Protestăm în fața MAI pentru refuzul organizării de concursuri

Mâine, 10 mai 2021, între ora 08:00 – 16:00, în fața Ministerului Afacerilor Interne , Sindicatul EUROPOL organizează o nouă acțiune de protest față de refuzul ministrului Lucian Bode de a organiza concursuri pentru funcțiile de conducere. De asemenea solicităm și modificarea condițiilor de organizare și desfășurare a concursurilor, care în momentul de față de rezumă la un interviu oral pe subiecte profesionale, care nu poate fi contestat și nici nu reprezintă un instrument legitim de a testa capacitățile și competențele celor care vor să fie șefi.

Ne aflăm în contextul unei situații fără precedent în MAI, care a început pe vremea mandatului lui Carmen Dan și a fost imediat preluată și perpetuată de toți ceilalți miniștri. Vorbim despre practica împuternicirii pe funcțiile de conducere. Legea 360/2002, art. 2716,  permite împuternicirea pe o funcție de conducere, ca procedură de exercitare temporară  a funcției până la organizarea concursului. De asemenea, împuternicirea poate fi dispusă pe o perioadă de maximum 6 luni, dar nu mai mult de 1 an în cazul prelungirii.

Astfel, dintr-o procedură care are un titlu de excepție și care avea menirea de a asigura conducerea structurii pe durata vacantării postului și până la organizarea concursului, procedură obligatorie după primele 6 luni de împuternicire, miniștrii care s-au perindat, au transformat-o în regulă, pentru a-și numi clientela politică pe funcțiile importante.

Folosirea excesivă a împuternicirii însă, a dat nașterii unei alte situații de ilegalitate la nivelul MAI și a structurilor din subordine, întrucât după expirarea celor două perioade de împuternicire de maximum 6 luni, cei care au ocupat funcțiile nu au mai putut fi împuterniciți, iar concursuri nu au fost organizate pentru că nu s-a primit unde verde pe linie de partid.

Astfel, s-a găsit un artificiu, care însă contravine prevederilor legale, respectiv cel al „desemnării” pe funcția de conducere, instituție juridică pe care nu o regăsim în Ordinul MAI 140/2016 privind activitatea de management și resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne sau în Legea 360/2002 privind Statutul polițistului. Vorbim astfel de o veritabilă „împuternicire” ilegală sub forma „desemnării” la conducerea unei structuri, fără însă a exista un mandat legal care să permită persoanei respective să își asume competențele funcției de conducere exercitată.

Aceste practici șubrezesc puternic sistemul de poliție deoarece persoanele împuternicite nu își asumă răspunderea funcției, execută comenzile politice știind că în caz contrar vor fi schimbate din funcție, și majoritatea dintre acestea nu au nici competențele și nici calitatea profesională necesară pentru a ocupa funcții de conducere.

De la principiul esențial statuat de lege, ce vizează stabilitatea în funcția publică, cei din conducerea MAI au transformat instituția într-o feudă în care vasalul (împuternicitul/desemnatul) poate fi schimbat în oricare moment dorește cel ce l-a pus în această funcție. Iar miniștrii efectiv au refuzat să organizeze concursuri, blocând orice tentativă din partea structurilor subordonate, prin impunerea politicii „pumnului în gură”. Spunem asta deoarece toți inspectorii șefi și inspectorii generali care au avut tentativa de a organiza concursuri li s-a interzis, până la noi „comenzi”.

După protestul de mâine, Sindicatul EUROPOL va depune acțiuni în instanță împotriva ministrului Lucian Bode, dar și împotriva celorlalți ordonatori de credite, prin care vom solicita instanței să constate starea de ilegalitatea în care sunt exercitate temporar funcțiile de conducere dar și obligarea șefilor acestor structuri să respecte prevederile art. 2716 din Legea 360/2002 Statutul polițistului și să organizeze concursuri.

Cu toate repercusiunile care vor fi la adresa noastră ulterior acestui demers, nu mai putem accepta să avem în funcții de conducere incompetenți, analfabeți funcționali sau pile de partid. Pentru că toate consecințele actelor manageriale ale acestor persoane se răsfrâng asupra polițiștilor din stradă.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Protestăm în fața MAI pentru refuzul organizării de concursuri

Distribuie

3 răspunsuri

 1. Sa fie organizate concursuri si pentru sefii de post, sunt posturi care de 3 sau 4 anii nu au vazut sefi de post, doar imputerniciti.
  Nu mai exista stabilitate.
  Solicitati sa fie organizate concursuri de la sefi de post pana la sefi de inspectorate.
  Dupa care TCO si sursa externa. In ultimele trei lui au iesit la pensie peste 2000 de ahenti si ofițeri, deficitul fiind din ce in xe mai mare.
  Referitor la REORGANIZAREA MAI, desfintarea secțiilor de politie Rurala si construirea de birouri cu 3 sau 4 lucrătorii care sa lucreze in cadrul politiilor municipale sau orasenesti(sunt secti de politie rurala in care lucrătorii fac 5 sau 6 dosare penale si restul stau la birou ) .restul lucratoriilor sa fie repartizati la posturi. In acest fel se va reduce deficitul la posturi considerabil.
  Va mulțumesc anticipat!
  Scuzați scrisul, nu ma pricep la tehnologia s nt mai trecut.

 2. Salut , atat timp cat institutia este politizata excesiv , cred ca este imposibil sa se intample acest lucru ???

 3. Te duci sef de post stai 6 luni, bagi weekenduri la greu si ai iesit la pensie cu pensie de 5000,cu toate ca toata viata ai stat la birou. Pai este corect asa? Iar cei care lucrează au salariu de 4300:). Faceti o adresa catre toate IPJ, sa va comunice cati imputerniciti au fost in anul 2019,2020 si cati au iesit la pensie? Cati și-au luat in calcul la pensie cele sase luni cat au fost imputerniciti?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută