Camera Deputaţilor a adoptat miercuri impozitarea pensiilor speciale și de serviciu mai mari de 7.001 lei cu 85% pentru ceea ce depăşește această sumă, după ce au dezbătut un proiect de lege al PSD care prevede impozitarea pensiilor speciale. Acest proiect legislativ a fost adoptat în Camera Deputaților cu 307 voturi pentru și 1 vot împotrivă, iar în Senat a fost adoptat încă de anul trecut. Ciudat este că inițial, acest proiect nu a figurat pe ordinea de zi a plenului Camerei, ci a fost introdus cu puțin timp înainte de ședință.
Conform unui amendament al PSD, PNL și USR:
- pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează;
- pensiile cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei se impozitează cu 10%;
- pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei;
Această măsură vine pe fondul promovării excesive a unor pensii, de-a dreptul nesimțite, ale unor magistrați sau ale altor ofițeri care au ocupat funcții de conducere la cel mai înalt nivel din ierarhie, și ale căror cuantumuri au fost și de 70.000 lei. Cu toate acestea, este important de precizat că valoarea medie a pensiei militare în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională este de aproximativ 4000 lei, iar vârsta medie de pensionare în MAI este de aproximativ 51 de ani și 8 luni, cu o speranță de viață după pensionare de aproximativ 10 ani.
În ceea ce privește asimilarea pensiilor militare cu pensiile speciale sau pensiile de serviciu ale magistraților, este clar că polițiștii sunt victimele propagării unor informații false referitoare la faptul că se pensionează la 40 de ani cu pensii de 15-20.000 lei. În realitate, doar un procent de 3-5% din polițiștii pensionați beneficiază de pensii nete de peste 7001 lei, și aici vorbim în special de șefi. Pentru celelalte pensii, de sub 7001 lei, lucrurile nu se schimbă cu nimic, impozitul de 10% există și în prezent, astfel că această măsura nici nu îi va avantaja și nici nu îi va dezavantaja.
În realitate, economia estimată de 40 milioane de euro la bugetul de stat nu va proveni în niciun caz din impozitarea pensiilor militare ci exclusiv din impozitarea pensiilor speciale ale magistraților, parlamentarilor și primarilor. Ceea ce nu s-a înțeles însă, este faptul că polițiștii nu dețin pensii speciale, ci pensii militare care au la bază un mecanism care a vizat riscurile, condițiile de muncă și speranța de viață a polițistilor după pensionare. Și noi ne-am dori să atingem media speranței de viață de 75 de ani având o pensie obișnuită, însă mulți dintre polițiști mor cu mult timp înainte să atingă această vârstă.
Polițiștii au cea mai mică grilă de salarizare și singura care se aplică etapizat spre deosebire de celelalte categorii de bugetari și de asemenea sunt ”beneficiarii” celor mai multe privațiuni și drepturi constituționale restrânse. Avocatul Poporului a sesizat deja în data de 18.06.2020 Curtea Constituțională a României cu privire la legea care vizează impozitarea pensiilor speciale și cele se serviciu în dosarul cu nr. 758AI/2020.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
10 răspunsuri
Nu văd un sindicat care să se zbată privind discriminarea polițistilor pe timpul pandemiei. Am verificat zilnic sute de izolați la domiciliu , care au încălcat prevederile legale i-am sancționat cu amenzi ori le-am întocmit dosare penale respectiv i-am transportat la centrele de izolare și ce să vezi până și asistenții comunitari și personal asistență sociala din cadrul primăriilor primesc 2500 lei ptr fiecare perioada a stării de urgența ori alertă și nu au făcut absolut nimic decât au comunicat prin telefon cu persoanele în cauză ori cu noi pentru a merge la domiciliul acestora pentru a le obține număr de telefon , verifica , aduce la cunoștință a obligațiilor . Ba chiar mai mult unii nu au făcut absolut nimic, nimic , nici nu au fost prinși în aceste activități și tot primesc acești bani. Mulțumim sindicate , minister și domn ministru!!!. Așa noi am fost din totdeauna stimulați în comparație cu celelalte categorii. Felicitări !!!!
https://www.avocatnet.ro/articol_55062/Ce-inseamn%C4%83-de-fapt-taxarea-pensiilor-speciale.html
Explicați voi.
Bai, desteptule care ai scris articolul! Sunt taxate si pensiile intre 2000-7000, cu alte 10 procente in fara de cele 10 cu care se impoziteaza normal. Deci sunt afectati si cei cu pensii intre 2000 si 7000.
Asa este cand iti dai cu parerea pe interpretarea si aplicarea legii iar tu nu ai capacitatea de a citi un text de lege. Pensiile intre 2000 si 7000 lei sunt impozitate si in prezent cu 10% iar acelasi procent este prevazut si in cuprisnul actului normativ. Este eronata interpretarea potrivit careia se mai adaugă înca 10% la impozitul pe venit.
O măsură corectă ! Sper să se aplice . Prin această impozitare se va face dreptate. Cei care beneficiază de pensii mai mari de 7000 de lei sunt aceia care au beneficiat de salarii de excelență și ore multe de sâmbete și duminici în ultimele 6 luni de activitate. Cei mulți, care au dus greul acestei meserii, nu au pensii mai mari de 7000 de lei. Vă dau și exemple : șef logistica , șef comunicații și informatică, șef de garaj, șef de cabinet , șef financiar = pensii de peste 10.000 lei ( n-au lucrat niciodată în operativ și nu au avut nici școala militară) ; lucrători operativi (judiciar, o.p., criminalistică, rutieră, rural, acțiuni speciale) = pensii de maxim 5.000 – 6.000 lei.
http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=18046
Aici se regaseste forma legislativa inaintata spre promulgare la presedinte.
Daca ne uitam cu atentie in textul legislativ sunt cuprinse PENSIILE MILITARE.
Deci articolul e corect exprimat ca pensiile militare nu sunt pensii speciale,, dar sunt impozitate in functie de valoare.
Bogdan Iulian , prefer să-mi impoziteze pensia de 4000 lei chiar și cu 20% (voi avea pensia de 3600 lei) , numai să văd că se va face dreptate în cazul acelor intruși care au jefuit acest sistem. Nici Dumnezeu nu îi mai sătura (salarii de excelență, ore sâmbătă\duminică etc.) . Și cine ! Șef de logistică, șef de comunicații și informatică, șef de garaj, șef de financiar, șef la control intern. Până și agentul care lucra la garaj și a schimbat foile de parcurs ale autospecialelor din dotare (asta a lucrat toată cariera lui) , fiind în „clica” lor, a primit salariu de excelență în ultimele 6 luni . Foile le schimba numai sâmbătă și duminica. Așa a ajuns sa ia o pensie de aproape 7.000 de lei. Ceilalți șefi care i am amintit mai sus, au pensii de peste 10.000 de lei. Din cauza acestor „oameni” care au lucrat în poliție (nu că au fost polițiști) , s -a ajuns în situația asta, iar opinia publică să ne judece în felul acesta. Tot respectul pentru polițiștii adevărați care au prins hoți, criminali, tâlhari, violatori, pedofili, evazioniști, care au lucrat cu dosare penale, cu dosare cu autori necunoscuți, care n-au avut casă, n-au avut masă , și-au neglijat familiile, copiii, nevasta, s -au îmbolnăvit de la stres, de la neodihnă, nopți nedormite, lipsa meselor, etc. Cei amintiți de mine mai sus nu cunosc aceste lucruri și nu le-au trăit niciodată și totuși au pensiile mai mari decât ale acelor polițiști. Acum înțelegi de ce îmi doresc să se aplice această lege ?
Totul se face pentru populism în interes electoral, nu îi interesează pe aștia nimic altceva de politiști sau militari, așa cu au făcut-o până acuma cu salariile!!!!! Aș reintroduce stagiul militar obligatoriu ca să vadă toti ce înseamna 1 an și 4 luni cum e să fii în armata, ca să nu mai desconsidere armata și poliția!!
Mai rezervistule, vorbesti de „stagiul militar obligatoriu”. Da pe tine cine te (sau tea ) obligat sa te faci militar??
dodo, când citești un comentariu și nu îl înțelegi nu mai fă comentarii, că nu la calitatea de militar am făcut referire, ci despre atitudinea guvernanților fată de pensiile politiștilor sau militarilor!!!!! dar tu mai ai mult până să ajungi la pensie!!!