Instrumentele legislative pe care noi, polițiștii, le avem la îndemână pentru a ne îndeplini atribuțiunile de serviciu și pentru a veni în sprijinul cetățenilor de bună-credință, creează de cele mai multe ori dezavantaje pentru cei ce aplică legea. Și de cele mai multe ori ajung să fie expuși plângerilor de orice natură, situație care aduce astfel o serie de beneficii infractorilor mai ales că în sprijinul polițiștilor nu mai vine nici măcar instituția pe care aceștia o reprezintă.

În luna iunie anul acesta, în județul Călărași, colegii noștri din cadrul Poliției Orașului Budești, în timp ce se aflau în urmărirea unui individ care conducea un autoturism fără a poseda permis de conducere, și care a mai scăpat de câteva ori fără să fie prins, au încercat să-l oprească folosind două autospeciale de poliție neinscripționate pentru a-l bloca, însă acesta nu a oprit și a reușit să le ocolească.

La scurt timp însă, un alt coleg s-a folosit de avantajul că circula din sens opus și i-a blocat calea, acroșând autoturismul fugarului și l-a determinat să oprească. Față de individul cu pricina, vechi client de-al polițiștilor, a fost dispusă măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile pentru săvârșirea infracțiunii de „conducere a unui vehicul fără permis de conducere”.

Cu toate că polițistul și-a pus în pericol viața prin efectuarea acelei manevre care a dus la prinderea fugarului, așa cum suntem obișnuiți din păcate, instituția a declanșat cercetarea administrativă împotriva sa, fiindu-i imputată reparația autospecialei de poliție, sub pretextul că „la acest moment la nivelul Poliției Române nu există o procedură pentru oprire forțată care să poată fi aplicată în astfel de circumstanțe”. Mai mult, ca bătaia de joc să fie completă, un comisar șef a dispus ca polițistul care l-a oprit pe agresor să fie sancționat contravențional, fiind amendat cu 435 lei și fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pe drumurile publice pentru o perioadă de 60 de zile, pe motiv că a „circulat pe sens opus” cu autospeciala de poliție.

Adică un polițist care și-a făcut treaba, a reușit să prindă un infractor care obișnuia să conducă pe drumurile publice fără să dețină permis de conducere și uneori și sub influența băuturilor alcoolice, pentru care inclusiv procurorul a apreciat pericolul social al faptelor sale, dispunându-se arestarea preventivă a acestuia, ajunge ca tot el să fie cercetat și pedepsit pentru că și-a făcut datoria.

În fața acestei nedreptăți imense, Sindicatul EUROPOL a pus la dispoziția polițistului un avocat, care a reușit să demonstreze în fața instanței de fond, că gestul polițistului, de a circula pe contrasens a avut drept scop prinderea unui infractor care săvârșea o infracțiune flagrantă, iar instanța a admis contestația și a anulat procesul verbal.

Iată cum sistemul, atunci când ai mai mare nevoie de el, te abandonează chiar și în condițiile în care nu ai făcut altceva decât să îți îndeplinești datoria, adică să prinzi infractori. Acest caz va reprezenta începutul unui demers al Sindicatului EUROPOL pentru ca la nivelul Poliției Române și a Poliției de Frontieră Române să fie stabilite procedurile prin care polițiștii să poată interveni în siguranță pentru oprirea sau blocarea unor persoane care încearcă să se sustragă, fără să ajungă în situația similară colegului nostru de la IPJ Călărași.

Acesta este doar un exemplu relevant, pe care poate îl vor citi și cetățenii, ca să înțeleagă de ce polițiștii sunt descurajați tocmai de instituția din care fac parte să nu își facă treaba ci mai degrabă să închidă ochii, pentru că, nu-i așa, cine nu muncește, nu greșește și merită recompensat.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Polițist amendat pentru că a prins un infractor

Distribuie

6 răspunsuri

  1. Alti politisti au fost condamnati pt ca si.au facut datoria.In Romania totul este posibil.totul este altfel decat ar trebui sa fie.Salvati infractorii si condamnati pe cei platiti sa ii descopere.Cinste procurorilor si judecatorilor pt faptele bune facute infractorilor.Asa se vrea la nivelul superior…..dupa care tot politistul este sanctionat.Rusine .Am trait aceste sentimente stiu ce spun.si vad ca acesti colegi nu au invatat nimic de la cei de dinaintea lor. Asa ca mai bine te faci ca muncesti trece timpul iti iei leafa iesi la pensie si sa planga masa nu mama si familia ta.

  2. Am inteles ca instanta a anulat procesul verbal,dar sunt curios ce sanctiune a primit cel ce a facut un proces verbal nelegal si mai ales sefii ierarhici,care n-au luat apararea politistului…!

  3. Proceduri exista numai ca, respectivului șăf, nu i-au fost aduse la cunostinta pe baza de semnatura! 😂😂😂
    Daca ar fi stiut de ele, domul șăf, ar fi stiut sa isi doteze subalternii cu mijloacele necesare astfel incat sa nu mai fie nevoiti sa isi riste propria viata in astfel de situatii!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.