Azi, 05.01.2017, la sediul MAI, reprezentanții Federației PUBLISIND și ai Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL au onorat invitația de a participa la o ședință de lucru prezidată de Valentin Riciu, consilier, împreună cu reprezentanții principalelor direcții și care a avut drept obiect prezentarea măsurilor financiare care ar avea aplicabilitate încă din luna februarie.
Astfel, cei de la structura financiară au prezentat următoarele cifre:
- creșterea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică (spor de judiciar) de la 5% la 10% pentru toate structurile;
- includerea personalului din structurilor de acțiuni speciale și criminalistică pentru a avea și ei acces la sporul de 10% începând cu 1 februarie;
- se va acorda un spor de escortă de 5% personalului din cadrul Centrelor de Reținere și Arestare Preventivă;
- de această creștere a sporului de la 5% la 10% ar urma să beneficieze 24.000 de polițiști;
La propunerea organizației noastre, art. 13 din Anexa 6 a Legii 153/2017, prin care am putea prelua dreptul de natură salariale prin pentru asigurarea continuității serviciului din art. 3 alin. 6 al Anexei II, cei prezenți au susținut că nu este aplicabil polițiștilor, Această afirmația ne-a bulversat în condițiile în care textul este foarte clar, și ne-a dat de înțeles superficialitatea cu care au tratat specialiștii ministrului această chestiune.
Art. 13 (1) Dispoziţiile legale prin care sunt stabilite sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi de natură salarială pentru personalul din alte domenii de activitate din sectorul bugetar se aplică şi personalului militar, poliţiştilor, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalului civil care se află în situaţii similare, indiferent de tipul unităţii în care îşi desfăşoară activitatea, cu avizul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
(2)Normele de aplicare se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.
Le-am explicat celor din MAI că aceste soluții sunt insuficiente în condițiile în care polițiștii, la 14 februarie, cei care asigură continuitatea vor pierde aproximativ 500 lei net la salariu iar ei vor să ne închidă gura cu 75 lei brut pe lună. Este pentru prima dată în istoria ministerului când un drept salarial de o asemenea anvergură este pierdut definitiv. Nu vom accepta asemenea firimituri pentru polițiști și trebuie să le arătăm că suntem dispuși la orice dacă nu vor accepta soluția propusă mai sus, astfel încât acest drept salarial să fie conservat.
În zilele ce urmează vom avea întâlniri cu reprezentanții Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru a analiza oportunitatea aplicării art. 13 din Anexa II și astfel să avem certitudinea că vor aviza un astfel de proiect de ordin. În continuare avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre voi pentru a continua să nu mai faceți muncă patriotică și să nu mai răspundeți la telefoanele personale după orele de program.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
0 răspunsuri
De ce cei de la CRAP vor avea decât 5 și nu 10 ? Sunt cumva prost îmbrăcați !
Fraților atitudinea asta cu „dialog social”nu este altceva decât o fătarnică forma de democrație…sa stai si sa tot discuți la nesfârsit cum sa rezolvi anumite probleme simple. Sa fim seriosi. Mă tem că si cei din sindicate stiu bine asta. Gata cu vorba! Ajunge! Ce nu e clar? Suntem prostii secolului! Asta rezultă din faptele si tratamentele de care „beneficiem” în ultimii 30 ani. Ce Dumnezeu…? Atitudinea asta de dialog social e slugarnicie curată! Normal ar fi asa: Te-am votat ca sa ma respecți si sa imi faci asta si aia si ailaltă, nu ca sa „dialogam”! Punct. Dacă nu, Valeaaaa! Asa am fost învățați….sa cerşim din poarta in poartă….(nenorocitii.)