Pensiile speciale nu vor fi impozitate

Așa cum v-am anunțat într-un comunicat anterior Curtea Constituțională a României a stabilit ca termen de pronunțare data de 8 decembrie cu privire la sesizările primite atât de la Avocatul Poporului cât și de la Secțiile Unite din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție ce vizau excepțiile de neconstituționalitate ridicate asupra Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal prin care se instituia o nouă taxă pe veniturile reprezentând pensii și indemnizații pentru limita de vârstă primite în baza unor legi sau statute speciale.

Conform Avocatului Poporului, proiectul legislativ instituia de fapt o nouă taxă, care pe lângă faptul că ar fi fost discriminatorie și reprezenta în realitate un nou impozit pe venit, aceasta se calcula practic asupra venitului net din pensii, după deducerea din pensia brută a impozitului pe venit, ceea ce ar fi condus la o dublă fiscalizare care însumată ar fi atins un procent de 95%.

De asemenea, Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție au invocat încălcarea principiului statului de drept statuat în art. 1 alin.(3) din Constituție, în componenta sa referitoare la principiul impunerii fiscale juste și echitabile prevăzute în art. 56 din Constituție, precum și încălcarea principiului egalității statuat de art. 16 din Constituția României și de art. 14 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Astfel, astăzi, Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate, după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, menționate anterior, constatând că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este neconstituţională, în ansamblul său, decizia fiind definitivă și general obligatorie.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Pensiile speciale nu vor fi impozitate

Distribuie

2 răspunsuri

    1. Au fost mai multe interpretări și zvonuri în spațiul public legate de faptul că acest proiect de lege va afecta și pensiile militare. Iar demersul nostru a fost unui de informare și de clarificare a contextului pensiilor militare în comparație cu pensiile speciale.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută