Vineri, 4 septembrie, începând cu ora 11.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne va avea loc Ședința Comisiei de Dialog Social ce va avea pe ordinea de zi proiectul de ordonanță de urgență pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice.

Acest proiect de ordonanță de urgență se propune modificarea și completarea Legii nr.205/2004 din perspectiva mecanismului de protecție a animalelor, astfel:

  • stabilirea unui mecanism potrivit căruia organele de poliție care constată că un animal se află într-o situație de pericol emit ordin de plasare a animalului în adăpost;
  • stabilirea situațiilor care prezumă existența unui pericol pentru animale:
  1.  rănirea sau schingiuirea animalelor;
  2.  organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  3.  practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  4.  folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  5. prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.
  • stabilirea elementelor pe care le conține ordinul de plasare a animalelor în adăpost;
  • instituirea în sarcina consiliilor județene și a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a obligaţiei de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost. Această soluție are în vedere utilizarea cu eficiență a resurselor bugetare la nivelul județului/Municipiului București în mod centralizat;
  • stabilirea modalităților prin care se asigură aceste servicii publice;
  • instituirea posibilității de contestare a ordinului de plasare în adăpost;
  • instituirea dreptului polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol potrivit art. 241 alin.(2) lit. a)-d). Aceste situații prezintă justificare prin natura pericolului social al faptei, precum și prin necesitatea de adoptare a unor măsuri de intervenție rapidă pentru protejarea vieții animalului și asigurarea ordinii publice context în care sunt incidente dispozițiile art. 27 alin.(2) lit. b) și c) din Constituția României, republicată.

Totodată, prin acest  proiect se propune completarea dispozițiilor Legii nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române din perspectiva desfășurării activităţilor specifice pentru protecția animalelor.

Proiectul vizează și stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcțiilor de polițist din structura Poliției Române cu atribuții în protecția animalelor prin transferul, fără examen sau concurs, a personalului specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor, cu acordul acestuia, în numărul și structura de posturi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.

În cadrul dispozițiilor finale și tranzitorii este instituită o prevedere potrivit căreia serviciile publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare se operaționalizează în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei ordonanțe de urgență. Această soluție are în vederea instituirea unui termen în care se pot înființa aceste structuri la nivelul consiliilor județene.

Dacă aveți propuneri cu privire la acest proiect de ordonanță de urgență, vă rugăm să ni le  trimiteți pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com până cel târziu vineri la ora 09.00.

Vezi AICI proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Poliția animalelor dezbătută în ședință la MAI

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Trebuiesc încadrati ca personal contractual nu ca si politisti?!! Asa s-a pricedat si cu juristii care peste noapte au devenit ofiteri de politie din simpli civili?!!

  2. Va rugam, fara ISTRATE in structurile Politiei animalelor! Puneti lupul paznic la oi! Verificati-i trecutul si va veti convinge!

  3. *** În situația în care, se va institui în România mult așteptatul departament din cadrul M.A.I., „POLIȚIA ANIMALELOR”, în calitatea mea de jurist diplomat, vreau să fiu contactată și înregimentată în această entitate instituțională unde, dacă voi ajunge, voi acționa în modul cel mai categoric – respectând normelor legale în vigoare, împotriva celor care își bat joc de vietățile nevinovate ce trăiesc pe lângă noi, animale domestice sau nedomestice.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.