Urmare a modificărilor aduse Legii 360/2002 privind Statutul polițistului în care a fost prevăzut în mod expres dreptul polițistului cercetat disciplinar de a fi asistat, la cerere, de către un avocat, cât și a Deciziei Curții Constituționale nr. 653 din 17 octombrie 2017, prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 59 alin. 7 din Legea nr. 360/2002, prin care aceasta reținut faptul că, într-o procedură disciplinară, este necesară recunoașterea dreptului polițistului de a fi asistat de un avocat, ca parte a dreptului la apărare prevăzut de art. 24 alin. (1) din Constituția României, se intervine asupra Hotărârii Guvernului nr.725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, referitoare la acordarea recompenselor și răspunderea disciplinară a polițiștilor pentru a fi în concordanță cu prevederile legii organice.
Proiectul de act normativ mai cuprinde de asemenea, dispoziții referitoare la dreptul polițistului cercetat de a fi asistat, respectiv modalitatea de obținere a asistenței și documentele care fac dovada acesteia în cadrul procedurii disciplinare.
Se introduce cu titlu de noutate sintagma „reprezentant desemnat” care înseamnă persoana desemnată, la cererea polițistului cercetat, de Corpul Național al Polițiștilor ori de organizația sindicală, să îl asiste în cadrul procedurii disciplinare, în condițiile art. 58^3 , alin. 4 și 5 din Statutul polițistului.
Dacă aveți propuneri și sugestii referitoare la modificarea Hotărârii de Guvern nr. 725/2015, vă rugăm să ni le transmiteți până mâine, fie pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com, fie direct pe pagina de facebook Sindicat Europol.
Viitorul ne aparține !
Echipa Sindicatului Europol