După cum v-am spus, reacția din Parlamentul României a aleșilor neamului ne-a determinat să scoatem cât mai multe cazuri de ultraj, amenințări, intimidări și jigniri la adresa polițiștilor în spațiul public. Vă reamintim că în cursul săptămânii trecute, a fost discutat pachetul (citește aici) legislativ privind protecția polițistului și creșterea autorității în cadrul comisiilor de specialitate, iar reacția parlamentarilor a fost de respingere a acestor propuneri motivat de faptul că polițiștii oricum comit prea multe abuzururi iar aceste măsuri de sporire a autorității vor genera și mai multe. Mai mult, aceștia au susținut că stăm la „ciupeală”, acuzații bazate pe propriile lor experiențe cu polițiștii rutieri.
În acest material vă prezentăm condițiile în care polițiștii sunt obligați să își desfășoare activitatea sub presiunea politicului dar și sub presiunea intimidărilor la adresa lor, tocmai pentru că aplică legea.
În primul caz este vorba despre un polițist de la un post de poliție din Maramureș care a „îndrăznit” să întocmească două dosare penale, tată și fiu, pentru conducere pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. Polițistului i s-a reproșat că face exces de zel pentru că transformă localitatea într-un sat de infractori. Iar pentru faptul că și-a făcut datoria și nu a cedat presiunilor venite din toate părțile, s-a trezit cu un bolovan în geamul locuinței sale.
Al doilea caz, tot la un post de poliție din Maramureș, polițistul nici nu știe cui să mulțumească pentru că fiecare amendă aplicată sau dosar penal întomcit îi aduce acestuia încă un „prieten” care înțelege să-și facă legea proprie și se răzbună după chipul și asemănarea sa. Este important să înțelegem că, mai ales în comunitățile mici cum sunt comunele, polițistul este văzut deopotrivă ca un salvator dar și ca un dușman. Riscurile la care este expus polițistul sunt mult mai mari tocmai din pricina faptului că el este cunoscut de întreaga comunitate iar faptele sale sunt ținute minte de fiecare dintre contravenienții sau infractorii întâlniți. Ce să mai vorbim despre viață privată sau viață socială. Aceste „drepturi” sunt iluzorii în condițiile în care polițistul, chiar și în timpul său liber poate fi oricând agresat pentru faptul că și-a făcut datoria.
Este de înțeles astfel de ce vor polițiștii bodycam-uri să se apere atunci când sunt acuzați, că săvârșește abuzuri sau pentru a demonstra amenințările și intimidările celor cu care intră în contact. Mai ales în condițiile în care, în mediul rural, cuvântul „comunitate” este mai apropiat de conceptul de „mafie” decât de „societate”. Spunem asta deoarece într-un astfel de sistem patriarhal polițistul, în loc să fie sprijinit de comunitate, este atacat din toate părțile, inclusiv din zona politicului. Acesta este cazul unui coleg, tot din Maramureș, tot de la un post de poliție, care a fost denigrat public de către „primărița” comunei pentru că ea nu a fost în stare să achiziționeze plăcuțe de înregistrare pentru atelajele hipo iar acesta sancționa, conform legii, votanții dumneaei. Și asta în condițiile în care obligația de înregistrare a oricăror vehicule subzistă încă din 2006. (citește aici)
Am decretat luna Decembrie, #LunaFărăFiltru, motiv pentru care așteptăm în continuare poze și video cu experiențele voastre, în speranțe că dacă vor fi dezvăluite, parlamentarii vor înțelege că acestea nu reprezintă un moft ci o necesitate.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
3 răspunsuri
Fără amenzi la circulatie pentru a nu mai fi acuzați de „ciupeala”. Doamna inspector șef ca și ministra fără reacții. DEMISIA
Militati pentru introducerea in lege a obligativitatii sefilor din politie sa trateze orice caz de ultraj fizic/verbal la adresa unui politist ca fiind urgenta de grad zero! Aceasta sa presupuna dislocarea imediata de forte pentru prinderea celui vinovat. In acest fel infractorii vor intelege ca politistii apartin unui segment profesional unit si puternic care reactioneaza prompt iar cetatenii onesti vor avea mai multa incredere in acestia si in forta lor combativa in lupta cu tarele societatii!
Foarte interesant articolul, multumesc