Având în vedere faptul că decontarea serviciilor turistice în anul 2021 era o necunoscută, neexistând un act normativ care să reglementeze acordarea acestui drept, Sindicatul EUROPOL a solicitat Guvernului României în data de 8 octombrie clarificarea acestei situații în regim de urgență.
Astfel, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a pus în transparență decizională în data de 10 noiembrie pentru dezbatere publică Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene care modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, care vine cu precizarea faptului că în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, decontarea serviciilor turistice va fi în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
Mai mult de atât, proiectul prevede că perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță pentru perioada martie 2019-decembrie 2019, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2021, iar perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță, pentru perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021, este de doi ani de la data emiterii. Având în vedere aceste aspecte, în cadrul propunerilor Sindicatului EUROPOL, vom solicita ca aceste beneficii să fie acordate și polițiștilor care nu au beneficiat de decontarea serviciilor turistice în anul 2019, respectiv 2020.
Astfel, conform prevederilor proiectului de ordonanță, polițiștii vor putea beneficia în anul 2021 de decontarea serviciilor turistice pentru anii 2019 și 2020, dacă în acea perioadă nu au beneficiat.
Acest proiect are ca fundament faptul că acordarea în perioada 1 iulie 2017 – 1 noiembrie 2020 a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, în valoare de 1450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară. De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creșterea numărului de solicitări de autorizare a unităților de cazare. La nivel național, creșterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenți.
Având în vedere că acest proiect de act normativ e pus în dezbatere publică, așteptăm sugestiile și propunerile voastre referitoare la îmbunătățirea cadrului legislativ pentru decontarea serviciilor turistice în anul 2021, pentru a le putea susține în fața inițiatorului proiectului, până cel târziu pe data de 17.11.2020 pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com
CITEȘTE AICI PROIECTUL DE ORDONANTA
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol