De ce nu mai beneficiază polițiștii de concediu paternal

Concediul paternal este reglementat de Legea nr. 210/1999, se acordă la cerere în primele 8 săptămâni și este pentru o perioadă de 5 zile lucrătoare, iar în cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata acestuia se majorează cu 10 zile lucrătoare.

Acesta a fost acordat în baza art. 10, alin. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017, ”personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională beneficiază de prevederile Legii concediului paternal nr. 210/1999.”.

Ulterior, această prevedere a fost preluată și de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, pentru anul 2019, ”prevederile art. 10 alin. (7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 80/2018, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător și în anul 2019.”

O dată cu intrarea în vigoare  a Ordonanței nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Guvernul a omis mai mult sau puțin intenționat, să introducă în textul actului normativ această prevedere, astfel că polițiștii care au solicitat acest drept după data de 01.01.2020, nu au mai putut beneficia. Însă, pentru polițiștii care la data de 31.12.2019 se aflau deja în concediu paternal, aceștia au rămas în plată conform OUG  nr. 114/2018.

Organizația noastră a sesizat de îndată Ministerul Afacerilor Interne cu privire la  acest aspect, aceștia asigurându-ne că această situație se va reglementa cât mai curând prin emiterea unei Ordonanțe de Guvern. Având în vedere că acest drept se acordă în primele 8 săptămâni, ne punem speranța că aceste modificări se vor face cât mai curând posibil, astfel încât polițiștii  care  se încadrează deja pentru concediu paternal, să poată beneficia.Vă ținem la curent cu toate informațiile legate de  această reglementare legislativă. (Vezi AICI sesizarea trimisă).

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: De ce nu mai beneficiază polițiștii de concediu paternal

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Un deosebit respect pentru acest demers, sa speram ca se reglementeaza intr-un timp foarte scurt deoarece sunt situatii in care termenul de 8 saptamani expira.
    Va rog sa ne tineti la curent, daca nu se va transmite o directiva si in teritoriu.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.