Noi amenzi pentru comercializarea de energizante

În data de 12 martie 2024, în monitorul oficial al României au fost publicate modificările si completările Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire sociala, a ordini si liniștii publice, în sensul instituirii interdicției de comercializare a băuturilor energizante minorilor.

Textul normativ nou introdus în legea nr. 61/1991 are următorul conținut :
,,comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante; băuturi energizante sunt băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe precum: cofeină, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona si alți compus cu efect de stimulare a sistemului nervos central” .

De asemenea au fost instituite noi valori ale cuantumurilor amenzilor pentru acest gen de fapte contravenționale, respectiv între 5000 și 20000 de lei, iar dacă actul de comercializare se petrece în instituția unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane, sancțiunile aplicabile sunt amenzile de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Modificările legislative sunt, indubitabil, de bun augur pentru societate, mai ales în condițiile în care specialiștii în sănătate publică au evidențiat efectele nocive aduse de consumul de băuturi energizante de către tineri. Cu toate acestea, contravențiile vor fi constatate, printre alții, de către ofițerii sau agenții de poliție ori de către ofițerii, maiștrii militari și subofițerii din jandarmerie, precum și, pentru faptele constatate în zona specifică de competență, de către polițiștii de frontieră. Cu alte cuvinte, de către segmentul de personal neglijat de către guvern privind aplicarea drepturilor salariale. Fix aceiași oameni care în luna ianuarie a anului curent au fost mințiți de către premierul Ciolacu și miniștrii Predoiu și Gorghiu, cu privire la acordarea salariilor de grad și a normei de hrană, începând cu luna februarie, la valorile aferente anului 2024, fără a mai fi plafonate la anul 2018. Nu doar că nu s-au aplicat aceste măsuri începând cu luna februarie, conform promisiunilor ferme, suntem la mijlocul lunii martie și aceste drepturi nu au fost actualizate. Legislația pentru actualizarea acestor drepturi, fiind rătăcită actualmente prin sertarele guvernului.

În altă ordine de idei, ne întrebăm, în condițiile deficitului tot mai acut de personal, cine va aplica aceste măsuri legale nou intrate în vigoare? Deși a fost aprobat memorandumul pentru deblocarea a 5200 de funcții pentru încadrare directă în instituțiile subordonate Ministerului Afacerilor Interne, nici până în prezent nu au fost anunțate locurile alocate fiecărei structuri ori calendarul concursurilor de încadrare pentru acoperirea, cel puțin în parte a deficitului de personal.

Observăm cu mâhnire cum politicienii, aflați în campanie electorală, lansează în spațiul public și ulterior votează acte normative pe bandă rulantă, acte normative care aduc obligații și atribuții noi polițiștilor, însă când vine vorba de respectarea legii pentru polițiști și plata acestora la nivelul anului 2024, nu se găsesc soluții, se rătăcesc ori se blochează în ,,sertare” proiectele de acte normative. Se pare că singurele majorări sunt cele de  sarcini și atribuții, drepturile financiare rămân tăiate!

Nicio grijă, ne pregătim de proteste, boicot și blocaje!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Noi amenzi pentru comercializarea de energizante

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută