Ce se va întâmpla cu agenții de poliție din Academia de Poliție

În urma reunirii grupului de lucru de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, din data de 11.10.2017, format din federaţiile sindicale şi specialiștii ministerului având ca scop modificarea Statutului poliţistului și a actelor normative complementare, vă informăm cu privire la aspectele dezbătute.  S-a hotărât ca agenților care trec în corpul ofiţerilor să li se acorde gradul profesional în funcţie de vechimea în serviciu.

Astfel, principala temă de dezbatere a acestei zile a fost introducerea unei prevederi prin care agenților de poliție care trec în corpul ofițerilor să li se acorde gradul profesional în funcție de vechimea în serviciu. Este o propunere firească în contextul în care avem agenți de poliție cu 10-15 ani vechime în sistem care promovau examenul de TCO și se trezeau cu gradul de subinspector la 35-40 ani, și asta în condițiile în care celor din sursă externă care intrau în sistem pe funcții de ofițer li se acorda gradul profesional în funcție de vechimea în specialitatea studiilor absolvite.

Dacă asupra acestei propuneri a existat consens, nu mare ne-a fost mirarea când am întâmpinat o vehementă opoziție din partea lui Coarnă de la SNPPC când am propus ca acest privilegiu să fie acordat și agenților de poliție care urmează cursurile Academiei de Poliție la frecvență redusă. Cu toate că am adus argumente logice și obiective, în special privind discriminarea care s-ar crea față de acești colegi care oricum și-au pierdut câțiva ani ca studenți, dar și din prisma stimulării agenților de a accesa locurile rezervate lor în contextul creșterii numărului de locuri la frecvență redusă.

Poate că am înțelege invidia din partea lui Surugiu de la SNAP care este pensionar și la cei 55 ani pe care îi are este cel mai bătrân subinspector pe care probabil MAI l-a avut vreodată, dar nu am înțeles vehemența lui Coarnă care a invocat toate textele de lege și principiile de drept pe care le cunoștea el pentru a susține că în momentul în care agenții au candidat pentru locuri la frecvență redusă din cadrul Academiei de Poliție și-au asumat că vor ieși subinspectori.

Dar ceea ce a fost de neimaginat, a fost când am primit pe adresa de mail a organizație câteva print screen-uri cu mesaje în care speranțele agenților erau trădate de miniciuni furnizate de liderii Snppc, prin oblăduirea liderului suprem, care le transmiteau agenților din Academia de Poliție că Coarnă s-a bătut cu toți de la minister pentru ca și lor să le fie acordat gradul profesional în funcție de vechime.

Sunt inadmisibile şi de neconceput mizeriile cu care umblă acest lider, care văzându-se asaltat de mesajele transmise de către agenţii de poliţie, a întors-o ca la Ploieşti şi a hotărât să mintă cu neruşinare.Vom solicită Ministerului Afacerilor Interne înregistrarea şedinţei grupului de lucru să vadă şi poliţiştii cum ţipa acest lider din toţi rărunchii că nu e normal că agenţii de poliţie de la Academia de Poliţie să fie avansaţi în funcţie de vechimea în serviciu, iar pe grupurile de socializare îi minte pe poliţişti că a susţinut acest demers .

Organizaţia noastră nu va renunţa la acest demers , vom susţine în continuare şi când Statulul poliţistului va ajunge în transparenţă decizională şi va fi supus dezbaterii publice. Până atunci aveţi grijă în cine va puneţi încrederea deoarece există cea mai mare probabilitate ca drepturile şi interesele voastre să fie reprezentate la cel mai slab nivel.

Viitorul ne aparţine

Iconaru Marius, secretar general Sindicatul Politistilor “Europol”

Sindicatul EUROPOL: Ce se va întâmpla cu agenții de poliție din Academia de Poliție

Distribuie

7 răspunsuri

  1. De cand se pune in aplicare! Sunt dosare de avansare in prezent pe la minister? Se aplica si la celelalte arme? Pompieri, jandarmi ?

  2. Dar cei care au urmat cursurile școlilor de profil ale MAI după Academie si tot restul de facultăți si au fost avansați doar la subinspector vor beneficia retroactiv de aceste prevederi?

    1. Vorbim in primul rand despre agentii de politie care au promovat concursul de trecere in corpul ofiterilor. Cu privire la propunere, aceasta contine si prevederi in acest sens, pentru ca agentii care au promovat concursul in ultimii ani sa beneficieze de acordarea gradului profesional in functie de vechimea in serviciu.

  3. Am inteles ca reprezentati membrii de sindicat in primul rând,absolut normal si va respectăm,dar am dori si pentru cadrele din minister care conform legii nu pot avea reprezentare sindicală, un sprijin

  4. Din nou o nedreptate facuta celor care intradevar au absolvit Academia de Politie pe bune in adevaratul sens al cuvantului , cu statut de incazarmat , cu executarea de pregatire militara , trageri , marsuri etc pe bune, la zii cum se spune si “absolventii” de Academie Politie la fara frecventa sau frecventa redusa , care au trecut pe la scoala odata pe luna sau la 2 luni si in cativa ani s au trezit cu diploma de absolvire in buzunar si hopa acum doresc si grade profesionale mari , echivalente cu vechimea sau mai stiu eu ce povesti, pai de ce domnilor sa li se dea grade de ofiter pentru vechimea ca agent/subofiter ..? chiar nu e logic , omu a intrat in sistem din scoala mil sau sursa externa ( alta nedreptate) , si a asumat acest lucru , a fost agent/subofiter in perioada anterioara , acum a absolvit examenul de trecere in corpul ofiterilor si incepe de la primul grad ..FOARTE CORECT ! iar se incepe cu prostii din astea , e vreun domn ex agent care trebuie sa ocupe o functie mare si nu are gradul necesar ..?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută