Norma de echipare se taie sau nu?

După cum prea bine cunoașteți, din momentul intrării în vigoare a Ordinului MAI 183/2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor, începând cu luna aprilie 2022 până la data de 31 decembrie 2024 sau până la dotarea integrală cu noile uniforme, polițiștii ar fi trebuit să primească doar echipament în limita echivalentului valoric al cotei-părți anuale.

În lipsa respectării prevederilor Legii nr. 153/2017 de către reprezentanții Guvernului, am fost sesizați în repetate rânduri de către colegii noștri din teritoriu  cu privire la faptul că nu mai pot face față cheltuielilor zilnice din cauza exploziei prețurilor, ajungând la limita subzistenței, și asta în contextul în care MAI-ul a ajuns să decidă asupra neacordării lunare a sumelor aferente normei anuale de echipare către polițiști, în ciuda faptului că aceștia nici uniformă nouă nu vor primi între timp.

Astfel, Sindicatul EUROPOL a adus la cunoștință ministrului Lucian Bode problemele întâmpinate de polițiști ca urmare a efectelor deciziei MAI de a nu mai acorda norma financiară de echipament și am solicitat prorogarea termenului ce vizează acordarea acestui drept până la finalizarea procedurilor de achiziție a normei complete de echipare pentru noua uniformă.

În consecință, în cursul zilei de astăzi, Direcția Generală Logistică din MAI ne-a comunicat faptul că a fost inițiat proiectul de modificare a Ordinului  ministrului afacerilor interne pentru modificarea Anexei nr. 2 la OMAI nr. 183/2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor, însă nu putem fi siguri in condițiile în care an de an am fost mințiți si amăgiți ca ni se vor respecta drepturile.

Vă vom ține la curent cu privire la evoluția acestui proiect de act normativ care în prezent se află în etapa de consultare, urmând a fi promovat către conducerea Ministerului Afacerilor Interne în vederea aprobării și de asemenea vă rugăm să urmăriți pagina web a sindicatului pentru protestele care vor urma până la sfârșitul anului.

Sindicatul EUROPOL: Norma de echipare se taie sau nu?