Bătaie de joc la adresa polițiștilor detașați pe litoral

Așa cum a obișnuit de-a-lungul anilor, pe întreaga perioadă a sezonului estival, Ministerul Afacerilor Interne a procedat la detașarea unui număr considerabil de polițiști care prin activitățile preventive, proactive și reactive pe care le desfășoară asigură un climat corespunzător de liniște și siguranță publică pentru turiștii sosiți în stațiunile de la malul Mării Negre.

În acest sens, începând cu data de 15 iunie 2020 au fost detașați peste 500 de polițiști pentru a desfăşura, zilnic, activități specifice pe raza localităților Năvodari, Mamaia, Constanţa, Eforie, Costineşti, Neptun, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche, Techirghiol şi Limanu pentru prevenirea comiterii de fapte antisociale, supravegherea zonelor cu potenţial criminogen ridicat, prevenirea şi combaterea infracţiunilor cu violenţă, supravegherea şi fluidizarea traficului rutier, aceștia trebuind să vegheze inclusiv asupra respectării normelor de protecție pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.

Pe durata perioadei de detașare colegii noștri au fost cazați în cadrul Centrului de pregătire și recuperare a capacității de muncă „Meridian”-Mamaia, de unde sunt preluați zilnic de un microbuz aparținând MAI pentru a-i duce la secțiile de poliție unde au fost repartizați pentru a-și desfășura activitatea conform fișei postului.

Programul de lucru al acestora este organizat în regim de 12/24 ore și respectiv 12/48 ore, iar din cauza valorilor mari de trafic înregistrate în plin sezon estival, colegii noștri acumulând astfel 3 ore suplimentare la fiecare tură pentru drumul dus-întors de la unitatea de cazare către secțiile de poliție, iar acest timp nu le este contabilizat în mod corespunzător de către șefii nemijlociți, cu toate că pentru personalul Jandarmeriei Române alături de care colegii noștri execută patrule mixte, orele acumulate în plus sunt evidențiate în mod corect.

Față de acest aspect organizația noastră a procedat la informarea Direcției de Ordine Publică din cadrul IGPR pentru a fi efectuate verificările de rigoare și pentru a dispune măsurile necesare astfel încât orele aferente deplasării de la unitatea de cazare către locul de muncă să fie înregistrate în mod corespunzător.

De asemenea, polițiștii care sunt cazați la Meridian, s-au trezit în imposibilitatea de a-și parca autoturismele personale cu care s-au deplasat în misiune, parcarea hotelului fiind ocupată. Degeaba au încercat aceștia identificarea unor soluții alternative întrucât s-au izbit de prețuri astronomice, pentru un loc într-o parcare privată prețul abonamentului lunar ridicându-se la 600 lei, iar în cele administrate de municipalitate la 230 lei, sume pe care ar fi trebuit să le suporte din buzunarul propriu.

Un alt aspect pe care conducerea MAI nu l-a considerat important este reprezentat de componența uniformei de serviciu cu care polițiștii sunt nevoiți să execute activitatea de patrulare pe plajă și în zonele adiacente, la temperaturi de peste 38o Celsius. Dacă la nivelul celorlalte poliții europene putem vorbi de o echipare corespunzătoare pentru executarea misiunilor pe litoral (șort, tricou cu mânecă scurtă și încălțăminte sport) care să asigure un confort termic și  mobilitate pentru prinderea și imobilizarea eficientă a eventualelor persoane care comit fapte antisociale, în cazul nostru, reprezentanții ministerului, la adăpostul aerului condiționat din birouri, au considerat că polițiștii pot să patruleze la temperaturi extreme în cămașă, pantaloni cu dungă și pantofi din piele cu toc.

Deși experiența anilor anteriori ne-a demonstrat că printr-o implicare minimală asupra acestor probleme, colegii detașați pe litoralul Mării Negre în perioada sezonului estival au beneficiat de o uniformă specifică temperaturilor de vară, respectiv pantaloni trei sferturi, tricou cu mânecă scurtă și încălțăminte sport, în acest an polițiștii sunt nevoiți să execute serviciul pe caniculă, în zona plajelor, având pantalonii cu dungă prăfuiți și pantofii plini de nisip zi de zi, ca să nu mai vorbim despre faptul că pe durata celor 12 ore de serviciu nu au unde să se schimbe ori să facă un duș, fiind nevoiți să poarte întreaga zi uniforma îmbibată de transpirație.

Pe această cale solicităm conducerii MAI să țină cont de nevoile propriilor angajați în ceea ce privește componența uniformei care trebuie adaptată la specificul fiecărei misiuni, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să-și exercite atribuțiunile de serviciu purtând o ținută care poate fi considerată penibilă din punct de vedere estetic.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Bătaie de joc la adresa polițiștilor detașați pe litoral

Distribuie

4 răspunsuri

  1. Ați uitat sa specificați ca unii polițiști au fost anunțați vineri seara despre faptul ca duminica tre sa fie în misiune pe litoral pentru o luna! Oare aceste misiuni nu se pot programa și anunță din timp fără sa mai existe aceasta bătaie de joc?

  2. Politistii detasati au fost obligati sa locuiasca in hotel Meridian. Li s a asigurat transportul la serviciu, dar au uitat sa le plateasca si orele suplimentare pierdute in drum spre serviciu.
    Asa se obisnuieste in acest minister, uneori „uita ” intentionat sa acorde unele drepturi pana se sesizeaza cineva despre asta….

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.