MAI nu mai plătește norma de echipare pentru polițiști

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1173/10.12.2021 a fost publicat Ordinul privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor care conține două anexe:

  • Anexa 1- Regulamentul pentru compunerea și portul uniformelor de poliție;
  • Anexa 2- Regulile pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor;

Conform actului normativ, articolele de echipament distribuite potrivit structurii normelor de echipare aplicabile până la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 985/2021 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști se pot utiliza până la asigurarea unei echipări complete cu noile modele de articole de echipament, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Până la data de 30.06.2022, inspectoratele generale și unitățile necuprinse în structura acestora pot achiziționa, pentru satisfacerea necesităților, articole de echipament potrivit structurii normelor de echipare aplicabile până la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 985/2021.

După data de 31 decembrie 2024, articolele de echipament  existente în stocul unităților de poliție se declasează de către unitățile care le dețin, conform prevederilor legale în vigoare, urmând procedurile de:

a) valorificare, pentru articolele de echipament neinscripționate și/sau care nu au montate accesoriile prevăzute în structura normelor;
b) casare, pentru articolele de echipament inscripționate și/sau care au montate accesoriile prevăzute în structura
normelor;

Pentru asigurarea noilor articole de echipament prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști,
republicată, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna aprilie 2022 până la data de 31 decembrie 2024, respectiv până la dotarea integrală cu articolele de echipament prevăzute în normele nr. 1 și 2 din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, polițiștii vor primi numai echipament în limita echivalentului valoric al cotei-părți anuale.

Până la data de 31 decembrie 2024 sau până la realizarea dotării integrale cu echipamentul prevăzut în normele nr. 1 și 2 din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în funcție de situația care intervine prima și în funcție de strategiile de echipare, polițiștii se alocă la drepturi de
echipament la categoria „numai echipament”.

După data de 31 decembrie 2024 sau după realizarea dotării integrale cu echipamentul prevăzut în normele nr. 1 și 2
în Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în funcție de situația care intervine prima, polițiștii, în limita echivalentului valoric al cotei-părți anuale, se alocă la drepturi de echipament și pot primi:

  • numai echipament;
  • echipament pentru completarea uniformei și diferența în bani;
  • numai bani.

Ministerul Afacerilor Interne a decis ca plata în bani a normei de echipament să se facă doar până în luna martie 2022, apoi polițiștii putând să beneficieze doar de uniformă achiziționată de la depozitele unităților de poliție.  Este ridicolă situația, ținând cont de faptul că până acum  aceste depozite erau mai mult goale sau fie nu aveau uniformă pe mărimea solicitată de polițiști.

Nu de puține ori colegii noștri au fost puși în situația în care au solicitat un element de echipament în luna ianuarie și l-au primit abia în luna decembrie, în toată această perioadă fiind nevoiți să achiziționeze articole din componența uniformei din alte părți. Sau au fost destul de multe cazuri în care au solicitat un element de echipament mărimea M, care după croială era mărimea XL. Nu vrem să anticipăm, dar ne îndoim de  faptul că în luna aprilie 2022 când se va sista plata pentru norma de echipament, depozitele structurilor MAI vor fi burdușite cu uniformă pentru tot personalul din subordine, unde se vor regăsi toate mărimile necesare fiecărui polițist.

Sistarea anticipată pe 3 ani a sumelor cuvenite normei de echipament, pentru plata în avans a noii uniforme care va fi gata cel mai devreme la începutul anului 2024 este un motiv în plus pentru a ieși în stradă la acțiunile de protest în fața prefecturilor județene 13-15 decembrie, 16 decembrie la MAI, iar în data de 17 decembrie în fața partidelor aflate la guvernare.

VEZI AICI ORDINUL MAI

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: MAI nu mai plătește norma de echipare pentru polițiști

Distribuie

6 răspunsuri

  1. Am inteles bine? MAI doreste sa schimbe uniformele politistilor. Si ii obliga pe acestia sa isi umple dulapurile de haine care in 2 ani nu o sa le foloseasca la nimic?

  2. De fiecare data cand solicitam echipamentul de la magazia subunitatii teritoriale, de fiecare data se rezuma la o discutie de genul ,,am nevoie de”- ,,N-AM”. Nici nu terminam intrebarea ca raspunsul era scurt si sec ,,N-AM”. Cum, oare, vom reusi sa gasim echipament pe viitor in magaziile unitatilor teritoriale cand nu sunt achitate in prezent asigurarile obligatorii ale autovehiculelor din dotare?

  3. Vor rămânem cu amintiri trecute ca atunci când vor schimba ținuta să putem deveni melancolici trăind în trecut dar fiind în prezent suntem oricum de rasul curcilor să tot taie de la noi că oricum avem venituri destul de mari comparativ cu ale lor care au salarii speciale

  4. Dar cei care lucram la Bic? Noi purtam uniforma o data pe una cand facem AOS, in rest, uniforma noastra reprezinta haine civile, pe care le uzam la munca. Noi din ce bani ne cumparam haine,?!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută