Cum vor funcționa Camerele de Corpuri Delicte

La data de 13 aprilie 2022, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne a fost publicat în Transparență decizională Proiectul ordinului ministrului afacerilor interne pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 73/2013 privind organizarea și funcționarea camerelor de corpuri delicte.

Prin acest proiect de act normativ se dorește îmbunătățirea modului de organizare și funcționare a Camerelor de corpuri delicte ale unităților teritoriale ale Poliției Române și ale Poliției Române de Frontieră, prin corelarea acestora cu prevederile modificărilor aduse unor acte normative, după cum urmează:

  • Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală;
  • Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României;
  • Legea nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și pentru modificarea și completarea unor acte normative;
  • Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor;
  • Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului ilicit de droguri.

De asemenea, se urmărește instituirea posibilității de păstrare a registrelor specifice și în format electronic pentru a facilita accesul la informație și pentru a simplifica procedurile administrative. În ceea ce privește scoaterea bunurilor din Camerele de corpuri delicte, rapoartele întocmite în acest sens vor putea fi aprobate de șeful structurii la nivelul cărora sunt organizate astfel de camere și nu de către șeful unității , pentru asigurarea celerității.

În același timp, conform proiectului de ordin, se instituie posibilitatea ca personalul care a indisponibilizat bunuri însemnate cantitativ sau vehicule să poată solicita structurii de logistică din cadrul unității, asigurarea transportului în condiții de siguranță, de la locul indisponibilizării până la camera de corpuri delicte.

În situația în care aveți sugestii sau observații referitoare la proiectul de act normativ publicat în Transparență decizională, vă rugăm să ni le transmiteți pe adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com.

DESCARCĂ AICI PROIECTUL DE ORDIN PRIVIND MODIFICAREA OMAI NR. 73/2013!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Cum vor funcționa Camerele de Corpuri Delicte

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută