MAI împarte salariile de ”excelență” la șefi

În modul caracteristic discreționar, Ministerul Afacerilor Interne are mari lapsusuri când vine vorba de echitate și recompensarea personalului pe măsura activității. Printr-o adresă transmisă structurilor subordonate, Ministerul Afacerilor Interne aprobă acordarea majorărilor pentru  lucrări de excepție sau misiuni speciale pentru activitatea desfășurată în semestrul II al anului 2022, astfel că zilele acestea vor fi analizate  propunerile pentru acordarea acestora, iar la sfârșitul săptămânii  va fi aprobată lista cu polițiștii care vor beneficia în următoarele 6 luni de acest drept.

Deși numărul funcțiilor de conducere  de la nivelul unităților este de aproximativ 5-10% pe unitate, iar a celor de execuție între 90 și 95%, acestea vor fi repartizate astfel:

 • 30 % către structurile suport  din care – 40% conducere, 60 % execuție;
 • 70 % către operativ din care 40% conducere, 60% execuție;

Exemplu:

Pentru a înțelege fiecare unde  stă ”echitatea” MAI, vă vom prezenta un exemplu. La o unitate aparținând IGPR/IGPF/IGI care are 1000 de polițiști și sunt repartizate 50 de astfel de majorări vom avea următoarea situație:

 • 15 indicatori la structurile  suport din care  6  pentru  funcții de conducere și 9 pentru funcții de execuție:
 • 35 indicatori la operativ din care 14  pentru funcții de conducere si 21 pentru  funcții de execuție;

Astfel, la nivelul acelei unități, ținând cont că nr. funcțiilor de conducere sunt între 5-10% ( 50-100 funcții), vor primi salariu de excelență 20 de polițiști cu funcții de conducere, adică între 20-40% din numărul total al funcțiilor de conducere.

Numărul funcțiilor de execuție fiind de 90-95% (900-950 de funcții) vor primi salariu de excelență 30 de polițiști cu funcții de execuție, adică între 3,2- 3,3 % din numărul total al funcțiilor de execuție.

Având în vedere exemplul de mai sus, MAI e în situația penibilă în care la unele unități șefii primesc de două ori pe an, adică la fiecare 6 luni pentru că ”respectă” instrucțiunile MAI, iar polițiștii cu funcții de execuție sunt tăiați de pe listele de propuneri pentru că nu sunt suficienți indicatori.

Acest mod de repartizare specific ”roții țigănești” ce  are la bază principiul ”cine împarte, parte-și face” nu reprezintă decât o  vulnerabilitate a MAI prin care se dorește reducerea la tăcere a celor cu funcții de conducere  prin acordarea permanentă a acestor majorări , care ajunge și la 2000 lei.

Solicităm MAI să revină urgent asupra adresei trimise structurilor teritoriale, iar alocarea indicatorilor pentru majorarea privind lucrările de excepție sau misiuni speciale să se facă prin raportare la numărul funcțiilor de la nivelul fiecărei unități.  Dacă la o unitatea sunt 900 de funcții de execuție, 100 de conducere și 50 de indicatori alocați, atunci ar trebui să avem 45 de indicatori pentru funcțiile de execuție (32 operativ, 13 suport) și 5 pentru cele de conducere (3 operativ și 2 pentru suport) , ci nu în modul trimis de MAI.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: MAI împarte salariile de ”excelență” la șefi

Distribuie

4 răspunsuri

 1. Solicitați eliminarea acestui spor! Nu se acordă pe merit și îi ajută pe unii să se pensioneze cu o pensie mai mare! Este imoral! Solicitați eliminarea acestui spor!
  A fost, este și că fi acord, în cele mai multe cazuri, șefilor și cățeilor acestora. Rușine MAI!

 2. La un ipj cu circa 900 de angajați se repartizează circa 30 de astfel de indicatori.
  Dar, la IGPR lucrurile stau altfel. La nivelul unei structuri de suport din cadrul IGPR cu circa 70 de angajați sunt repartizați 11 astfel de indicatori, fără a pune la socoteală directorul, directorul-adjunct și șoferul care sunt alocați separat.
  În concluzie, unde este echitatea, dreptatea, normalitatea?
  Plus că la nivelul IGPR un angajat poate fi recompensat de către șefi pentru aceleași rezultate și cu avansare în grad înainte de termen, dar și cu „Oscar”. Două recompense pentru același lucru.
  În schimb, în operativ, în teritoriu, nu primești așa ceva.

  P.S. Sunt peste 30 de structuri distincte la nivel de IGPR. Calculați singuri câți indicatori sunt, în medie, la IGPR!
  P.P.S. Cereți desființarea acestui salariu de excelență! Nu este pentru excelență în muncă!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.