Cum se vor deconta serviciile turistice în anul 2023

Conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2009,”în perioada 2022-2026, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.450 lei anual pentru un salariat.” Condiția minimă este ca polițistul/personalul contractual să fie cazat pentru cel puțin o zi în perioada în care solicită decontarea.

De precizat este faptul că unitatea turistică trebuie să se regăsească în lista structurilor turistice clasificate aflată pe site-ul Ministerului Turismului –  http://turism.gov.ro/web/autorizare-turism/  . Conform reglementărilor în vigoare, lipsa clasificării unității turistice constituie contravenție, aceasta funcționând în afara cadrului legal.

Perioada de decontare;

 • până la 31.12.2023 pentru anul acesta;
 • serviciile turistice care nu au fost prestate anul trecut, nu se pot deconta anul acesta.

Serviciile turistice pentru care se decontează cuprind :

 1. servicii cazare;
 2. alimentație publică(masă restaurant);;
 3. tratament balnear și agrement;

Serviciile turistice se decontează indiferent dacă acestea au fost efectuate sau nu în perioada concediului de odihnă, având astfel doua situații:

1. servicii turistice decontate pentru perioada concediului– suma de 1450 lei nu se impozitează;
2. servicii turistice decontate în afara perioadei concediului– suma de 1450 lei se impozitează cu 41,5%;

*concediu = concediu de odihnă pe anul în curs, concediu de odihnă suplimentar(antenă), concediu de odihnă neefectuat din anul precedent.

Factura fiscală trebuie să conțină următoarele elemente:

 1. denumirea serviciilor turistice (ex. servicii cazare și masă etc.);
 2. denumirea unității turistice ( numele pensiunii/hotelului, ex. Hotel Neptun, Pensiunea Maria )*
 3. perioada cazării (ex. 03.04-07.04.2023);
 4. numele și prenumele titularului;

* A nu se confunda cu numele firmei care administrează unitatea de cazare.

Actele care se depun la structurile financiare sunt:
• factura fiscală;
• bon fiscal/chitanță pentru a face dovada plății sau extras de cont pentru plata prin aplicația Booking;
• raport tipizat.

Plata serviciilor turistice se poate face numai de către polițist sau de către soțul/soția acestuia. Deconturile pentru serviciile turistice se efectuează în ultima săptămână a lunii. Membrii organizației noastre se pot bucura  de ofertele turistice publicate pe site-ul Federației Publisind la care suntem afiliați  https://avantaje-publisind.ro/

DESCARCĂ LISTA CU UNITATILE TURISTICE AUTORIZATE LA DATA DE 16.02.2023

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Cum se vor deconta serviciile turistice în anul 2023

Distribuie

24 de răspunsuri

 1. Dacă am 5 zile de concediu în februarie, iar începând cu 01 martie ies la pensie, beneficiez de decontare ? Va mulțumesc !

 2. Buna ziua. Vreau sa va intreb daca se deconteaza serviciile turistice, persoanelor aflate in concediul de cresterea copilului. Multumesc!

 3. In luna noiembrie a anului trecut am efectuat concediul de odihna la Hotel Piatra Soimului din Sinaia. Factura a fost emisa sub denumirea cu care societatea este inscrisa la Registrul Comertului, respectiv Mondo Tudor Intermed, asa cum apare operatorul economic si pe lista unitatilor autorizate.
  Credeti ca este posibil sa intampin dificultati din acest motiv in ceea ce priveste decontarea sumei respective? Mentionez ca nu am reusit sa depun factura si raportul pana la finalul lunii noiembrie si nici pana in 5 decembrie 2022 si nu am primit banii pana in acest moment, iar acum 2 ani mi s-a decontat valoarea voucherului abia dupa 60 zile ( la un alt operator de turism)… Multumesc!

 4. Buna seara!
  Am si eu o speta in care va rog sa ma indrumati.
  Exista vreun impediment legal in a mi se deconta serviciile turistice de care am beneficiat intr-o unitate hoteliera acreditata situata intr-o alta localitate decat cea mentionata in raportul de concediu?
  Va intreb acest lucru deoarece eu am fost nevoit sa imi schimb locatia efectuarii concediului de odihna ulterior aprobarii raportului, iar in tipizatul prin care solicit decontul nu am vazut nicio referire la localitate ci numai la institutia care a prestat serviciile.
  Va multumesc!

 5. Impozitul pentru serviciile turistice din afara concediului nu este 10%? Văd că mai sus scrie ceva de 41%

  1. De la modificarea Codului FIscal în anul 2023, decontarea serviciilor turistice în afara perioadei de concediu de odihnă reprezintă drepturi salariale și sunt impozitate corespunzător.

 6. Bună ziua! am facut factura fiscala si chitanta, iar cei de la financiar nu vor sa-mi deconteze factura fara bon fiscal. Cei de la pensiunea unde am fost cazat nu au casa de marcat! Este legal ce fac cei de la financiar? multumesc

 7. Buna ziua, daca noi suntem cazați conform listei aprobate cu servicii turistice, dar nu are restaurant, exista alta lista cu servicii restaurant? Multumim.

 8. Dacă nu mi-au facturat cazarea și am doar factura la restaurantul unde am mâncat, se poate deconta?

 9. Bună ziua! Dacă am achiziționat servicii de cazare și restaurant la o pensiune dintr-un sat vecin, la aproximativ 12 km de locația de domiciliu (precizez că locația respectivă nu îmi aparține nici mie, nici altui membru al familiei), iar satul respectiv aparține de comuna unde am domiciliul pe buletin se poate deconta sau nu?

 10. unde scrie in lege “servicii turistice decontate în afara perioadei concediului– suma de 1450 lei se impozitează cu 41,5%;”??

 11. Buna ziua! Am facut o cazare la o unitate nou deschisa, care functioneza pe baza unei autorizatii provizorii, deci nu este in lista afisata. Cea definitiva vine dupa cel putin 6 luni, dupa o verificare in prealabil de la Ministerul Ec, Antr si Turismului, aceasta este procedura. Mi se poate lua in calcul cheltuiala? Multumesc!

 12. Bună ziua . Pe factura mea scrie: Servicii turistice in perioada 6-9 octombrie. Oare voi intampina probleme dacă nu scrie exact cuvântul “cazare”?

 13. Salut!
  M-am cazat la o pensiune relativ recent deschisa care are acreditare de la ministerul turismului dar inca nu se regaseste in liste. In baza copiei certificatului de acreditare de la ministerul turismului, a facuturii si a bonului fiscal, se poate face decontatea? Multumesc!

 14. Vreau sa fac o precizare. Unitatea de cazare nu trebuie sa se regaseasca obligatoriu pe lista ministerului turismului (aceasta are doar caracter orientativ) pentru a fi decontate serviciile turistice ale angajatului, intrucat unitatea poate functiona si accepta vouchere de vacanta/card de vouchere de vacanta avand autorizatie de functionare provizorie. Pe lista ministerului turismului sunt afisate unitatile de cazare cu autorizatie de functionare definitiva si data la care a fost obtinuta autorizatia. In OUG nr 131/2021 privind modificarea si completarea unor acte normative, art. IV alin. (3) se mentioneza ca “…se deconteaza serviciile turistice prestate de orice structura de primire turistica clasificata aflata pe teritoriul Romaniei…”. Astfel prin autorizatia de functionare provizorie, unitatea de cazare primeste o clasificare, poate functiona cu forme legale, iar ministerul turismului le da pos ul prin care unitatea de cazare poate incasa plata prin card de vouchere de vacanta, prin urmare si angajatu ministerului nostru este indreptatit sa i se deconteze contravaloarea serviciilor turistice. Nu spun asta de la mine putere ci in urma contactarii telefonice a reprezentantilor ministerului turismului carora le am explicat situatia in care ma aflu si mi au dat dreptate. Asa ca intaietate are OUG nu cum interpreteaza MAI legea.

 15. Buna ziua!
  Exista vreo modificare incepand cu data de 01.11.2023, in sensul ca nu se mai pot deconta? Am fost cazata incepand cu 30.10.2023, 5 nopti si urmeaza sa duc documentele justificative.

 16. Buna ziua!
  Am urmatoarea speta: In perioada 30-31 octombrie 2023 am efectuat un mic concediu pentru care am inaintat spre decontare o factura de 1450 lei ( datata 31.10.2023).
  Odata cu intrarea in vigoare a minunatei legi a austeritatii (296/2023), adica 30.10.2023 – mi s-a comunicat de la financiar ca nu mai pot beneficia de decontarea voucherelor de vacanta pe anul 2023 intrucat decontarea pe lunile noiembrie si decembrie NU mai are ACOPERIRE LEGALA. Din ce stiu eu 30 si 31 octombrie face parte din luna octombrie, deci se contrazic singuri…apoi de unde reiese aceasta acoperire legala? Ca legea 296 face vorbire la art. XXV doar de o crestere a cuantumului voucherelor la 1600 lei incepand cu 1 ianuarie 2024 si nicidecum vreo sistare…
  Va rog sa ma lamuriti daca gresesc pentru ca eu consider ca se face un abuz pe fata!!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută