Decizie a instanței în vederea protejării demnității polițiștilor

Într-un verdict care promovează respectul și drepturile polițiștilor, Judecătoria Petroșani a luat o decizie fermă împotriva unui individ care a postat un clip video pe rețeaua de socializare Facebook, denigrând doi polițiști din cadrul Poliției orașului Petrila dar și pentru prejudiciul de imagine pe care i l-au adus. Prin această hotărâre, justiția își arată susținerea pentru protejarea demnității și integrității forțelor de ordine, în contextul în care unii înțeleg să filmeze intervențiile polițiștilor, să extragă din context și ulterior să se folosească de confuzia creată pentru a aduce acuzații nefondate și a determina oprobriul.

În luna august a anului 2022, doi polițiști din cadrul Poliției orașului Petrila  au observat în trafic o persoană de sex feminin, despre care știau cu certitudine că nu deține permis de conducere și suferă de probleme grave psihice, aspect care, în mod indubitabil, reprezenta un pericol iminent la siguranța pietonilor și a celorlalți participanți la trafic. Conducătoarea auto a refuzat să oprească la semnalul polițistului și a continuat să conducă autoturismul drumul public. În cele din urmă, colegii noștri au reușit să o determine să oprească într-o parcare. În fața refuzului de a se supune dispozițiilor polițiștilor, aceștia au fost nevoiți să aplice forța fizică și să uziteze mijloacele din dotare in vederea imobilizării persoanei care se manifesta agresiv și refuza să se supună solicitărilor legale ale colegilor noștri.

Într-un act lipsit de civism și de respect, față de ordinea publică și față de forțele de ordine care își îndeplineau sarcinile de serviciu, un „cetățean european cu drepturi”, care în mod fortuit a văzut acțiunea polițiștilor de la geamul unui apartament, a filmat întreaga operațiune și a postat materialul pe pagina sa de Facebook. Filmarea postată a fost dublată de mesaje jignitoare și defăimătoare la adresa celor doi polițiști implicați, fără a cunoaște ori a menționa în vreun fel adevărata motivație a opririi și încătușării persoanei de sex feminin.

Conștienți de impactul negativ pe care acest videoclip îl avea asupra imaginii și a profesiei colegilor noștri, Sindicatul Europol, în susținerea și reprezentarea intereselor membrilor, sprijiniți de avocatul Filialei Europol Hunedoara, a înregistrat o cerere de chemare în judecată a autorului pentru faptele sale ilicite.

În urma procesului, Judecătoria Petroșani a admis în totalitate cererea polițiștilor și a decis că acțiunile „postacului” reprezintă o încălcare gravă a dreptului la demnitate și reputație a celor doi polițiști. Prin urmare, pârâtul a fost obligat să plătească suma de 1000 de lei fiecărui polițist ca despăgubiri și 200 de lei cheltuieli de judecată. În plus, instanța a dispus ca Schiopi Marin să prezinte scuze publice celor doi polițiști pe pagina sa de Facebook.

 

Această hotărâre judecătorească reprezintă un precedent important și un avertisment pentru cei care ar putea fi tentați să posteze mesaje injurioase, denigratoare și calomnioase la adresa polițiștilor. Este un mesaj clar că acțiunile de acest gen nu vor fi tolerate în societatea noastră și că vom sesiza justiția, în vederea sprijinirii colegilor noștri, pentru a proteja drepturile și demnitatea polițiștilor care își asumă responsabilitatea de a menține ordinea și siguranța publică.

Este esențial să recunoaștem eforturile și sacrificiile pe care polițiștii le fac zi de zi pentru a proteja și a menține ordinea publică în comunitățile noastre. Acești oameni merită respectul și sprijinul cetățenilor pe care îi deservesc, iar justiția a reafirmat acest principiu prin hotărârea sa.

În concluzie, acest caz reprezintă o victorie pentru demnitatea și profesionalismul polițiștilor și un avertisment puternic că denigrarea lor nu va fi tolerată. Sperăm că această decizie judecătorească va servi drept un important precedent și că va contribui la promovarea respectului și recunoașterii eforturilor polițiștilor în misiunea lor de a menține siguranța și ordinea publică.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Decizie a instanței în vederea protejării demnității polițiștilor

Distribuie

2 răspunsuri

  1. In primul rand domnii din poliție ar trebui sa de-a dovada de demnitate ei înșiși. Nu sunt de acord cu injuriile, dar atunci când polițiștii încalcă legea și sunt postați nu cred că le încalcă nimeni demnitatea. Nu sunt cu nimic mai presus de lege, nu trebuie cetățenii să le accepte aroganta și nesimțirea unora din poliție care nu au ce căuta în acel sistem și mai sunt și plătiți din banii noștri, sunt și speciali ies la pensie când sunt numai buni de muncă și pensii pe care nu le merită și nu au contribuit pentru ele

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.