Cristian Amariei a murit degeaba. Niciun șef nu este vinovat

La 2 iunie anul trecut, o știre lovea puternic în conștiința polițiștilor, agentul șef principal de poliție Cristian Amariei – IPJ Timiș, fusese ucis cu sânge rece de mai multe focuri de armă trase de un infractor periculos, care era dat în urmărire. Colegul nostru, ca în orice alt caz banal, după ce citise „dispozițiile” comunicate pe Watsapp de șefii care își petreceau acasă, liniștiți, sâmbăta, a venit în sprijinul colegilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale pentru a opri o persoană dată în urmărire, care se afla la volanul unui autoturism.

Acestea au fost primele și ultimele informații, respectiv detalii, pe baza cărora colegul nostru a acționat. Pentru ca toată lumea să înțeleagă, astfel de operațiuni, de oprire a unor autoturisme conduse de persoane care sunt urmărite, căutate sau care sunt în atenția poliției au loc zilnic în toată țara. Însă în acest caz vorbim despre Marcel Lepa, un infractor deosebit de periculos, cu un istoric infracțional presărat cu fapte de violență, despre care însă, Cristian Amariei nu a fost informat și implicit nu putea să acționeze în consecință.

Tragedia a avut loc în doar câteva secunde de la pătrunderea în imobilul în care se afla infractorul Marcel Lepa, care a escaladat geamul și când a observat un polițist a executat mai multe focuri de armă asupra lui Cristian Amariei, care nu a avut nicio șansă în fața acestui atac mișelesc.

Dincolo de moartea polițistului însă, se află incompetența managerială și incapacitatea sistemului de a-și proteja oamenii. Pornind de la faptul că pentru câteva zeci de polițiști de pe raza Poliției Orașului Recaș erau disponibile în acel moment doar două veste antiglonț și până la maniera deficitară și total neprofesionistă a șefilor care au „coordonat” această prindere, din confortul casei sau al unui spriț de sâmbătă, prin intermediul Watsapp-ului, fără să le pese de circumstanțele și contextul propriu zis reprezentat de pericolul la care și-au expus oamenii.

Totul a pornit de la un mesaj pe un grup de Watsapp, prin care șeful Serviciului Investigații Criminale, comisar șef Diacenco Florin a „autorizat” deplasarea polițiștilor în locul unde aceștia au primit informații că s-ar ascunde Marcel Lepa. De aici au curs greșelile și gafele cu privire la modul în care s-a realizat dispozitivul, aspect pe care la acea vreme l-a afirmat încă de la prima declarație oferită presei, inclusiv chestorul general Ioan Buda, inspectorul general al Poliției Române de la acel moment.

Dar iată care este rezultatul mult trâmbițatei anchete pe care a anunțat-o MAI-ul și IGPR-ul:

  • Alin Petecel – inspector șef al IPJ Timiș la acea vreme, actual împuternicit inspector șef al IPJ Dolj, NU a fost sancționat disciplinar. MAI și IGPR au comunicat în stil „ping-pong”, IGPR spunea că este cercetat în cadrul unei anchete de către minister, MAI preciza că cercetarea este realizată de Poliția Română, iar rezultatul este unul strigător la cer. Cu alte cuvinte, atunci când moare un subaltern, sub conducerea ta, tu, ca șef de inspectorat ești complet nevinovat. O fi corectă interpretarea, doar dacă ne gândim că Alin Petecel habar nu avea ce se întâmplă în cadrul inspectoratului pe care îl conducea. De aceea, ca recunoaștere a „meritelor” sale, a fost împuternicit pe funcția de inspector șef al IPJ Dolj, unul dintre cele mai mari inspectorate din țară. Apreciem încă o dată capacitatea Poliției Române de „albire” a șefilor pe care îi are sub protecție.
  • Scornea Aurel – inspector șef adjunct, responsabil pentru coordonarea personalului din structurile de ordine publică și poliție rutieră, după luni de cercetări, a fost sancționat disciplinar cu cea mai banală sancțiune: mustrare scrisă;
  • Stoicănescu Dan – inspector șef adjunct, având în coordonare personalul din cadrul structurilor poliției judiciare, fiind printre cei mai responsabili, dacă ne permiteți exprimarea, și care purta răspunderea în ceea ce privește operațiunea de coordonare a prinderii lui Marcel Lepa, a fost și el sancționat „drastic” cu mustrare scrisă, pentru aceste “realizări” fiind, în prezent, împuternicit inspector șef la IPJ Timiș ;

Ca o paranteză, este important să precizăm că în activitatea sindicală am constatat, de-a lungul timpului că asemenea sancțiuni, de mustrare scrisă, se acordă pentru situații banale, cum ar fi un polițist care nu a purtat cascheta, care a întârziat 5 minute la program sau atunci când a omis să completeze foaia de parcurs a autospecialei. Nu credem că trebuie să vă reamintim că Alin Petecel, care a scăpat imaculat, a aplicat la rândul său sancțiunea destituirii din poliție față de un coleg care a făcut publice mesaje ale șefilor, tot pe Watsapp transmise, prin care le cerea să aplice cât mai multe amenzi pe durata stării de urgență.

Exemplul este menit să vă ajute să înțelegeți cât de defectă este scara de „valori” a acestui șef, care pentru moartea unui polițist și-a sancționat adjuncții cu cea mai banală sancțiune, mustrarea scrisă, iar când a fost vorba despre un polițist „incomod” care relata mass mediei realități din interiorul instituției, l-a sancționat cu destituirea din poliție.

  • Diacenco Florin – șef al Serviciului Investigații Criminale, în prezent ocupând aceeași funcție, alături de Stoicănescu Dan, direct răspunzător de modul defectuos de organizare a acțiunii de prindere (și-a trimis subalternii, cu mâinile goale să-l prindă pe Marcel Lepa). Din sursele noastre, pentru a se pune la adăpost, după tragedie, a scos din joben un „plan de acțiune” întocmit post eveniment, menit să îl scoată basma curată pentru a crea o aparență de legalitate a intervenției. Acesta a fost cercetat până când fapta de neglijență manifestată în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu s-a prescris, materialul fiind clasat. Practic, acest șef, în calitate de pion principal, cel care a „autorizat” deplasarea polițiștilor pentru prinderea lui Marcel Lepa, a scăpat nevinovat, ocupând bine mersi și în prezent această funcție;
  • Hodorcă Dinu – șeful Serviciului Logistic, aflat în coordonarea directă a inspectorului șef Alin Petecel, a fost unul dintre țapii ispășitori, fiind găsit vinovat și sancționat cu mustrare scrisă, probabil pentru că nu a împărțit corespunzător 2 veste antiglonț la mai mult de 30 de polițiști care lucrează la Poliția Orașului Recaș;
  • Țerei Dănuț – șeful Poliției orașului Recaș, cel care și-a dat girul și l-a trimis pe Cristian Amariei în sprijin pentru a opri autoturismul condus de Marcel Lepa, a fost și el sancționat „drastic” cu mustrare scrisă;

Iar acum, pentru a vedea diferența de tratament și dubla măsură practicată în cadrul Poliției Române, girată cu succes de conducerea acestei instituții, dacă în cazul șefilor care ori nu au fost sancționați, ori au primit doar mustrare scrisă, unicul agent de poliție, care își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului de Investigații Criminale și care din timpul său liber a fost de acord să se deplaseze de urgență la acel eveniment pentru a-și ajuta colegii, Jecan Ionuț, a fost sancționat cu amânarea promovării în gradul profesional următor, una dintre cele mai grave sancțiuni disciplinare înainte de destituirea din poliție.

Acest agent de poliție, deși nu era de serviciu și cu toate că a fost de acord să vină de acasă pentru a oferi sprijin, a fost sancționat pentru că nu și-a ridicat armamentul. Asta în condițiile în care el când a fost sunat, i s-a spus că acțiunea este în curs de desfășurare și nu mai este timp de pierdut. Astfel că polițistul nu s-a mai deplasat la unitate pentru ridicarea armamentului, ci s-a prezentat direct la locul indicat.

Dacă polițistul nu răspundea la telefon în ziua sa liberă, astăzi nu avea această sancțiune la dosarul personal, așadar concluzia se potrivește unui vechi proverb din popor: „facerea de bine…”. Iar dacă vă întrebați de ce a fost nevoie să vină de acasă Ionuț Jecan, vă spunem noi, la IPJ Timiș se practică munca „la negru”, acea „permanență” în care oamenii figurează oficial ca fiind liberi pentru refacerea capacității de muncă, dar în realitate sunt planificați să intervină dacă apar evenimente, fără însă să fie plătiți sau compensați pentru faptul că se află la dispoziția instituției.

Mai este de analizat atitudinea ministrului Vela, care la acel moment nu era ministru și care s-a spălat pe mâini ca Ponțiu Pilat atunci când a fost întrebat de jurnaliști dacă el consideră suficiente aceste sancțiuni banale. Acesta a declarat că nu este de acord cu ele, dar că nu mai poate face nimic pentru că dacă polițiștii au primit deja sancțiuni, el nu mai poate „redeschide” ancheta.

http://stiri.tvr.ro/doar-mustrari-scrise–la-ipj-timis–dupa-uciderea-politistului-cristian-amariei-de-catre-un-infractor_854317.html#view

Ce a uitat însă să spună, sau nu știa, este faptul că la acel moment, mai erau în curs cercetări disciplinare ale inspectorului șef și ale altor șefi, față de care se putea preocupa să nu mai fie soluționate în același fel, dar și că avea posibilitatea, prin Corpul de control, să îi cerceteze la rândul său pe cei care i-au cercetat pe șefii Poliției Timiș, pentru maniera în care au înțeles să trateze cu atât de multă ușurință vina celor care se fac răspunzători de moartea colegului nostru, Cristian Amariei.

Aceeași politică a struțului o găsim și la conducerea IGPR, care s-a făcut că plouă și nu și-a îndeplinit rolul de a superviza modul în care se realizează ancheta și cercetarea disciplinară, mai ales că era de așteptat ca șefii din vârful IPJ Timiș să se protejeze reciproc, pe principiul “corb la corb nu-și scoate ochii”.

Aceasta este realitatea sumbră din Poliția Română, diferența de tratament și imunitatea pe care o au șefii care au generat această tragedie și pentru care nu a răspuns nimeni. Mai trist este că în continuare, polițiștii din stradă sunt trimiși carne de tun în diferite situații de către șefi care ulterior nu își asumă nicio responsabilitate în cazul în care rezultatul este unul ca cel pe care l-am văzut în cazul colegului Cristian Amariei, care a lăsat în urmă o familie frumoasă care este nevoită să îndure zi de zi gândul că nu mai are soț și tată. Dumnezeu să te aibă în pază, camarade!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Cristian Amariei a murit degeaba. Niciun șef nu este vinovat

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută