Polițiștii nu mai trebuie să asigure continuitatea. Iată de ce!

După cum bine știm, situația dreptului salarial de 40% pentru asigurarea continuității îndeplinirii atribuțiilor specifice, în afara programului de lucru a dispărut odată cu încetarea aplicabilității OUG 9/2017 și implicit a aplicabilității Ordinul MAI 78/2017.

Ce înseamnă mai exact acest lucru, înseamnă că MAI începând cu 1 ianuarie 2018 pune în pericol siguranța și securitatea tuturor cetățenilor acestei țări. Practic, în afara de planificarea în serviciu standard, de luni până vineri de la 08:00 la 16:00, niciun polițist nu mai este în serviciu și implicit hoții, tâlharii și borfași vor putea face orice doresc.

Cu privire la presiunile exercitate de șefi, de a-i obliga pe polițiști să asigure continuitatea serviciului de la domiciliu, după orele de program, avem un singur răspuns: JOACĂ LA CACEALMA. Adică doar polițiștii fraieri care înghit gogoșile șefilor care spun că ar fi obligați să asigure continuitatea pentru că legea spune că serviciul polițienesc are caracter permanent și continuu mai acceptă în acest  moment să execute niște ordine ilegale.

În realitatea prevederile legale sunt altele și nu au nicio legătură cu interpretarea acestor șefi idioți. Iată mai jos câteva texte de acte normative care arată cum stau lucrurile de fapt:

Legea 360/2002 Statutul polițistului

„Art. 44 alin. 1 Serviciul polițienesc are caracter permanent și obligatoriu” – se statuează astfel caracterul de serviciu public indispensabil pentru societate

„Art. 39 alin. 1 Durata programului de lucru al polițistului este de 8 ore pe zi și 5 zile pe săptămână, stabilit astfel încât să se asigure continuitatea serviciului polițienesc și refacerea capacității de muncă, în condițiile prevăzute de lege ” – se instituie obligativitatea șefilor de a programa polițiștii astfel încât aceștia să fie planificați pe toată perioada celor 24 de ore”

Vedem astfel, fără tăgadă că obligația de a îndeplini cele două dispoziții imperative ale legii revin exclusiv celor cu funcții de conducere care au atributul de a planifica în serviciu polițiștii, și nicidecum nu reprezintă o sarcină în cârca polițistului ca și cum acesta ar fi vreun șerif în Vestul Sălbatic și ar avea vreo obligație personală de a asigura exercițiul funcției publice. Mai mult, în Ordinul MAI 577/2008 privind programul de lucru al polițiștilor, formele de organizare a acestuia și acordarea repausului săptămânal, emis în baza prevederilor din Statutul Polițistului, avem prevederi și mai clare care indică concret ce obligații au șefii de îndeplinit în acest sens:

Ordinul MAI 577/2008

„Art. 17 alin. 2 În cazul structurilor operative, în funcție de specificul misiunilor sau de situația operativă existentă, se va asigura prezența la serviciu a cel puțin 1/3 din polițiști, inclusiv în zilele nelucrătoare.

În aceste condiții, vedem clar că sute de șefi încalcă flagrant legea și hărțuiesc polițiștii prin amenințări cu cercetări disciplinare dacă nu vor accepta ilegalitatea unor planificări la permanență, continuitate, intervenție la evenimente sau alte aberații de denumiri.

Liderii noștri au depus deja sesizări cu privire la nerespectarea obligației de a planifica în serviciu polițiștii pe toată durata celor 24 de ore, inclusiv în zilele nelucrătoare, a cel puțin 1/3 din efectiv. Iar în acest sens îndemnăm membrii, să sesizeze acest aspect printr-un scurt raport personal cu temeiurile de mai sus și cu mențiunea că în timpul lor liber pot fi găsiți la domiciliu pentru a fi anunțați că trebuie sa se prezinte la serviciu pentru a efectua ore suplimentare, ceea ce înseamnă că pentru a se prezenta în afara orelor de program, vor trebui mai întâi să le bată la ușa casei un coleg de-al lor, ofițerul de serviciu sau chiar șeful lor. 

Demersurile fiecărui polițist de a mai refuza sa accepte continuitatea și de a efectua munca voluntară sunt deja vizibile și au ajuns inclusiv la urechile ministrului care a convocat un grup de lucru în regim de urgență pentru a identifica variante pentru compensarea în bani a continuității. Mai mult, până mâine deja vom putea prezenta aceste variante însă este important ca polițiștii să nu mai răspundă la telefoane în continuare după orele de program și asta deoarece nicio prevedere nu-i obligă să răspundă necondiționat la mobilul lor personal.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

Sindicatul EUROPOL: Polițiștii nu mai trebuie să asigure continuitatea. Iată de ce!

Distribuie

0 răspunsuri

 1. Buna ziua.
  M-am uitat si eu astazi peste propunerile de modificare a OMAI 577/2008 si nu am putut sa nu remarc faptul ca la art. 7 pct. 3 se incearca o legiferare/reglementare a permanentei la domiciliu. Ceea ce nu este normal.
  Atata timp cat noi nu avem acordat niciun drept in compensarea restrangerii libertatii de miscare in perioada cat suntem programati pentru continuitatea la domiciliu, nu vad ce cauta aceasta reglementare in OMAI.
  Momentan, unii sefi apeleaza la intelegere din partea subalternilor pentru a putea forma o grupa de interventie pe care sa o cheme de acasa in caz de nevoie, altii baga pumnul in gura cu expresii de genul „serviciul politienesc este permanent si continuu” si „cine are vreo problema sa vina la mine personal sa ii explic”, scotand din context prevederea legala.
  Astfel, ar fi o greseala majora reglementarea continuitatii de la domiciliu, in lipsa unor drepturi prevazute expres in compensarea acesteia, asa cum au fost cei 40%, reglementare care ar da o parghie suplimentara, legala de data aceasta, sefilor, pentru a dispune dupa bunul lor plac asupra programului subalternilor.
  Nu pot sa nu imi amintesc faptul ca, la nivelul subunitatii unde imi desfasor activitatea, anterior sporului de 40%, se planificau cate 2 politisti pe birou, pentru continuitatea la domiciliu. Pe perioada de acordare a sporului de 40%, erau de ajuns 2 politisti pe tot serviciul, pentru ca acum, dupa ce nu se mai acorda sporul, sa se revina la cate doi pe fiecare birou, pe bune?
  Si mie cu ce imi compenseaza disconfortul de a nu putea merge la un teatru, de a nu putea merge la ziua unui prieten sa beau o bere, la un fotbal, etc., deci de a dispune dupa bunul meu plac de timpul meu liber, pentru ca trebuie sa stau cu telefonul langa mine si sa fiu atent sa nu ma sune sa ma cheme la serviciu pentru orice prostie?
  Cu stima,
  Alex

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.