După cum prea bine cunoașteți, gradul de neprofesionalism existent la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a atins cote alarmante, iar unul dintre factorii favorizanți ai acestui episod critic în istoria instituției este chiar refuzul reprezentanților ministerului de a organiza și desfășura concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere existente în cadrul structurilor subordonate MAI, situație care persistă de aproximativ trei ani.
În acest sens, conducătorii vremelnici ai celui ce se dorește a fi cel mai important minister din Guvernul României, abilitat să aplice legea, să constate și să sancționeze orice derapaj menit să încalce prevederile legale, începând cu Carmen Daniela Dan, Ioan Marcel Vela și actualmente Lucian Nicolae Bode au considerat că cel mai bun instrument pentru recompensarea clientelei politice este acela al împuternicirilor pe funcție.
Sunt deja arhicunoscute declarațiile din conferințele de presă ale lui Marcel Vela în cadrul cărora afirma că în multe cazuri, împuternicirile din structurile MAI au fost menţinute ca regulă nescrisă pentru ca inspectorii şefi să poată depinde de ministru sau de inspectorul general și că va pregăti un act normativ care transparentizează modul de organizare a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere din structurile ministerului. (VEZI AICI)
Ulterior, cu ocazia preluării portofoliului ministerial Lucian Bode a continuat în același registru al atragerii capitalului de imagine precum predecesorul său, spunând că este decis să demareze organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere din structurile MAI pentru eliminarea uneia dintre cele mai mari probleme ce este reprezentată de management. (VEZI AICI)
Nimic mai fals, întrucât art. 2716 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului prevede în mod explicit împuternicirea pe o funcție de conducere ca procedură de exercitare temporară a funcției până la organizarea concursului. De asemenea, același articol prevede că împuternicirea poate fi dispusă pe o perioadă de maxim 6 luni, dar nu mai mult de 1 an în cazul prelungirii, iar în cuprinsul acestei perioade organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului este obligatorie. Iar singurul motiv pentru care o astfel de procedură nu a fost demarată se pare că este reprezentat de lipsa undei verde pe linie de partid.
Având în vedere încercările ministeriale de a duce cu preșul atât opinia publică dar și polițiștii, în data de 10 mai 2021 Sindicatul EUROPOL a organizat o nouă acțiune de protest care a fost desfășurată între orele 08:00 – 16:00, în fața Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a refuzului ministrului Lucian Bode de a organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere. De asemenea, o altă revendicare a noastră a fost reprezentată de modificarea condițiilor de organizare și desfășurare a concursurilor, care în momentul de față se rezumă la un interviu oral pe subiecte profesionale, ce nu poate fi contestat și nici nu reprezintă un instrument legitim de a testa capacitățile și competențele celor care vor să fie șefi.
Protestul a fost unul atipic în care am folosit manechine pe post de marionete, îmbrăcate în uniformă de poliție, menite să reproducă modalitatea în care oamenii politici controlează actul managerial al pilelor de partid, respectiv al ofițerilor de poliție care sunt împuterniciți sau desemnați pe funcții de conducere în structurile MAI fără susținerea vreunui concurs.
În fața instituției am fost întâmpinați de directorul de cabinet al secretarului de stat Aurelian Păduraru căruia i-am prezentat revendicările polițiștilor din țară, acesta comunicându-ne spre sfârșitul acțiunii de protest că la acest moment la nivelul ministerului „există preocupare” pentru modalitatea de organizare și desfășurare a concursurilor în vederea ocupării funcțiilor de conducere existente în cadrul structurilor subordonate MAI.
Astăzi, aflându-se într-o vizită de lucru la Satu Mare, fiind chestionat de către reprezentanții mass-media despre protestul organizat de Sindicatul Europol, ministrul Bode a ținut să precizeze că în viitorul foarte apropiat prim-ministrul Florin Câțu va numi un nou șef al Inspectoratului General al Poliției Române, subliniind că funcția de inspector general este echivalentul rangului de secretar de stat, această numire fiind atributul său și că imediat după aceasta se va așeza la masă alături de colegii domniei sale din MAI și organizațiile sindicale pentru a demara un program de reformă care va conține în mod obligatoriu și organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de conducere. (VEZI AICI)
Sperăm cu această ocazie că ministrul Bode este conștient de faptul că propunerea adresată premierului pentru numirea în funcția de inspector general este atributul său conform prevederilor art. 8 din Legea nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și că nu va avea nevoie de o permisiune pe linie de partid cu privire la persoana pe care o va propune pentru ocuparea unei funcții atât de importante, mai ales că odată cu această numire dorește reformarea instituției inclusiv prin organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor de conducere.
Vom urmări cu deosebit interes dacă Lucian Bode se va ține de promisiune în ceea ce privește demararea procedurii de organizare și desfășurare a concursurilor, mai ales că în cursul acestei zile organizația noastră a formulat acțiuni împotriva domniei sale, dar și împotriva celorlalți ordonatori de credite, prin care am solicitat instanței de judecată să constate starea de ilegalitate în care sunt exercitate temporar funcțiile de conducere dar și obligarea șefilor acestor structuri să respecte prevederile art. 2716 din Legea 360/2002 Statutul polițistului și să organizeze concursuri.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
3 răspunsuri
Bravo!
Sigur dupa ce se va termina cu aceste concursuri, vor urma TCO, la deficitul care este.
Buna ziua,
cand se vor organiza concursurile din sursa externa?
Va multumesc!
L. Popovici