Polițist agresat neprotejat de lege

În seara zilei de 29 ianuarie, un coleg  din cadrul IPJ Vrancea, aflat în timpul liber,  a intervenit pe peronul  gării din comuna Gugești, județul Vrancea, după ce a observat că trei tineri  agresau  verbal și fizic o femeie. Deși colegul nostru și-a declinat identitatea, cei trei bătăuși l-au lovit cu pumnii și picioarele de fața cu fiul acestuia, în vârstă de 7 ani. Cei trei agresori au fost reținuți 24 de ore de polițiștii din Gugești și au fost prezentați procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani, în vederea dispunerii măsurilor legale. Așadar în dosarul penal deschis nu se fac cercetări pentru ultraj, ci doar  pentru loviri și alte violențe.

Chiar dacă articolul 28, alin. 4 din Legea nr.  218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române  prevede că „Poliţistul este obligat să intervină şi în afara orelor de program, a atribuţiilor sale de serviciu şi a competenţei teritoriale a unităţii din care face parte, când ia cunoştinţă de existenţa unei infracţiuni flagrante, precum şi pentru conservarea probelor în cazul altor infracţiuni a căror cercetare va fi efectuată de organele competente”, polițistul care a intervenit nu a fost deloc apărat de lege.

Legea penală nu este deloc de partea polițiștilor în sensul în care  art. 257 din Codul Penal privind ultrajul nu include și aceste situații care sunt obligatorii pentru polițiști, astfel că legiuitorul a avut în vedere doar situațiile din  timpul serviciului, ”Faptele prevăzute în alin. (1)-(3), comise asupra unui polițist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.” . Dacă legea nu te protejează, nu ne e de mirare că avem o concurență sub 1,36 candidați pe loc la școlile de poliție, meseria fiind din ce în ce mai rar căutată.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Polițist agresat neprotejat de lege

Distribuie

4 răspunsuri

 1. Nu mai este concurența care a fost odată, din mai multe motive:
  1. Nu mai ia bacalaureatul toată lumea cum îl lua odată (erau unii care păzeau școlile și își completau și studiile în același timp).
  2. Multi erau atrași de un loc sigur de munca, erau singurele instituții de învățământ care asigurau repartiții la finalizarea studiilor, acum se mai găsește de munca, atât în țară, cât și afară.
  3. Academia de Politie, pe langa faptul că îți asigura o diplomă de polițist, îți mai asigura și una de drept (științe juridice) cu care te puteai duce în altă parte fără probleme ( avocatură, magistratură etc.) Multi au plecat în magistratură, pentru că ia dus mintea și au fost în stare să ia un examen, fie la INM, fie pe locurile directe. La academie au intrat și olimpici, oare cum putea să stea un om doxa de carte, că să-l comande un fost plutonier, cu Spirul Haret, pus politic într-o funcție?
  4. Salariile nu mai sunt atractive, nu că sunt mici, dar, nu mai este diferență mare față de alți bugetari, cum era odată. Mă refer la funcționari din instituții publice, nu medici sau profesori care au salariile mult mai mari. Singurul avantaj este că poți ieși mai devreme la pensie.
  5. Multi dintre polițiști nu sunt făcuți pentru munca aceasta. Mă uimesc unii când îi văd că fac poze cu un grup de băieți și fete îmbrăcați în uniforme de poliție, jandarmi etc., care au promovat examenul din sursă externă, pe care le postează pe rețele de socializare. Ce vor să spună cu asta?
  6. Multi din M.A.I. fac munca pe care o făceau soldații până în 2007, care primeau un blid de mâncare, o solda în bătaie de joc și un rand de haine pe care spăla și se imbraca cu ele ude. Profesionalizare a unor structuri s-a făcut fără cap. Face 2 ani de școală și îl trimiți să păzească nu știu ce depozit, pe care îl păzea leatul cândva.

 2. Oare dacă nu am mai fim polițiști așa cum am jurat să fim și am fi nepăsători cu toții va scădea infracționalitatea sau contraventionalitatea?

 3. dar pt un fost polițist pensionar agresat pt activități în legătură cu serviciul un procuror a schimbat încadrarea din ultraj în amenintare rezulta în ambele cazuri polițistul nu este aparat de lege. În concluzie dacă vreți sa va faceți copii polițiști gândiți-vă de 10 ori

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută