Probabil mulți polițiști se întreabă de unde a apărut ideea aplicării unui spor pentru efectuarea serviciului de „permanență” la posturile de poliție și ce impact produce.Vă reamintim că în urma protestului de 25 martie, au apărut două revendicări surpriză pentru polițiști, respectiv creșterea sporului pentru orele lucrate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și în alte zile în care potrivit legii nu se lucrează, și un spor de 40% pentru polițiștii care efectuează „permanența”.

Deși nu erau pe agenda protestului, liderii sindicali au ieșit de la negocieri cu aceste două propuneri, tolerate de reprezentanții Guvernului și care au făcut obiectul unor amendamente la legea de aprobare a OUG 9/2017, dar care nu sunt oficial asumate de MAI. Haideți să vedem ce înseamnă concret aceste două propuneri.

În cazul majorării de 75% pentru orele prestate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și în alte zile în care potrivit legii nu se lucrează, existau toate argumentele să fie crescută la 100%, pentru simplul fapt că, atât Codul Muncii, cât și reglementările privind salarizarea celorlalte categorii de bugetari care asigură servicii de interes public, sănătate și asistență socială, prevăd „dintotdeauna” plata la acest nivel. Cu toate acestea, impactul va fi situat între 1,5 lei și 3 lei pentru fiecare oră prestată, adică între 20 lei și – 60 lei pe lună.

În cazul sporului de 40% pentru permanență însă, vorbim de un concept total nou. Practic, a fost luat acest concept din sănătate unde medicii care se află la domiciliu, în afara orelor de program sunt nominalizați să asigure intervențiile medicale iar în schimb beneficiază de un astfel de spor pe perioada cât sunt la dispoziția unității medicale. Însă, acest „copy paste” din legislația lor, la nivelul MAI va genera cu totul alte rezultate.

Practic, prin aceasta nouă instituție se legalizează „permanența” și implicit, polițiștii vor fi legați de glie pe bani puțini. Vă reamintim că în conformitate cu prevederile art. 39 și 44 din Legea 360/2002 Statutul Polițistului, instituția este obligată să asigure continuitatea serviciului polițienesc. Aceste prevederi obligă să existe polițiști planificați în serviciu pe toată durata celor 24 de ore.

Mai mult de 15 județe se află deja în legalitate și prin diferite formule de program ( schimburi de 8 ore, 12 ore sau 24 de ore) au asigurat planificarea polițiștilor pe toată durata celor 24 de ore atât în mediul rural cât și în structurile care formează echipa de cercetare la fața locului. Dacă această propunere va fi legiferată însă, ne întrebăm cine îi va opri pe inspectorii șefi să desființeze aceste forme de organizare a programului și să stabilească generic, program luni-vineri, de la 08:00-16:00, iar în rest „permanență”, care oricum, este mult mai ieftină decât plata integrală a tuturor drepturilor salariale (salariu de funcție, spor de antenă, etc.).

Vom ajunge să fim la dispoziția instituției pentru câțiva lei (3-5 lei/oră) și practic să legiferăm munca la „gri”. Justificarea MAI este reprezentată de faptul că în intervalul, după ora 16:00 polițistul nu are cazuri, este la dispoziția instituției iar pentru aceste să beneficieze de un spor de 40% din salariul de funcție. Însă, ne întrebăm dacă pompierii sau militarii sunt plătiți cu toate drepturile doar atunci când intervin la incendii sau sunt în teatrele de operațiuni? În fapt sunt în aceeași situația în care la dispoziția instituției iar dacă se impune, intervin. Singura justificare și aplicare a acestui spor poate opera asupra colegilor care sunt nominalizați ca rezervă sau dublură a celor care sunt în serviciu (criminalistică, judiciar, investigarea criminalității economice etc).

Să nu mai vorbim despre faptul că, riscurile și expunerea polițistului aflat la permanență rămân în continuare ca și o consecință a intervenției pe care acesta o realizează singur, contrar tuturor procedurilor aflate în vigoare. De asemenea, din punct de vedere al sănătății și securității muncii, polițiștii vor fi în imposibilitatea de a-și reface capacitatea de muncă de minim 12 ore între două zile de muncă. Polițistul aflat la permanență va fi tot timpul în priză, așteptând să se întâmple ceva.

Suntem destul de interesați și de opinia publică, mai ales în mediul rural, dacă va accepta să beneficieze de protecție efectivă doar în intervalul luni-vineri, 08:00-16:00, iar în rest să vadă polițiști doar când are loc vreo infracțiune. Acest program este mai degrabă propice infractorilor care vor ști că după ora 16:00 și în zilele de weekend vor putea acționa în voie, că doar polițistul va fi acasă cu telefonul pe masă, așteptând ca cineva să sesizeze infracțiunea comisă de ei. Și uite așa, în timp ce în țările occidentale a început să fie adoptată legislație care are la bază „dreptul de deconectare” al angajaților, adică să fie interzis prin lege ca angajatul să mai răspundă la telefonul de serviciu sau la email-ul de serviciu după orele de program, la noi se legiferează „legatul de glie”.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Despre sporul de permanență de 40%

Distribuie

15 răspunsuri

  1. Operativitate acționarii se va pierde. Cine are de câștigat din asta????? Vor intra AN-uri cu duiumul, iar șefii nu vor alerga sa le rezolve. Deci cine va pierde????

  2. In mediul rural se lucreaza astfel dintodeauna, cine credeti ca intervine dupa orele de program ? Tot lucratorii care au fost de serviciu de la 08-16. E bine asa, sa se plateasca 40 % permanenta. In cazul acesta apar discutii privind colegii din urban, dar daca vor si ei 40 % se pot transfera foarte usor la rural.

    1. va place sa faceti permanenta si sa interveniti singuri la evenimente?
      atunci sa nu va mire cazurile ca cel din maramures….
      asta pentru 30 de lei pe zi….
      la unele ipj-uri de ce s-a gasit o solutie sa nu se mai faca permanenta?

  3. Lucrez la un post de politie independent care nu apartine unei sectii ,unde suntem 3 lucratori. Asiguram interventia dupa orele 16.00 pe rand cate un lucrator . Astfel asiguram in medie 10 zile pe luna cate 16 ore interventia dupa orele 16.00 , in total 10 x16= 160 ore lunar. 160 ore x cu 40% = 640 lei lunar. OARE ESTE MAI BINE DECAT IN PREZENT CAND NU SUNTEM PLATITI LA POSTURILE DE POLITIE DUPA ORELE 16.00 IN TIMPUL SAPTAMANI.

  4. DUPA 27 DE ANI DE ECHIPA OPERATIVA IN CRIMINALISTICA ERA CAZUL SA-I AJUNGEM DIN URMA PE AGENTII DE ORDINE!!! …..CRED!

  5. Lucrez in mediul rural de 10 ani si numai asa am lucrat,asigurand permanenta de la domiciliu,atat dupa ora 16.00 cat si sambata si duminica si asta pe 0 lei.Este bine ca s.a gandit cineva si la mediul rural..diferenta va fi ca daca se va si aproba sporul, vom munci pe bani.

  6. Ca si criminalist sunt singurul incadrat in statul de org. si funct., fapt pentru care conf.grafic sunt in fiecare zi planificat in echipa op.de c.f.l. conf. O.M.A.I.. Cand pot iesi din transa si sa nu tresar la apelul telefonic de serviciu pentru a avea posibilitatea sa ma relaxez/linistesc/gratar/alte distractii/excursii – libera circulatie in tara si strainatate (conform Constitutiei statului), dupa orele de program sau sa lipsesc?

    1. Dvs prezentati in fapt cum lucrati, dar daca s-ar uita cineva pe pontajul cu prezenta la program pe luna precedenta sau in planificarea pe luna urmatoare, in mod sigur figurați in mod „legal” la program, adica numarul de zile lucratoare x 8 ore. De aici rezulta ca dvs lucrati „la negru” iar aceasta situatie o puteti intrerupe in orice moment. Totul depinde de actul de vointa al dvs. Pentru sprijin, va stam la dispozitie.

      1. Fratilor, stati linistiti caci g(cac….ti)uvernanti, au prevazut ca trebuie si suntem oricum ca si sclavii pe plantatie si nu avem nevoie de acest spor, iar datorita faptului ca suntem, asa cum suntem, tacem malc si avem un lider de sindicat la un sindicat renumit, asa zisul Coarn(e)a care, mana in mana cu alesii (mamii lor) poporului, asa pe romaneste…ne-au traso si pe fata si pe dos, de pana la urma cei spre pensionare se vor pensiona, daca pot sau mai apuca, iar cei tineri, nou incadrati (care nu sunt fii si fiice…) vor rupe portile, mai abitir de cum le-au rupt la incadrare. Aici este vorba de agenti caci ofiterii ca si alesii o vor duce bine si … stau si calculez si dupa mintea mea, putina de altfel, cred ca de la 1 iulie ( sau 1 august…sau sf. asteapta) o sa avem si salariile micsorate, si ore peste program la greu, platite ca si pana acum, cu multam fain si daca cartim … cu pumn in gura…asa ca nu plangeti tare acum, ca o sa avem timp sa plangem mai tarziu…in liberile neplatite

  7. Constitutia prevede garantarea dr la libera circulatie, dar pervers s_a prevazut de mai marii vremii :” cu exceptia cazurilor prevazute de lege” ceea ce se poate traduce/interpreta ca lucratorii din mai conform legii 360 sunt privati de acest drept la fel ca si arestatii

  8. Cu acest ordin s-a ajuns la niste aberatii….. un agent primeste 3 lei pe ora, un ofiter aproape 10 lei pe ora. Timpul lui liber e mai valoros…

  9. Lucrez la frontiera,8-16 cu câinele de urma.Criminalistul și cu conductorul câine face CFL-ul la orice ora.Criminalistul beneficiază de sporul de 40 la suta.Eu as putea beneficia?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.