Cum se vor deconta serviciile turistice în anul 2023

Conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2009,”în perioada 2022-2026, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.450 lei anual pentru un salariat.” Condiția minimă este ca polițistul/personalul contractual să fie cazat pentru cel puțin o zi în perioada în care solicită decontarea.

De precizat este faptul că unitatea turistică trebuie să se regăsească în lista structurilor turistice clasificate aflată pe site-ul Ministerului Turismului –  http://turism.gov.ro/web/autorizare-turism/  . Conform reglementărilor în vigoare, lipsa clasificării unității turistice constituie contravenție, aceasta funcționând în afara cadrului legal.

Perioada de decontare;

 • până la 31.12.2023 pentru anul acesta;
 • serviciile turistice care nu au fost prestate anul trecut, nu se pot deconta anul acesta.

Serviciile turistice pentru care se decontează cuprind :

 1. servicii cazare;
 2. alimentație publică(masă restaurant);;
 3. tratament balnear și agrement;

Serviciile turistice se decontează indiferent dacă acestea au fost efectuate sau nu în perioada concediului de odihnă, având astfel doua situații:

1. servicii turistice decontate pentru perioada concediului– suma de 1450 lei nu se impozitează;
2. servicii turistice decontate în afara perioadei concediului– suma de 1450 lei se impozitează cu 41,5%;

*concediu = concediu de odihnă pe anul în curs, concediu de odihnă suplimentar(antenă), concediu de odihnă neefectuat din anul precedent.

Factura fiscală trebuie să conțină următoarele elemente:

 1. denumirea serviciilor turistice (ex. servicii cazare și masă etc.);
 2. denumirea unității turistice ( numele pensiunii/hotelului, ex. Hotel Neptun, Pensiunea Maria )*
 3. perioada cazării (ex. 03.04-07.04.2023);
 4. numele și prenumele titularului;

* A nu se confunda cu numele firmei care administrează unitatea de cazare.

Actele care se depun la structurile financiare sunt:
• factura fiscală;
• bon fiscal/chitanță pentru a face dovada plății sau extras de cont pentru plata prin aplicația Booking;
• raport tipizat.

Plata serviciilor turistice se poate face numai de către polițist sau de către soțul/soția acestuia. Deconturile pentru serviciile turistice se efectuează în ultima săptămână a lunii. Membrii organizației noastre se pot bucura  de ofertele turistice publicate pe site-ul Federației Publisind la care suntem afiliați  https://avantaje-publisind.ro/

DESCARCĂ LISTA CU UNITATILE TURISTICE AUTORIZATE LA DATA DE 16.02.2023

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Cum se vor deconta serviciile turistice în anul 2023

Distribuie

6 răspunsuri

 1. Dacă am 5 zile de concediu în februarie, iar începând cu 01 martie ies la pensie, beneficiez de decontare ? Va mulțumesc !

 2. Buna ziua. Vreau sa va intreb daca se deconteaza serviciile turistice, persoanelor aflate in concediul de cresterea copilului. Multumesc!

 3. In luna noiembrie a anului trecut am efectuat concediul de odihna la Hotel Piatra Soimului din Sinaia. Factura a fost emisa sub denumirea cu care societatea este inscrisa la Registrul Comertului, respectiv Mondo Tudor Intermed, asa cum apare operatorul economic si pe lista unitatilor autorizate.
  Credeti ca este posibil sa intampin dificultati din acest motiv in ceea ce priveste decontarea sumei respective? Mentionez ca nu am reusit sa depun factura si raportul pana la finalul lunii noiembrie si nici pana in 5 decembrie 2022 si nu am primit banii pana in acest moment, iar acum 2 ani mi s-a decontat valoarea voucherului abia dupa 60 zile ( la un alt operator de turism)… Multumesc!

 4. Buna seara!
  Am si eu o speta in care va rog sa ma indrumati.
  Exista vreun impediment legal in a mi se deconta serviciile turistice de care am beneficiat intr-o unitate hoteliera acreditata situata intr-o alta localitate decat cea mentionata in raportul de concediu?
  Va intreb acest lucru deoarece eu am fost nevoit sa imi schimb locatia efectuarii concediului de odihna ulterior aprobarii raportului, iar in tipizatul prin care solicit decontul nu am vazut nicio referire la localitate ci numai la institutia care a prestat serviciile.
  Va multumesc!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *