Conform legislației în vigoare, după ridicarea stării de alertă, valabilitatea acordurilor/contractelor colective de muncă se prelungește cu încă 90 de zile, iar părțile au obligația inițierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la încetarea acestei stări.
Întrucât Acordul colectiv pentru polițiști a expirat din data de 05.04.2020, însă a produs efecte în continuare datorită decretării stării de urgență și stării alertă, am solicitat Ministerului Afacerilor Interne, așa cum v-am informat într-un comunicat anterior, inițierea negocierii colective pentru:
- Acordul Colectiv privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici cu statut special – polițiști din Ministerul Afacerilor Interne (pentru polițiști);
- Contractul Colectiv de Muncă la nivel de grup de unități din Ministerul Afacerilor Interne (pentru personalul contractual).
Am constatat însă cu surprindere faptul că Ministerul Afacerilor Interne nu a respectat termenul de 45 de zile calendaristice pentru inițierea negocierilor colective, încălcând cu nonșalanță prevederile art. 129 din Legea nr. 62/2011 a Dialogului social, deși organizația noastră a solicitat inițierea negocierilor încă din data de 09.03.2022.
Mai mult, MAI-ul condus de Lucian Bode a încălcat obligația de a ne comunica informațiile prevăzute de art. 130 alin. (4) și (5) din Legea 62/2011 a Dialogului social, respectiv:
- situația economico-financiară la zi;
- situația ocupării forței de muncă;
- componența nominală a echipelor de negociere pentru fiecare parte, în baza unor împuterniciri scrise;
- nominalizarea persoanelor mandatate să semneze contractul colectiv de muncă;
- durata maximă a negocierilor convenită de părți;
- locul și calendarul reuniunilor;
- dovada reprezentativității părților participante la negocieri.
Iar dacă până la acest punct puteți considera că avem de a face cu suficiente încălcări flagrante ale prevederilor legale de către cel mai important minister din Guvernul României a cărui principală atribuție este reprezentată de aplicarea legii, reprezentanții MAI au cooptat la așa-zisa activitate de negociere a Acordului Colectiv, inclusiv organizații sindicale nereprezentative, fiind astfel încălcate prevederile art. 134 pct. 2 lit. b) din Legea nr. 62/2011 a Dialogului social.
Scopul și urgența realizării negocierilor și semnării Acordului Colectiv, în aceeași zi de 05.05.2022 cu organizații nereprezentative nu poate fi altul decât acela de a nu fi obținute alte drepturi favorabile polițiștilor față de vechiul Acord Colectiv, având în vedere faptul că MAI-ul alături de aceste organizații s-au opus propunerilor pe care noi le-am prezentat.
Mai mult decât atât, constatăm că prin acest demers MAI-ul și a depășit atribuțiile, intrând sub incidența prevederilor art. 131 din Legea nr. 62/2011 a Dialogului social, venind în aceeași zi cu un Acord încheiat între organizațiile sindicale reprezentative prin intermediul căruia acestea să gireze participarea la negocieri și a organizațiilor sindicale nereprezentative, față de care ne-am manifestat dezacordul.
Asistăm astfel la un moment istoric în care MAI-ul adoptă o poziție de forță prin cooptarea la negocierea Acordului colectiv a organizațiilor sindicale nereprezentative, încălcând în mod flagrant și deliberat prevederile legii.
Este greu de înțeles, chiar inexplicabil pentru noi, cum reprezentanții MAI promovează o politică și o abordare duplicitară, în funcție de scopul pe care și-l urmăresc, dar de fiecare dată în defavoarea oamenilor pe care ar trebui să ii reprezinte. Acei oameni care zi de zi produc rezultate pentru ca ei, din birourile fostului Comitet Central, să poată să se laude în bilanțuri și să își negocieze grade, funcții și salarii de lucrări de excepție, mai grav fiind faptul că acest lucru se întâmplă cu acordul tacit al unor organizații sindicale.
Iar pentru a vă lămuri cu privire la propunerile venite din partea organizației noastre care au generat vehemență atât din partea MAI cât și a celorlalte organizații sindicale, vă invităm să le consultați mai jos, alături de forma Acordului Colectiv pe care Federația Publisind la care este afiliat Sindicatul EUROPOL nu și-a asumat-o, sesizând în acest sens Ministerul Muncii cu privire la conflict și nerespectarea procedurii de negociere.
CONSULTĂ AICI PROPUNERILE FEDERAȚIEI PUBLISIND CU PRIVIRE LA ACORDUL COLECTIV!
CONSULTĂ AICI ACORDUL COLECTIV!
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
2 răspunsuri
spuneți pe nume…SNPPC-ul s-a opus care culmea, încă mai are proști care cotizează la ei deși știu că sunt pe mână cu șefii și îi toarnă
Subscriu…!