Pentru că la nivelul IPJ Constanța, modul de organizare a programului de lucru se realizează cu încălcarea prevederilor legale, aspect constatat inclusiv în urma controlului realizat după incidentul din 2 Mai, vedem că noua conducere, nu numai că tolerează și încurajează astfel de încălcări, dar a ajuns să își bată joc de puținii polițiști, pe stilul „căprăriei”.
Astfel, în urma unui incident generat de intervenția la 112 a unei patrule de ordine publică de pe raza Secției 5 de Poliție Constanța în ziua de 15.12.2023, care au acționat pentru aplanarea unui scandal și au fost ultragiați de către agresor, toți polițiștii din cadrul Serviciului de Comunicații și Informatică, 13 la număr, au fost sunați de ofițerul de serviciu azi, 16.12.2023, din dispoziția conducerii IPJ Constanța, sub pretextul necesității prezenței la unitate întrucât este ALARMARE.
Conform prevederilor legale, alarmarea se poate dispune exclusiv prin act administrativ al conducătorului unității, pentru situații expres prevăzute de lege, grave, pe care nu le putem detalia întrucât este vorba despre un document clasificat. Cert este că dispoziția verbală de alarmare nu se circumscrie niciunuia dintre cazurile prevăzute de actul normativ de mai sus.
Dintre cei 13 polițiști „alarmați”, primii 5 care au ajuns urgent la unitate au aflat că scopul pentru care au fost chemați este realizat de necesitatea de a descărca imaginile de pe bodycam-urile colegilor care au fost ultragiați în urmă cu o zi. Mai mult, nu li s-a prezentat dispoziția de „alarmare” și nici dispoziția de ore suplimentare. Iar când au cerut lămuriri cu privire la motivul pentru care nu a fost chemat 1 singur polițist pentru această operațiune banală, li s-a transmis de către conducere că pot să îi cheme de câte ori vor, și pe câți vor.
Așadar, sunt două concluzii care se desprind din aceasta decizie managerială de excepție:
1. La nivelul IPJ Constanța, planificările în serviciu se realizează cu încălcarea prevederilor art. 17 alin. 2 din Ordinul MAI 577/2008 „(2) În cazul structurilor operative, în funcţie de specificul misiunilor sau de situaţia operativă existentă, se va asigura prezenţa la serviciu a cel puţin 1/3 din poliţişti, inclusiv în zilele nelucrătoare.”, prin aceea că la nivelul SCI nu este planificat niciun polițist în serviciu după ora 16:00 în zilele lucrătoare, si câte 24 de ore în zilele nelucrătoare.
2. Este relevant ce au în cap cei care ocupă funcții de conducere, respectiv faptul că pot face ce vor, când vor, fără să li se ceară socoteală pentru faptul că își bat joc de 13 polițiști, pe care îi pun pe drumuri pentru o operațiune pe care putea să o realizeze un singur polițist, în maxim 10 min.
Nimic nu este de mirare dacă de la nivelul Poliției Române se tolerează abuzurile, hărțuirile morale la locul de muncă și căprăria. Este cel mai eficient mod de a-și ascunde incapacitatea managerială, prin căprarie. Stimabili „șefi”, fiți polițiști, nu fiți căprari!
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
2 răspunsuri
A fost sesizat Controlul Intern?
La IPJ Cta sau alte IPJ este operativ SCI ul ca sa asigure permanenta dupa 16.00? Sunteti voi convinsi de asta?