Instanța condamnă un IPJ pentru neplata unor drepturi salariale

Avem o primă victorie în lupta pe care am început-o cu IPJ Timiș pentru plata indemnizației de frontieră, în cuantum de 20%, pentru polițiștii care au fost nominalizați să participe în cadrul planului de măsuri pentru prevenirea unui aflux de migranți.

Acest demers a fost inițiat de reprezentanții Filialei Timiș a Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL, imediat după ce zeci de polițiști fost trimiși să acorde sprijin și să formeze patrule mixte cu colegii de la ITPF Timiș. Cu toate că au existat mai multe întâlniri cu conducerea IPJ Timiș, a existat o corespondență în care erau indicate fundamentele juridice care să justifice acordarea acestui procent de 20% polițiștilor care și-au desfășurat activitatea în aceleași condiții ca și colegii lor, am asistat la aceeași atitudine penibilă, a politicii struțului.

Mai mult, șefii IPj Timiș au căzut în ridicol de fiecare dată când încercau să-și ascundă incompetența și frica de asumare a actului managerial prin solicitarea de puncte de vedere de la juridic, IGPR, MAI, numai să nu fie ei nevoiți să dispună alocarea la plată.

În orice societate normală, într-o instituție care are la bază principii sănătoase, conducerea, în momentul în care constata că angajaților li se încalcă unele drepturi (cu atât mai mult cele salariale), ar fi luat poziție pentru a îndepărta de îndată discriminarea și diferența de tratament. Nu este cazul conducerii IPJ Timiș care, după ce s-a folosit de subordonați și i-a trimis în frontieră, s-a făcut că plouă când a trebuit să le plătească drepturile salariale pentru condițiile de muncă identice cu cele ale polițiștilor de frontieră.

Astfel, în urma acțiunii înregistrate pe rolul Tribunalului Timiș,  în dosarul cu numărul 476/30/2019, la 16.10.2019 instanța s-a pronunțat în favoarea noastră și a statuat: „(…)Obligă pârâtul I.P.J. Timiș să acorde reclamanților și intervenienților principali indemnizația de frontieră în cuantum de 20% pentru activitatea desfășurată în legătură cu controlul de frontieră.(…)”

În motivarea hotărârii,  judecătorul nu și-a însușit teoriile habotnice ale IPj Timiș, ci a analizat contextul în integralitate :„În opinia instanței, dispozițiile legale menționate sunt clare și precise, astfel că, beneficiază de această indemnizație personalul din cadrul M.A.I. care desfășoară activitate specifică controlului la frontieră, indiferent dacă face parte din Inspectoratul Poliției de Frontieră sau din altă structură a M.A.I. și a fost detașat sau delegat să desfășoare astfel de activități, cum este situația reclamanților și intervenienților din prezentul dosar.

Iar pentru a înțelege cât de mârșav este sistemul în care lucrăm, deși aprecierea IPJ Timiș este că această indemnizație de 20% se acordă doar pentru polițiștii de frontieră, angajații Corpului de Control al Ministrului, care nu sunt polițiști de frontieră, cu toate că nu desfășoară activitatea în zona de graniță, atunci când efectuează controale la Inspectoratele Teritoriale al Poliției de Frontieră, beneficiază pe „silent” de acest drept salarial.

După cum ne așteptam, hotărârea primei instanțe a fost atacată cu apel de IPJ Timiș, pentru că orgoliul lor a avut foarte mult de suferit când au văzut că o „mână” de agenți de poliție au îndrăznit să îi conteste. Suntem siguri însă că apelul va fi respins în condițiile în care, este evident că această indemnizație de 20% se acordă pentru condițiile și contextul reprezentat de activitatea desfășurată, nu de culoarea uniformei sau a armei din care faci parte.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Instanța condamnă un IPJ pentru neplata unor drepturi salariale

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută