Proiect de ordin privind plata drepturilor câștigate prin acțiuni în instanță

Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparenta decizională proiectul de ordin  privind plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023  ce se  va realiza conform termenelor prevăzute la art.VI alin. 1 din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative astfel:

• în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
  • în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
  • în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
  • în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
  • în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.

Totodată,  proiectul are în vedere  și plata unor sume reprezentând diurnă, cazare, hrană sau facilitarea legăturii cu familia, stabilite prin hotărâri judecătorești devenite executorii în perioada 01.01.2023-31.12.2023,  pentru perioade anterioare anului 2020, care se va realiza conform procedurii de plată eșalonată prevăzută mai sus.

Aceste sume rezultate din hotărârile judecătorești se actualizează cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică. La sumele actualizate  se acordă dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie. Prin ordin al ordonatorilor principali de credite va fi stabilită procedura de efectuare a plății titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevăzute în proiectul de ordin.

Sindicatul EUROPOL: Proiect de ordin privind plata drepturilor câștigate prin acțiuni în instanță