Încadrarea polițiștilor pe funcții de execuție sau promovarea acestora cum era vechea denumire este reglementată la art. 22, alin. 4 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului ”polițiștii se încadrează în funcții de execuție prevăzute în statele de organizare cu grade profesionale egale sau mai mari cu cel mult 3 trepte față de cele pe care le au”.
Prin Nota Raport nr.368091/17.09.2018 a Direcției Generale Financiare din cadrul MAI, privind încetarea prevederilor Notei Raport nr. 351510/28.02.2018 privind instituirea unei măsuri privind încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul pe anul 2018, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan a aprobat analizarea la nivelul fiecărui ordonator de credite a posibilității demarării procedurilor privind promovarea pe funcții, grade sau trepte profesionale a personalului și ocuparea prin transfer sau detașare potrivit prevederilor legale în vigoare, în funcție de fondurile repartizate suplimentar la titlul I Cheltuieli de personal, ca urmare a aprobării rectificării bugetului pe anul 2018.
Din cuprinsul art. 22, alin. 4 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului ”polițiștii se încadrează în funcții de execuție prevăzute în statele de organizare cu grade profesionale egale sau mai mari cu cel mult 3 trepte față de cele pe care le au”, reiese faptul că există posibilitatea ca polițiștii să fie încadrați pe funcții, însă nu reprezintă o obligație în sarcina șefului cu competență de gestiune a resurselor umane de a face numirea acestora în funcții superioare de execuție. Polițiștii pot fi încadrați cu o treaptă, două, trei sau niciuna.
Astfel că, numirea pe funcții superioare se face la propunerea șefului nemijlocit, cu acordul șefului structurii și cu aprobarea persoanei competente să emită actul administrativ. Propunerea se face printr-o notă de fundamentare care nu poate depăși limitele prevăzute la art. 22, alin. 4 din Legea 360/2002 și până la cel mult nivelul maxim al funcției cu care este prevăzut postul în ștatul de organizare, cât și argumentele pe care se bazează propunerea (activitatea profesională, rezultatele obținute, situația disciplinară, vechimea în structură, cât și evaluările de serviciu).
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a ”furat” startul încadrarilor pe funcții superioare a polițiștilor, cu data de 15 octombrie fiind finalizate o buna parte dintre acestea, încadrarea făcându-se cu numărul maxim de trepte corespunzătoare fiecărei situții în parte, iar după data de 5 noiembrie urmând și celelalte inspectorate, respectiv Inspectoratul General al Poliției Române si Inspectoratul General pentru Imigrări.
Dacă aveți orice nelămurire cu privire la modul de încadrare pe funcții, nu ezitați să ne scrieți, fie pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com, fie direct pe pagina de facebook Sindicat Europol.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol