Închisoare pentru agresorii sexuali. Vezi noile pedepse

Conform statisticilor s-a demonstrat că în ultimii ani, în România, faptele de natură sexuală au fost tratate cu indulgență din punct de vedere legislativ, drept mărturie a acestei situații stând cazuistica Ministerului Justiției, conform căreia în anul 2017, din totalul de cazuri de act sexual cu un minor, aflate pe rolul instanțelor judecătorești, doar 42,17% din acestea au fost încheiate prin condamnări definitive.

Dintre acestea, 50% au reprezentat situații în care s-a dispus pedeapsa închisorii cu suspendare și doar 25,77% dintre cazuri au fost definitivate prin aplicarea pedepsei închisorii cu executare, iar în ceea ce privește persoanele condamnate la închisoare cu executare, un procent de 78% din acestea au primit pedepse mai mici de 5 ani, în contextul în care numărul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale este în creștere.

Astfel, la data de 30 noiembrie, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1012, a fost publicată Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009, precum și pentru modificarea art. 223 alin.92) din legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Iată care sunt unele dintre cele mai relevante modificări aduse de lege Codului penal în privinţa infracţiunilor comise în dauna minorilor sunt următoarele:

-traficul de minori – pedepsit cu închisoarea de la 5 la 10 ani, minimul anterior modificării fiind de 3 ani; cu închisoarea de la 7 la 12 ani sunt pedepsite dacă faptele sunt comise de un membru de familie ori persoană ce conviețuiește cu victima, precum și cele comise de cel care “a abuzat” de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situația vădit vulnerabilă a acestuia, datorată unui handicap psihic sau fizic, unei situații de dependență, unei stări de incapacitate fizică sau psihică ori altei cauze.

-infracțiunile de viol care sunt comise față de un minor membru de familie ori care conviețuiește cu făptuitorul, ori se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul acestuia, ori pentru producerea de materiale pornografice, sau când violul a pus în pericol viața victimei sau a fost vătămată corporal, ori când fapta a fost comisă de una sau mai multe persoane se pedepseşte, la acest moment, cu închisoarea de la 7 la 15 ani.

-actul sexual cu un minor este pedepsit cu închisoarea de la 1 an la 5 ani dacă raportul sexual este comis cu un copil între 14 și 16 ani; circumstanța agravantă fiind atunci când minorul, la acest moment, are sub 14 ani, caz în care fapta este pedepsită cu închisoarea cuprinsă între 2 și 9 ani; când minorul are între 16 și 18 ani, pedeapsa este tot de la 2 la 9 ani de închisoare; și în cazul în care minorul conviețuiește cu autorul sau acesta este membru de familie, pedeapsa închisorii este de la 3 la 10 ani.

-în cazul infracțiunilor de corupere de minori, limita de vârstă se modifică fiind de  sub 14 ani, faţă de sub 13 ani cum era prevăzut anterior modificărilor. De asemenea, a fost inserată ca circumstanță agravantă situația în care victima conviețuiește cu autorul, fapt pentru care pedeapsa închisorii va fi de 8 ani.

-actul sexual de orice natură comis de un major în prezența unui minor sub 14 ani se pedepseşte cu până la 3 ani de închisoare.

-racolarea minorilor în scopuri sexuale este pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală și privește cazul minorilor sub 16 ani, nu sub 13 ani, cum era prevăzut anterior acestor modificări.

O altă noutate adusă de aceste modificări se referă la termenul de prescripție prevăzut la art.153 din Codul penal, conform căruia prescripția nu înlătură răspunderea penală în cazul infracțiunilor de “viol” și de “act sexual cu un minor”

În ceea ce privește condițiile și cazurile de aplicare  a măsurii arestării preventive, art. 223 din Codul de procedură penală, a suferit noi modificări, fiind introduse în lista infracțiunilor pentru care se poate dispune măsura arestului, inclusiv “actul sexual cu un minor”, “racolarea minorilor în scopuri sexuale”, precum și “traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile”.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Închisoare pentru agresorii sexuali. Vezi noile pedepse

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută