Tribunalul Giurgiu a admis în data de 10.06.2020 cererea de chemare în judecată ale Sindicatului EUROPOL împotriva Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, privind punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Această acțiune în instanță e cea care a dat fiori dintotdeauna Ministerului Afacerilor Interne din cauza sumelor pe care trebuie să le plătească polițiștilor.
În acest moment, toate salariile de funcție ale polițiștilor sunt stabilite prin includerea sumelor compensatorii, reprezentate de elementele salariale care nu se mai regăsesc în lege, dar care au fost preluate din legislația ce a fost în vigoare până în anul 2009 (spor de misiune permanentă 25%, spor de fidelitate 5-20%, spor confidențialitate 8-12%, salariul de merit, spor de studii superioare etc.). Toate aceste sume însumează în medie aproximativ 1000 lei.
Practic, Sindicatul EUROPOL a demonstrat în fața instanței că salariile de funcție ale polițiștilor sunt sub nivelul salariului minim brut garantat în plată dacă nu ar fi luate în considerare sumele compensatorii. Iar efectul financiar al acestor sentințe, dacă vor rămâne definitive, va însemna o creștere cel puțin corespunzătoare cu valoarea sumelor compensatorii aflate în plată, aproximativ 1000 lei, respectiv creșterea sporurilor acordate pe bază de pontaj (spor de noapte, majorarea de 75%, spor de antenă etc.).
Tot astăzi a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Decizia ICCJ nr. 15/2020 pentru stabilirea salariului de bază minim al polițiștilor. Astfel, ICCJ respinge, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Curtea de Apel București, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile cu privire la această chestiune de drept și lasă la latitudinea fiecărei instanțe de judecată să hotărască cu privire la aplicarea corectă a HG1/2017.
Vă asigurăm în continuare de efortul permanent pe care reprezentanții Sindicatului EUROPOL îl manifestă pentru cele peste 350 de dosare pe care le avem înregistrate în instanță, atât pentru drepturile colective, cât și pentru drepturile individuale ale membrilor noștri.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
5 răspunsuri
O idioțenie mai mare nu am auzit până acum!
Cum sa se renunțe la plățile compensatorii cu valoare tranzitorie când ele potrivit legiuitorului nu sunt creșteri salariale. Și au menirea să compenseze și să repare o nedreptate in raport cu acordarea sporurilor!
Vezi decizia CCR nr.51/2020!!!
Voi țineți cu ursul?! 😂😂😂
Unde in cuprinsul materialului sau a solutiei vedeti dvs ca am cerut sa se „renunte” la platile compensatorii. Tocmai acesta este obiectul actiunii, ca acestea sa nu mai fie incluse în salariul de funcție, ci acesta să fie cel puțin egal cu salariul minim pe economie la care sa se adauga sumele compensatorii. Ia vedeti acum, la ce cifre ajungeti.
Domnule Andreica, va rog sa cereti un punct de vedere domnului ministru Vela in legatura cu impozitarea pensiilor speciale.
Va rog sa cititi comunicatul ministrului apararii si veti vedea cum isi protejeaza oamenii.
Dupa ce ieri au votat toti parlamentarii impozitarea pensiilor si au spus ca astazi isi vor elimina pensiile , acum s-au razgandit. Nu mai isi elimina pensiile, au scos proiectul de pe ordinea de zi si sunt de acord doar cu impozitarea lor cu 10%