Polițiști singuri în misiune la Referendum

În ultimele zile am fost asaltați cu zeci de mesaje din partea polițiștilor din țară cu privire la planificările efectuate pentru paza secțiilor de votare cu ocazia Referendumului din perioada 6-7 octombrie. Aceștia sunt îngrijorați de faptul că au fost planificați singuri în misiune în această perioadă, iar vulnerabilitățile  la care sunt expuși sunt destul de mari, având în vedere situația din ulimul an când mai  multi polițiști aflați singuri în misiune au fost uciși.

Această situație total atipică se întâmplă din cauza faptului că Referendumul se întinde pe două zile consecutive, iar deficitul mare de personal nu permite Ministerului Afacerilor Interne să folosească mai mulți polițiști, neluându-se în calcul la asumarea de către instituție a acestei obligații.

Pe site-ul instituției au fost publicate atribuțiile pe care le are Ministerul Afacerilor Interne cu privire la Referendum :

Pentru coordonarea și urmărirea îndeplinirii sarcinilor prevăzute de legislația în vigoare privind referendumul național pentru revizuirea Constituției, care revin ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și instituțiilor prefectului, se constituie Comisia tehnică centrală pentru coordonarea activităților de organizare a referendumului național pentru revizuirea Constituției.

Președintele Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a referendumului național pentru revizuirea Constituției este ministrul afacerilor interne.

Ministerul Afacerilor Interne va dispune măsuri pentru menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localitățile țării, pe întreaga perioadă de organizare a referendumului național pentru revizuirea Constituției.

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, va menține și asigura ordinea publică în zona secțiilor de votare și securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale din țară, pe timpul transportului acestora la birourile electorale, respectiv la Biroul Electoral Central, precum și securitatea pe timpul tipăririi, transportului și depozitării buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării.

Personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne va asigura paza sediilor Biroului Electoral Central, ale birourilor electorale de circumscripție, ale oficiilor electorale și ale birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară.

Pe parcursul celor două zile în care vor fi organizat referendumul, dar și al campaniei, structurile MAI vor asigura intervenția rapidă la toate sesizările privind posibile incidente electorale sau alte situații de încălcare a legii.

Desi subiectul referendumului este unul care poate isca situații conflictuale, polițiștii vor trebui să păzească singuri timp de 24 ore secțiile de votare conform planificărilor efectuate deja. Aceste dispoziții sunt abuzive și sunt contrare prevederilor legale. Am solicitat Ministerului Afacerilor Interne să efectueze toate măsurile necesare pentru ca  polițiștii să nu fie puși din nou în fața unei situații tragice.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiști singuri în misiune la Referendum

Distribuie

6 răspunsuri

 1. Faptul că nu i normal să lucrezi singur l am sesizat și eu spunându le mai marilor din IGPR că rămân singur într o secție de poliție urbană din provincie atât ziua cât și noaptea și fac în același timp singur accesul persoanelor, paza sectiei, dispecerat (legatura cu cetățenii și patrulele din teren), accesare baze date, primirea sesizările, etc., că nu există Compartimentul de relații cu publicul prevăzut de OG 27/2002 , etc. dar lucrurile au rămas la fel!
  La secțiile subordonate DGPMB se poate dar în provincie se ascunde gunoiul sub preș și domnește legea tăcerii!
  Suntem departe de lumea civilizată!

 2. Ce s a schimbat după tragediile de la IPJ MM și cea de pe peronul nu mai stiu carei gări, la nu mai stiu ce post de poliție transporturi???
  Vă spun eu: NIMIC!
  Posturi de poliție și chiar secții de poliție urbane, situate chiar în centrul municipiului, în care găsești un singur polițist, care e de toate (paznic, dispecer, birou primire cetățeni, gestionar al camerei de armament, etc.)!

 3. Lucrez de peste 25 de ani în aceasta institutie, dar parca ca acuma nu a fost niciodata atata nedreptate, ca sa nu spun coruptie, detasati, delegati, transferati de la unele arme la altele,înfointari de posturi cu dedocatie si pot sa mai continui….. cui sa te mai adresezi ca partidul a pus piciorul pe gat pana si la DNA. Totul e politizat maxim.

 4. Atat timp cat nu se va forta mana decidentilor de la varful MAI, prin refuzul indeplinirii unor misiuni de catre un singur politist si pe o perioada mai mare de 24 de ore fara odihna, nu se va intampla nimic. Acestia nu stiu de negocieri si vorba buna ci doar de actiuni radicale. Singurele posibilitati de a le forta mana sunt astfel de evenimente( referendum, alegeri) si in opinia mea nu ar trebui ratate aceste ocazii!

 5. De ce la fiecare astfel de misiune, cei de la Cadre, Cabinet, Financiar, etc. sunt repartizați numai in locuri călduțe , la sectiile din oraș iar noi, prostimea din strada, numai in destinații ‘’ exotice’’.Care sunt criteriile repartiției ?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.