Ciolacu și Predoiu au mințit! Restanțele rămân în aer

Nu știm dacă titlul corect ar fi fost „Ciolacu și Predoiu mint din nou polițiștii”, după ce și-au asumat promisiunea la preluarea mandatelor, în 2023, că vor onora promisiunea de a acorda ultima restanță reprezentată de plata sporurilor/ indemnizațiilor/ compensații la nivelul salariului de funcție în plată și nu la baza de calcul din 2009-2018, însă acum vorbim despre faptul că ne-au mințit pe baza a ceea ce au promis ei înșiși.

Vă aducem aminte despre turul realizat de premierul Ciolacu de la finalul lunii ianuarie 2024, pe la ministerele din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională, pentru a promite și confirma în prezența miniștrilor de resort, de față cu organizațiile sindicale, că în luna februarie Guvernul va plăti două restanțe importante pentru polițiștii de rând, este vorba despre salariul de grad și norma de hrană. Aceste două drepturi sunt restante din 2018, fiind calculate la o baza inferioară în cazul salariului de grad, respectiv la un cuantum blocat la prețurile de acum 5 ani pentru norma de hrană, plătită sub nivelul cuantumului stabilit în urma actualizării.

Cu toate că am văzut în această perioadă negocieri și majorări cu peste 40% ale salariilor unor categorii de bugetari, vedem că polițiștii sunt tratați din nou cu indiferență pentru că oricum, noi suntem docili și ne facem treaba în orice condiții. Această nouă minciună a celor mai importanți doi oameni politici din Guvern, prim-ministrul Marcel Ciolacu și viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu, reprezintă încă o dovadă că polițiștii și militarii sunt „sacrificații de serviciu” când vine vorba despre economii/reduceri la bugetul de stat.

Putem înțelege că unele categorii de bugetari, care pot să-și exprime public opțiunile politice și care sunt și membri de partid, au linie directă cu partidele, și implicit cu decidenții din Guvern. Putem înțelege că unii sunt „mai prioritari” decât alții pentru că aduc mai multe voturi dacă sunt premiați cu salarii MAJORATE. Însă, atâta vreme cât știi că ai restanțe salariale de acoperit, este o bătaie de joc să mai amâni plata lor pentru a crește în alte segmente unde grila de salarizare s-a depășit de mult.

Ministrul Predoiu ne-a criticat atunci când am avut reacții publice și am spus că polițiștii și Poliția Română, alături de jandarmi și Jandarmerie sunt folosiți de politicieni pentru a bloca, ilegal, accesul agricultorilor și transportatorilor pe drumurile publice, și a spus că niciodată nu a permis ca politicul să folosească instituțiile MAI în jocurile lor. Vedem însă că până la acest moment, numai asta a făcut ministrul Predoiu, s-a folosit de polițiști să treacă hop-ul cu iluzoria victorie a aderării României la spațiul Schengen, pentru a bifa obiectivul politic în fața alegătorilor. S-a folosit de polițiști și jandarmi pentru a bloca adunările publice ale fermierilor și transportatorilor, pentru a nu prejudicia imaginea politicienilor care sunt în funcții de demnitate publică. Iar în ultima lună, după ce au bătut palma PNL și PSD pentru candidați comuni, a folosit din nou polițiștii, jandarmii și militarii pentru a-i obliga, din timpul serviciului, să completeze formulare pentru obținerea vizei SUA, cu scopul de a diminua procentul cererilor respinse și implicit de a obține cât mai repede ridicarea vizelor, tot pentru a bifa un obiectiv politic pentru imaginea sa și a partidului.

Așadar, asumat, în mod public, acuzăm tandemul oficializat, Ciolacu-Predoiu, de faptul că au mințit polițiștii și militarii cu privire la plata restanțelor reprezentate de salariul de grad și norma de hrană. În consecință, având în vedere că cel mai important lucru într-o relație de dialog social s-a pierdut, respectiv încrederea, Sindicatul Polițiștilor Europeni „Europol”, în urma consultării membrilor, anunță organizarea de proteste, începând cu data de 25 martie 2024, zi în care sărbătorim și „Ziua Poliției

Așadar, asumat, în mod public, acuzăm tandemul oficializat, Ciolacu-Predoiu, de faptul că au mințit polițiștii și militarii cu privire la plata restanțelor reprezentate de salariul de grad și norma de hrană. În consecință, având în vedere că cel mai important lucru într-o relație de dialog social s-a pierdut, respectiv încrederea, Sindicatul Polițiștilor Europeni „Europol” împreună cu Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare(SNPP), în urma consultării membrilor, anunță organizarea de proteste, începând cu data de 25 martie 2024, zi în care sărbătorim și „Ziua Poliției Române”, ulterior urmând a refuza munca suplimentară având în vedere plafonarea acesteia prin OUG 115/2023 la maxim 180 de ore suplimentare pe an, întrucât această cifră se atinge la nivelul Poliției Române ținând cont de deficitul de personal chiar la jumătatea anului.

Este inadmisibil să continuăm să fim mințiți și duși cu zăhărelul de pe o lună pe alta, pentru ca banii pentru restanțele pe care le înregistrăm, să fie folosiți pentru beneficiul politic al guvernanților care ne conduc. Credem că am fost suficient timp „sacrificații de serviciu” când s-a pus problema de plată a restanțelor salariale. Iar dovada vie a faptul că suntem bătaia de joc a celor care ne conduc, este reprezentată de faptul că altor categorii de bugetari le-au fost mărite salariile încă din 2021, în timp ce noi avem restanțe din 2009, motiv pentru care invităm în mod public toate organizațiile sindicale pentru a se alătura acțiunilor noastre.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Ciolacu și Predoiu au mințit! Restanțele rămân în aer

Distribuie

6 răspunsuri

  1. NU uitați cine și unde au fost înainte de a pune ghearele pe PNL acești ordinari care ne tot amână cu aducerea la zi a salariilor și NH !!! Sunt aceeași care și-au bătut joc și ne forțau să luăm zile fără plată în 2009 după care ne-au tăiat 25 % din venituri în 2010 …. sunt aceeași lachei PDL-iști care se încolonau în spatele marinarului Băsescu și ne carotau la salarii . Așa scârbe de politicieni nu credeam că vor ajunge să ne conducă și să ne prostească atâția ani de zile. E nevoie de măsuri sindicale radicale prin refuzul de a le mai asigura paza, însoțirea coloanelor oficiale, etc .

  2. Observ ca fiecare sindicat isi testeaza masa de membri in vederea organizarii de proteste pe 25 martie. Ce-ar fi daca liderii tuturor sindicatelor esentiale ar iesi public sa anunte convocarea membrilor la acesta actiune. Nu are importanta cine anunta primul sau se doreste divizarea maselor de protestatari?

  3. Dragi tineri colegi, invatati ceva nou de facut si demisia. Am tot sperat cativa ani ca imi voi permite o familie, o casa, o masina, nimic extravagant. Dar nu, cumulat cu inflatia si toate plafonarile nu iti permiti sa traiesti, suntem efectiv clasa de mijloc jos. Mi as fi dorit sa profesez si sa fac o cariera din asta, dar viitori mei copii nu mananca “carieră”. Demisia dragi tineri, tineri muncitori nu cei care stau pe dunga.

  4. Problema e ca in Romania nu vad niciun alt partid politic care sa indeplineasca doleanțele polițistilor.Cei din alianț de dreapta au fpromovat mereu austeritatea si ne-au lasat si fara vouchere de vacanță în timp ce AUR ne vede ca pe un instrument de represiune..Așa că în continuare trebuie să ne bazăm pe duo-ul ” Nelu și Marcel”

  5. mda restanțele ce se cuvin polițiștilor se folosesc de ele ce8 de la guvernare…rușine sq le fie..e un guvern de ultima speță

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută