În ce situații nu pot fi mutați polițiștii

Având în vedere multitudinea de mesaje pe care le-am primit, facem revenire la comunicatul de ieri referitor la videoconfeința de la sediul IGPR unde adjunctul inspectorului general a comunicat inspectorilor șefi centralizarea situațiilor privind rapoartele de mutare până la data de 15 octombrie, ținem să facem următoarele precizări privind situațiile în care polițistului nu i se pot modifica raporturile de serviciu prin  mutare:

     ♦  polițistul reîncadrat, încadrat direct sau transferat înainte de data de 02.07.2018, când a intrat în vigoare OUG 53/2018, nu poate fi mutat pentru o perioada de 3 ani (se aplică vechea prevedere din Legea 360/2002  privind Statutul polițistului)

     ♦  polițistul reîncadrat, încadrat direct sau transferat dupa de data de 02.07.2018, când a intrat în vigoare OUG 53/2018, nu  poate fi mutat pentru o perioada de 2 ani. (art 27^11 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului)

    ♦  polițistul aflat în tutelă profesională nu poate fi mutat până la definitivarea în profesie ( art. 27^1 alin. 2 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului)

    ♦  polițistul aflat în perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă, concediului de maternitate, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav ori a copilului cu handicap pentru afecțiuni intercurente, precum și a suspendării, nu poate fi mutat decât cu acordul scris al acestuia. (art. 27^3 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului)

   ♦ polițistul pus la dispoziție în condițiile  27^21 alin. (2) din Legea nr. 360/2002privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare  sau suspendat din funcție în condițiile art. 27^25 lit. a), b) și h) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, nu poate fi mutat.( art. 25, anexa 7 din Omai 140/2016)

       ♦   în perioada cercetării disciplinare, polițistul nu poate fi mutat, delegat, detașat, împuternicit pe o funcție de conducere și nici nu poate fi trimis în misiuni internaționale.  ( art. 62^6 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului).

De asemenea, menționăm  că centralizarea rapoartelor de mutare pe care a solicitat-o adjunctul inspectorului general, nu facea referire doar la agenții de poliție,  singura precizare a acestuia fiind că acest lucru se datorează venirii promoției de polițiști din cadrul scolilor Câmpina si Cluj. Pentru orice alte nelămuriri, vă stăm la dispoziție.

 

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: În ce situații nu pot fi mutați polițiștii

Distribuie

13 răspunsuri

 1. Dupa terminarea perioadei de tutela(ex promotia Nov 2018)daca un politist este repartizat undeva in tara,i se poate aproba rapirtul pt mutare in judetul de domiciliu?

 2. Salut , politistii reincadrati / incadrati direct au semnat un acord (nu contract ) cu privire la imosibilitatea modificarii raportului de serviciu timp de 3 ani , acel acord s-a semnat in baza unui articol existent in legea 360 la momentul respectiv .Din moment ce articolul respectiv este modificat nu credeti ca un demers sindical de actualizare a respectivului acord ar fi necesara ? . Nu considerati ca politistii in cauza sunt discriminati fiind in imposibilitatea de a candida pe alte posturi din M.A.I ?

  1. Moficarile aduse de OUG 53/2018 au reprezentat demersul organizatiei noastre de a micsora perioada de interdectie privind mutarile. Din pacate, legea dispune pentru viitor si nu se aplica colegilor care au intrat in sistem acestei date.

 3. buna ziua! nu vi se pare o discriminare intre agenti incadrati direct sau reincadrati, uni 2 ani alti 3 , sa nu se poata muta cred ca sindicatele ar trebuie sa lamureasca aceste aspect si sa nu mai existe acesta discriminare .Dupa cateam auzit si eu au fost agenti in tara care au reusit sa se mute pe la diferite birouri.

 4. Raspuns la.
  Moficarile aduse de OUG 53/2018 au reprezentat demersul organizatiei noastre de a micsora perioada de interdectie privind mutarile. Din pacate, legea dispune pentru viitor si nu se aplica colegilor care au intrat in sistem acestei date.

  IN OUG 53/2018se vorbeste de dinamica personalului din MAI, de necesitatea de a se muta a personalului angajat in prezent . Apreciem demersul dvs dea modifica statutul politistului , dar momentan nu foloseste nimanui, e inutila , daca reusiti sa obtineti modificarea respectivului acord cu siguranta veti avea un aflux adeziuni . Personal consider ca aveti posibilitatea sa realizati acest lucru , va rugam frumos din operativ APARATI-NE INTERESELE

 5. Cum e posibil să nu semnezi niciun angajament scris, sa intri in sistem când in statut exista prevederea ca nu te poți muta 3 ani, apoi aceasta prevedere se modifica din 3 in 2 ani și tu sa nu beneficiezi de modificare !?
  Nu e ca și cum intri in sistem și avansările se fac din 5 in 5 ani iar ulterior se modifica din 3 in 3ani iar tu sa fii avansat tot din 5in5 ca așa era când ai intrat ?
  Cred ca e ciudata interpretarea asta cu “retroactiv” că nu e ca și cum trebuie sa-mi recalculeze ceva (salarii,grade,etc) dar ar trebui să beneficiez de același drept pentru ca mă supun aceluiași statut și fac parte din același minister cu aceeași uniforma și cu aceleași condiții de munca !

 6. Imi place cum ati formulat primul punct cu se aplica vechea prevedere legala . Apreciem totusi capacitatea dumneavoastra analitica in cea ce priveste legislatia in vigoare , atata tot ca vechea prevedere legala nu mai exista din momentul in care a intrat in vigoare OUG53/2018 . Deci sa intelegem faptul ca noi cei care aplicam zilnic legea functionam dupa o prevedere legala inexistenta in textul de lege actual ?

 7. Bună ziua. Sunt ofițer de poliție cu o vechime de 18 ani. Am raport de mutare la cerere depus la Instituția Prefectului Hunedoara de mai bine de 6 luni. Nu am primit niciun răspuns. Menționez ca nu mă aflu în niciun a din situațiile enumerate mai sus. Considerați ca susnumita instituție ar trebui să soluționeze favorabil solicitarea mea? Multumesc

 8. Reincadrat in 2016. Ma pot inscrie la un concurs de sef de post in cadrul aceluiasi IPJ? Practic, voi ocupa postul prin concurs…

   1. De asta intreb. Ca ar intra in contradictie cu ”polițistul reîncadrat, încadrat direct sau transferat înainte de data de 02.07.2018, când a intrat în vigoare OUG 53/2018, nu poate fi mutat pentru o perioada de 3 ani (se aplică vechea prevedere din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului)”. M-ati putea ajuta cu un argument legal? Multumesc anticipat!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută