Ce echipament vor avea polițiștii de la Pregătire Profesională

După cum prea bine cunoașteți, procesul de achiziție a noii uniforme a polițiștilor a fost mediatizat excesiv de către IGPR, fiind prezentat în spațiul public inclusiv un eșantion care pe alocuri mai necesită unele ajustări, însă în ceea ce privește echiparea colegilor din cadrul altor structuri constatăm că la nivelul Poliției Române nu se mai înregistrează aceeași apetență pentru promovarea proceselor de achiziție pentru alte tipuri de echipamente, sens în care am putea trage concluzia că structurile operative ce reprezintă interfața instituției cu cetățeanul nu sunt chiar atât de importante dacă ne raportăm la specificațiile tehnice ale articolelor.

Astfel, în data de 02.09.2022, pe SICAP, apare o nouă achizitie ,,discutabilă” a celor care, exclusiv în teorie, ar trebui să se îngrijească de bunul mers al Poliției Române. Așadar, constatăm că se cumpără, de 1.311.000 de lei (aprox. 268.000 euro) echipament ,,de protecție” necesar desfășurării activităților de pregătire profesională la nivelul unor structuri teritoriale. Este vorba despre Direcția de Pregătire Profesională din cadrul IGPR și de Serviciile/Birourile de Pregătire Profesională de la nivelul unităților teritoriale de poliție al căror personal va fi echipat mult mai bine decât polițiștii din alte structuri operative care la rândul lor necesită în mod imperios un echipament de protecție corespunzător activităților pe care le desfășoară.

Ca să nu fim înțeleși greșit, precizăm că ne bucurăm pentru faptul că polițiștilor din cadrul structurilor de pregătire profesională li se asigură un echipament specific activităților zilnice pe care le desfășoară, însă raportându-ne la specificațiile tehnice constatăm că aceștia vor fi îmbrăcați mult mai bine decât polițiștii ce acționează exclusiv în segmentul stradal. Astfel, după toate divergențele generate de forma și utilitatea noii uniforme pe care doar un singur polițist din țară o poartă momentan, în ciuda solicitărilor noastre de a fi distribuite eșantioane de uniformă în mai multe regiuni ale țării pentru a se observa modul în care materialele se comportă în funcție de condițiile climatice specifice, prin abordarea IGPR-ului cu privire la aceste achiziții putem ajunge la concluzia conform căreia cineva a decis într-un birou că ”instructorii” vor trebui să fie îmbrăcați mai bine decât ,,elevii”, existând riscul ca opinia publică sau colegii noștri din teritoriu să înțeleagă că poligoanele și sălile de curs sunt mai grele decât strada.

Semnele de întrebare pe care ni le ridicăm sunt cele referitoare la consultarea polițiștilor din cadrul structurilor teritoriale de pregătire profesională, a căror activitate este destul de importantă ținând cont de momentele pe care instituția le traversează în prezent, în care șefii nu au mai fost interesați de pregătirea subordonaților de cel puțin 15 ani, întrucât din informările transmise din teritoriu de către membrii organizației noastre, constatăm că tot din birou s-a decis inclusiv reinventarea culorii uniformei Poliției Române din albastru în maro, că așa va arăta acest echipament de protecție.

În concluzie, vor fi achiziționate pentru colegii din structurile de pregătire profesională 285 de echipamente de protecție de culoare maro, pe care instituția va trebui să le asigure articole de schimb la fiecare perioadă de un an sau 2, fiecare dintre acestea fiind formate din:

• pantalon tactic;
  • bluză tactică;
  • veston tactic;
  • șapcă tactică;
  • fes tactic;
  • scurtă de iarnă;
  • ghete de iarnă.

Iar cu privire la calitatea și utilitatea acestui tip de echipament, care vor fi net superioare comparativ cu specificațiile tehnice ale noii uniforme a polițiștilor, așteptăm ca reprezentanții IGPR să răspundă întrebărilor colegilor noștri din teritoriu care doresc la rândul lor echipament de protecție de calitate, asemănător cu specificațiile tehnice ale celui ce urmează să fie purtat de cei din structurile de pregătire profesională, astfel:

• Cu ce este mai prejos un criminalist care stă în mijlocul traficului să fotografieze sau care intră în case sau alte locuri ce reprezintă adevărate focare de infecție pentru a efectua cercetări la fața locului?
  • Cu ce este mai prejos un conductor câine care intră într-o pădure sau alte locuri pline de vegetație și insecte pentru a căuta persoane dispărute sau autorii unor infracțiuni cu mod de operare deosebit?
  • Cu ce este mai prejos un coleg de la structura de protecție a animalelor care e nevoit să care efectiv cadavre de câini sau pisici ori alte animale vii?
  • Conducerea Poliției Române a luat în calcul, până la acest moment, achiziția unor echipament de protecție cu specificații tehnice de nivel ridicat și pentru acești polițiști operativi sau s-a gândit exclusiv la colegii noștri din cadrul structurilor de pregătire profesională?

În tot acest timp în care am obținut prorogarea termenului de sistare a normei de echipare, constatăm că în ceea ce privește evoluția demersurilor de achiziție a noii uniforme avem un element de noutate-se mai achiziționează 7000 de bucăți de caschete, nu care cumva să rămână polițiștii fără acest element deosebit de important al uniformei de serviciu.

Sindicatul EUROPOL: Ce echipament vor avea polițiștii de la Pregătire Profesională