile monoparentale nu beneficiază de indemnizație, doar de zile libere plătite mai puțin!

  1. Scopul urmărit de legiuitor a fost sa creeze psobilitatea părintelui singur sa petreacă timpul cu copilul/copiii săi. Mai mult, fata de ceilalți angajați din afara sistemului care primesc 75% pentru zilele libere plătite, în sistemul nostru primesc 100% din salariu.

 4. Cnf art 1 alin 2 lit. c) parintele care muncește la domiciliu sau face telemunca, poate face asta cu copilul in brațe sau in cazul unui cadru didactic, poate preda 5 ore si poate fi si baby sitter sau parinte in același timp. Bună treaba au facut sindicatele!

  1. Când sindicatele vor adopta legi, ne puteți critica. Pana atunci, sa nu uitam ca nu suntem în stare sa ieșim la un protest, ca ne este frica.

 5. Pînă la urmă a intrat în vigoare beneficiem toți polițiști sau doar care ambii lucreaza în aparatul de stat sau indiferent unde lucrează celălalt părinte

 6. Da nu e pt toată lumea cei din comerțul cu textile adică magazine gen pepco, etc. Copii ăstora nu invata

 7. Buna ziua. O intrebare daca se poate. Sotia lucreaza in farmacie, daca angajatorul ei ii da scris ca nu poate sa ii acorde zile libere cnf art. 2 alin 6, eu pot beneficia de majorarea de 75%, tinand cont ca in MAI nu se acorda libere? Multumesc anticipat.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută