Mutări cu dedicație în Poliția Română

Nu putem să fim impasibili la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și la nivelul ostentativ la care a ajuns sistemul PCR (pile, cunoștințe și relații) în Poliția Română. Specialiștii din MAI ne spun că vor polițiști bine pregătiți, că susțin prin măsurile lor performanța și că avem un ghid al carierei foarte eficient, care promovează obiectiv polițiștii.

Atât de obiectiv, am spune noi, încât mâine, poimâine ne vom trezi cu femeia de serviciu din instituție împuternicită într-o funcție de conducere pentru că a votat cu cine trebuie sau pentru că are cunoștințe la partidul la care trebuie. Iar pentru a nu fi acuzați la rândul nostru că aceste afirmații sunt răutăcioase și nefondate, trebuie doar să ne uităm la IPJ Sălaj.

Fără să intrăm în detalii prea multe, vă spunem doar că avem una bucată ofițer care a absolvit în 2012, din acel moment și până luna trecută a lucrat, pardon, a fost în „serviciu” la Doi și-un sfert, s-a transferat la IPJ  Sălaj, iar la câteva zile tzaca-paca, numit împuternicit adjunct al ditamai inspectorului șef. Calitățile care apreciem că au cântărit greu în opinia noastră pentru această numire sunt reprezentate de o relație amoroasă cu fiica primarului Zalăului, care, bineînțeles poartă cravată roșie.

Mai grav este că aceste excepții de ocupare a funcțiilor de conducere, bazate pe PCR, au ajuns acum și la funcțiile de execuție. Nu mai departe de săptămâna trecută, la IPJ Dolj, deși existau 4 rapoarte pentru ocuparea unei funcții în cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, structură specializată de intervenție, inspectorul șef, într-un mod vădit obiectiv, l-a ales pe unul dintre cei care doreau să ocupe funcția bazându-se pe faptul că, atenție, este fotbalist.

Da, ați auzit bine, inspectorul șef este ca și în jocul „Football Manager 2018” și se comportă cu personalul unei instituții publice ca și cum ar exista acolo pentru propriul său amuzament. La reacția reprezentantului organizației noastre care a remarcat lipsa unei transparențe și implicit a obiectivității mutării, i s-a replicat de către inspectorul șef, sec, faptul că el nu îi cunoaște pe ceilalți 3. Și uite așa, polițiști care au în spate ani de sport de contact sau experiență similară în cadrul unor structuri de intervenție vor rămâne pe tușă doar pentru că nu le recunoaște mecla inspectorul șef.

Uitați de acele selecții în care se organiza interviu, probă fizică, probă practică sau ceea ce mai prevede obligatoriu Legea 360/2002 și Ordinul MAI 140/2016 pentru ocuparea acestor posturi specifice în cadrul structurii de acțiuni speciale. Acum trebuie doar să fii în grațiile vreunei șef, și gata cariera, ocupi ce post vrei tu.

Ne este tot mai greu să determinăm polițiștii să mai creadă în acest sistem în condițiile în care, realitățile cotidiene ne demonstrează tot mai mult că nu contează dacă îți faci treaba sau nu, nu are importanță pregătirea ta profesională și nici nu doare pe nimeni în cot că ești cel mai bun atâta vreme cât nu cunoști pe cine trebuie sau nu îți asortezi hainele după culoarea potrivită a partidului.

Organizația noastră va continua să monitorizeze modul în care au loc aceste mutări pe funcție, iar în acest caz chiar să sesizeze conducerea Poliției Române și a MAI, pentru încălcarea prevederilor legale în ceea ce privește ocuparea postului.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Mutări cu dedicație în Poliția Română

Distribuie

2 răspunsuri

  1. dar de noul sef ANI care e proaspat demisionar din functia de sef IGPR pe motiv de cercetare intr’un dosar instrumentat de ANI?

    1. Cel care si-a depus mandatul functiei de Inspector General este Catalin Ionita care s-a intors la postul ocupat in urma unui concurs, respectiv cel de director al Directiei Generale Anticoruptie. Nu avem date referitoare la vreun dosar ANI. La ce va referiti?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută