Decizia ÎCCJ nr. 51 este favorabilă. Polițiștii vor fi plătiți la nivelul maxim de salarizare

Salarizarea la nivelul maxim a polițiștilor  este un subiect foarte dezbătut în ultimele luni, mai ales de când Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat asupra acestei chestiuni în cursul lunii noiembrie 2019, în sensul că prevederile Legii 71/2015, de aprobare a OUG 83/2014 privind salarizarea bugetarilor sunt aplicabile și polițiștior.

În fapt, Curtea de Apel Bacău, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept cu privire la dosarul nr. 947/110/2018 în care trei militari din cadrul Direcției Generale de Protecție Internă au chemat în judecată instituția pentru plata unor drepturi salariale. Astfel, ICCJ s-a pronunțat pe cele două chestiuni pentru care a fost sesizată:

  • Dacă legislația care prevede noțiunea de „salariu de bază” se aplică și polițiștilor în condițiile în care militarii/polițiștii au soldă de bază/salariu de funcție (art. 1 alin. (51) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015,  aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, şi de art. 31 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016)
  • Care sunt categoriile de personal plătit din fonduri publice cărora le este aplicabil nivelul maxim de salarizare prevăzut de OUG nr. 83/2014 modificat prin Legea nr 71/2015, astfel cum a fost interpretat prin Decizia ÎCCJ nr. 23/2016.

Prin Decizia nr. 51 din 11.11.2019 Înalta Curte de Casație și Justiție  s-a pronunțat, deliberând că noțiunea „salariu de bază” se interpretează în sens extensiv, în sensul că se referă și la „salariul funcției de bază” al polițiștilor 

De altfel, ÎCCJ a respins, ca inadmisibilă, sesizarea privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, formulată de Curtea de Apel Bacău, în acelaşi dosar, cu privire la identificarea categoriilor de personal plătit din fonduri publice cărora le este aplicabil nivelul maxim de salarizare prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2014 modificată prin Legea nr. 71/2015 astfel cum a fost interpretat prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 23/2016. Și aceasta pentru că era evident că atâta vreme cât sintagma „salariu de bază” se aplică extensiv, adică tuturor bugetarilor, ICCJ nu mai are de ce să nominalizeze pe cale separată categoriile de personal.

Astfel, o dată cu publicarea Deciziei ÎCCJ nr. 51/2019 în Monitorul Oficial, care se va realiza în zilele următoare, Ministerul Afacerilor Interne va fi obligat să recalculeze salariile tuturor polițiștilor, prin acordarea sporurilor pentru fidelitate, pericol deosebit, studii superioare, pentru viitor. În funcție de conținutul motivării hotărârii, există foarte mari șanse ca MAI să fie obligat la acordarea acestor drepturi pentru polițiști, din oficiu, și pentru ultimii 3 ani. Caz în care aceste plăți vor fi eșalonate pe 5 ani, conform legii, conform art. 39 alin. (1) din OUG 114/2018 (5%, 10%, 25%, 25%, 35%).

Menționăm că în momentul de față organizația noastră are peste 100 de dosare aflate pe rol având ca obiect obligarea ordonatorului de credite să stabilească și să plătească salariul membrilor la nivelul maxim aflat în plată, iar ca urmare a Deciziei ÎCCJ, toate aceste cauze vor fi soluționate favorabil. Vom continua să reprezentăm drepturile membrilor noștri de sindicat, astfel încât toate inechitățile să fie eliminate.

Deși unele organizații au apărut cu tot felul  de comunicate prin care își arogă prevederile acestei decizii, menționăm că ICCJ a emis Hotărârea 51/11.11.2019 ca urmare a sesizării din dosarul în care Curtea de Apel Bacău a solicitat dezlegarea unor noțiuni de drept, în care 3 militari din cadrul Direcției Generale de Pritecție Internă, fără să fie membri al vreunui sindicat, au pretins drepturi de natură salarială angajatorului.

Redăm textul Deciziei ÎCCJ nr. 51/2019

Admite sesizarea privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, formulată de Curtea de Apel Bacău – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 947/110/2018, şi stabileşte că termenul de „salariu de bază” prevăzut de art. 1 alin. (51) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi de art. 31 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează extensiv, în sensul că se referă şi la „salariul funcţiei de bază” al poliţiştilor.

Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, formulată de aceeaşi autoare, în acelaşi dosar, cu privire la următoarea problema de drept:

Identificarea categoriilor de personal plătit din fonduri publice cărora le este aplicabil nivelul maxim de salarizare prevăzut de art. 1 alin. (51) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost interpretat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin Decizia nr. 23 din 26 septembrie 2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 899 din 9 noiembrie 2016, precum şi de art. 31 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, cu modificările şi completările ulterioare, introdus prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 250/2016, cu modificările ulterioare, în raport cu termenii specifici folosiţi de legiuitor pentru definirea drepturilor salariale cuvenite fiecăreia dintre aceste categorii, respectiv dacă aceste dispoziţii se aplică şi personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în condiţiile în care aceste categorii profesionale, potrivit legislaţiei privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2010, nu beneficiază de un salariu de bază.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 11 noiembrie 2019.”

Pentru orice alte informații sau lămuriri cu privire la Decizia ICCJ 51/2019, nu ezitați să contactați liderii locali pentru a vă pune la dispoziție numărul dosarului din care faceți parte, respectiv ne puteți scrie pe adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com sau prin mesaj pe pagina de facebook @europolromania.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Decizia ÎCCJ nr. 51 este favorabilă. Polițiștii vor fi plătiți la nivelul maxim de salarizare

Distribuie

7 răspunsuri

  1. exista posibilitatea ca si pompierii sa beneficieze de aceasta salarizare la nivel maxim si in ce conditii? putem fi reprezentati de cineva in instanta sau noi nu avem dreptul de a beneficia de salarizare la nivel maxim?
    va multumesc anticipat pentru raspuns oricare ar fi el.

    1. Decizia 51/2019 a ICCJ va produce efecte pentru intreg personalul MAI, inclusiv pompieri, jandarmi și alte categorii de militari.

  2. Astăzi am depus la sediul IPJ Tulcea o cerere ptr recalcularea sporurilor și eliberarea unei adeverinte care sa ateste drepturile suplimentare ptr ca apoi sa o înaintez Casei de Pensii sectoriale. Nu am auzit ca domnul ministru sa fi precizat și normele de aplicare sau modalitatea de lucru. Sunt sceptic cu privire la promisiunile lor. Nu e specificat în comunicatul liderului MAI nici nr oug din 14.05.2020 ptr ca să o pot găsi în M. O. Respect

  3. Bună ziua!Am trecut în rezervă,la limită de vârstă din 01.08.2020!În cursul lunii noiembrie 2020 am primit decizia de pensionare, cu buletinul de calcul aferent în care este menționat Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru 20 ani de activitate, iar în luna decembrie am primit o nouă decizie de pensionare modificată, în care este menționat Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru 25 ani de activitate, cu modificări la Pensia militară de stat brută (cu 310 lei mai mult față de calculul din prima decizie),cu modificări la Pensie militară netă(cu 279 lei mai mult față de calculul din prima decizie),cu o majorare pensie conform art.11 din Legea 80/1995(semnul onorific),însă suma de la Pensia netă,în plată a rămas aceiași!Mă puteți lămurii sau îndruma cumva în acest sens?Vă mulțumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.