Decontarea serviciilor turistice pentru perioada noiembrie-decembrie 2023

Una dintre problemele generate de actuala guvernare la finalul acestui an a fost reprezentată de imposibilitatea decontării serviciilor turistice pentru angajații sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională când practic, decidenții politic au lăsat descoperită din punct de vedere legislativ perioada noiembrie-decembrie 2023, pe lângă faptul că actualizarea sporului de pericol și plata sentințelor (tranșa aferentă anului 2023) au rămas pure promisiuni ale MAI ce au fost ratate din cauza criteriilor bugetare.

Pentru rezolvarea problemei reprezentate de decontarea serviciilor turistice MAI-ul a propus o modificare a OUG “trenuleț” care însă a fost respinsă în primă fază de Ministerul Finanțelor Publice. Propunerea de modificare a fost însă preluată de Federația PUBLISIND (SNPP/EUROPOL) și se regăsește ca observație în avizul dat de Consiliul Economic și Social pe proiectul de act normativ care a devenit OUG 115/2023.

Astfel, datorită demersului Federației Publisind la care Sindicatul Europol este afiliat avem la acest moment în vigoare următoarea prevedere care reglementează decontarea serviciilor turistice pentru perioada menționată:

Art. LII. — La art. IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2021 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1201 din 17 decembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins: „(4) Pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, decontarea sumelor reprezentând servicii turistice cuvenite în anul 2023 se poate efectua și pentru serviciile prestate în perioada 30 octombrie 2023—30 iunie 2024 de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita valorică a diferenței dintre limita valorică prevăzută pentru anul 2023 și cuantumul decontat efectiv personalului pentru serviciile prestate acestuia în perioada 1 ianuarie 2023—29 octombrie 2023.”

În privința celorlalte revendicări reprezentate de actualizarea drepturilor salariale împreună cu norma de hrană, cea de echipare, precum și valoarea compensației de chirie care se mențin plafonate, le vom prezenta în cursul săptămânii viitoare în cadrul întâlnirii cu viceprim-ministrul Cătălin Predoiu.

Nu trebuie să ne mulțumim doar cu atât și trebuie să înțelegem că doar privind de pe margine nu este suficient pentru realizarea dezideratelor noastre reprezentate de actualizarea drepturilor salariale, fiind nevoie de o implicare activă în toate formele de protest asumate pentru a-i determina pe politicieni să înțeleagă importanța muncii pe care noi o prestăm pentru societate, cu atât mai mult cu cât aceștia vor avea nevoie de angajații MAI în cadrul alegerilor electorale în ceea ce privește paza secțiilor de votare care nici măcar nu se regăsește ca atribuție în fișa postului fiecăruia dintre noi.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Decontarea serviciilor turistice pentru perioada noiembrie-decembrie 2023

Distribuie

Un răspuns

  1. Unde este mentiunea ca sa nu mai deconteaza serviciile turistice prestate dupa data de 30 octombrie? Am beneficiat in perioada 28-29 oct si cei de la unitate mi-au spus ca nu-mi pot deconta momentan.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută