Dintotdeauna am considerat că actul managerial trebuie să implice și activități de îndrumare și control și suntem întru totul de acord cu asta, însă culmea penibilului a fost atinsă la IPJ Neamț, unde inspectorul șef a dat dispoziție în care se precizează că ofițerii de poliție aflați la comanda unității pot efectua controlul patrulelor de siguranță în ținută civilă și cu mașinile deținute “cu orice titlu”.
Conform dispoziției, ofițerii de poliție pot controla polițiștii și când se întorc de la nunți și petreceri cu florile în piept și cu pantofi lăcuiți sau chiar în bermude și cu buricul la vedere în zilele toride de vară.
Propunem emiterea de către angajator de foi de parcurs pentru autoturismele, camioanele, tractoarele, microbuzele, autobuzele cu care vor fi efectuate controalele dispozitivelor de siguranță publică, nu de alta, dar dacă au loc evenimente în care mijloacele auto sunt avariate polițiștii nu primesc despăgubiri.
Penibilul s-a intamplat deja la Politia Mun. Roman cand o patrula aflată în misiune a fost urmărită și trasă pe dreapta de o mașină civilă din care a coborat un civil ce i-a controlat pe politisti. (CITESTE AICI)
Vorbim despre creșterea autorității polițistului, în condițiile în care, tocmai șefii contribuie la scăderea autorității polițistului. Nu ne mai sunt de mirare știrile false apărute în spațiul public referitoare la ce acte se pot cere unui polițist care oprește în trafic un cetățean.
Tocmai de aceea se întâmplă toate acestea, urmare a actului managerial de slabă calitate care e dus în derizoriu. Cum va percepe societatea civilă când un individ în șlapi și în bermude coboară din mașînă și verifică un polițist în uniformă, că vorba aceea, dispoziția inspectorului șef îi permite acest lucru.
Să vii să controlezi singura patrula de poliție, pedestră, într-un municipiu cu câteva zeci de mii de locuitori, cu mașina personală sau împrumutată, din dispoziția șefului, dovedește o lipsă maximă de respect față de polițiști și implicit față de cetățeni.
Cu siguranță erau mai importante problemele referitoare la lipsa autospecialelor conforme din punct de vedere tehnic care pun viața polițiștilor în pericol sau lipsa personalului ce a dus la existența unei singure patrule de poliție într-un muncipiu cu peste 60.000 de locuitori.
În timp ce autospecialele sunt ținute în garaj la naftalină, polițiștii sunt nevoiți să patruleze pedestru ca urmare a refuzului de a conduce o mașină cu un grad avansat de uzură care oricând le poate pune viața în pericol. Asta e o dovadă clară a haosului insitutional creat de incompetența managerială.