Aspecte de noutate privind acordarea indemnizației de 75%

Având în vedere adoptarea Ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea  unor acte normative , precum și stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice de răspândirea SARS-CoV-2, am constatat că în conținutul acesteia au fost introduse prevederi ce limitează dreptul de accesare a indemnizației de 75% ce se acordă părinților pentru supravegherea copiilor în cazul închiderii temporare a unităților de învățământ, prevăzut  de art. 32 alin. (2) din Anexa 1 a  Decretului Prezidențial cu nr. 195/16.03.2020, acestea dând naștere unor aspecte de noutate în ceea ce privește modul de interpretare și aplicare, pe care încercăm să le clarificăm pe scurt:

1. Dacă dreptul la majorarea de 75% stabilită prin Decret se poate acorda ambilor părinți, în situația în care aceștia sunt polițiști?

R:  Nu, întrucât în conținutul Ordonanței a fost introdus art. 31, conform căruia acordarea acestui drept este condiționată de situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute în art. 1 din legea nr. 19/2020 – (Art. 31 – Personalul prevăzut la art.2 alin. (5) beneficiază de o indemnizație calculată conform art.3 alin.(1), corespunzător numărului de zile lucrătoare aprobat prin hotărârea de Guvern prevăzută la art.4,acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute la art.1 sau de prezentul articol.)

2. Dacă dreptul la majorare se poate acorda celuilalt părinte care își desfășoară activitatea în alt domeniu, nu doar celui care are calitatea de polițist?

R: Da, însă conform modificărilor aduse de Ordonanță, prin adăugarea alin. (5) la art. 2 din Lege, rezultă în mod clar ce categorii de personal  pot beneficia de dreptul la majorarea de 75%, respectiv  acelora cărora le este opozabil dreptul de a beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, dar cu îndeplinirea condiției de a realiza venituri supuse impozitului(art.1 alin. (3 3) din Legea nr. 19/2020).

         3. În situația în care unul din părinți desfășoară muncă la domiciliu/telemuncă, poate fi acordat dreptul la majorarea de 75%?

R: Nu, deoarece prin completările aduse de Ordonanță rezultă faptul că dreptul la zile libere în condițiile legii se acordă după epuizarea  tuturor opțiunilor pentru desfășurarea activității, inclusiv prin implementarea formelor de muncă flexibile, în acestea fiind înglobate munca la domiciliu sau telemuncă (art. 2 alin. (6) din Lege).

4. Dacă indemnizația poate fi acordată în cazul în care unul dintre părinți nu lucrează(șomer) sau este pensionar? Sau dacă este decedat ?

R: Nu, deoarece conform clarificărilor aduse acesta trebuie să realizeze venituri din salarii și asimilate salariilor, supuse impozitului pe venit conform  Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. În situația în care unul dintre părinți este decedat, celălalt părinte beneficiază de plata indemnizației, iar  prin modificarea  adusă Legii nr. 19/2020 se face referire în mod explicit la faptul că nu trebuie îndeplinită condiția depunerii declarației pe propria răspundere.

5. Este condiționat dreptul de a beneficia de indemnizația de 75% de emiterea unui ordin de ministru sau a altor acte normative?

R: Nu, întrucât conform normelor juridice dreptul de a beneficia de zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ  s-a născut prin adoptarea Legii nr. 19/2020, iar prin Decretul Prezidențial cu nr. 195/16.03.2020  polițiștilor le-a fost restrâns acest drept deoarece a fost instituită starea de urgență pe fondul pandemiei, beneficiind în schimb de plata unei indemnizații de 75 % care se va aplica  la salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar fără să depășească salariul mediu brut, care este în momentul de față 5429 lei

6. Dacă se poate beneficia de dreptul la indemnizație în cazul în care unul din părinți se află în concediu de odihnă, concediu fără plată sau în concediu de creștere a copilului?

R: În cazul în care unul dintre părinți se află în concediu de odihnă sau în concediu fără plată, celălalt părinte nu poate beneficia de plata acestui drept, și nici dacă se află în concediu de creștere a copilului, prin Ordonanță au fost aduse completări din care rezultă că în această situație nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 19/2020(a se vedea art.1 alin. (33) lit. a )

7. Unde se depun cererile prin care polițiștii solicită dreptul de a beneficia de indemnizația de 75% ?

R: Puteți prelua modelul acestor formulare de pe site-ul nostru (DESCARCA AICI), pe care colegii noștri le pot depune la secretariatele unităților din care fac parte, solicitând totodată un număr de înregistrare.

Este important să conștientizăm că scopul Legii 19/2020 a fost de a oferi alternative părinților în cazul suspendării cursurilor instituțiilor de învățământ, prin acordarea de zile libere plătite, pentru a-și supraveghea copiii astfel încât să nu fie expuși contaminării cu virusul SARS-COV-2. Cu toate acestea, era evident că o asemenea măsură nu era fezabilă categoriilor de personal din structurile care oferă servicii publice vitale comunității, sens în care a fost introdusă compensația sub forma unei indemnizații de 75% din cuantumul salariului unei zile de muncă, polițiștilor care vor fi în serviciu și care vor desfășura activități de prevenire a răspândirii acestei pandemii.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Aspecte de noutate privind acordarea indemnizației de 75%

Distribuie

33 de răspunsuri

 1. In cazul in care unul dintre părinți este profesor, celălalt părinte (politist) poate beneficia de plata acestui drept?

 2. Buna seara. Dacă soțul meu este plecat in străinătate fiind șofer de camion , eu beneficiez de indemnizația de 75%. ?
  Multumesc anticipat

  1. Doar daca unul din parinti face parte din categoriile sociale care prin prisma serviciului prestat nu pot beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, conform prevederilor Decretulu Prezidential nr. 195/16.03.2020, iar celalalt parinte face dovada ca nu beneficiaza de zile libere de la locul de munca(declaratie pe propria raspundere).

  1. Concediul medical presupune o perioadă de incapacitate de muncă, astfel că soțul/soția se află în imposibilitatea de a declara pe propria răspundere că de la locul de muncă nu beneficiază de zile libere pentru supravegherea copiilor.

   1. Sotia mea lucreaza la Centrul Bugetar Adminisreare Crese Cluj si anume ingrijitor copii si avem fetita inscrisa la cresa, momentan de la Centrul Bucetar i se tot spune sa astepte sa depuna cererea, iar zilele trec si noi nu avem ce face cu fetita avand in vedere ca eu lucrez la Jandarmerie si nu pot beneficia de aceasta lege sa stau acasa cu copilul.

 3. Bună ziua! Am o mare nedumerire. Dacă soția lucrează în sănătate, iar eu în poliție, conform legii, nici unul dintre noi nu beneficiază de zile libere plătite. Deci, normal ar fi să beneficiem amândoi de indemnizația de 75% din salariu. Sunt șanse ca această indemnizație să fie primită doar de un părinte sau de amândoi?

  1. Buna ziua. Pana la aparitia OUG și a HG, care a modificat Legea 19/2020, se putea interpreta ca amandoi puteati beneficia de aceasta indemnizatie. În contextul ultimelor modificări însă, justificat de faptul că doar un parinte ar fi beneficiat si de zile libere platite, și indemnizația va fi încasata de unul dintre voi. Recomandarea noastra este ca cererea sa fie depusa de cel care are salariul de baza cel mai mare.

   1. Buna ziua.Daca soțul este pensionat pe caz de boala , invaliditate.Eu pot beneficia de acel spor de 75%.Multumesc.

 4. buna ziua ! Ce se întâmplă în situația în care soțul/soția care lucrează în privat îneplinește condițiile legale de a beneficia de drepturile prevăzute de Legea nr.19/2020, însă nu solicită zile libere plătite pentru supravegherea copiilor, iar celălalt părinte (politist, jandarm, penitenciare) se află în concediu medical beneficiind de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă. Beneficiază de majorarea salarială prevăzută de Legea nr.19/2020 și Decretul 195/2020?Legea nr.19/2020 nu exclude de la categoria beneficiarilor pe cei aflați în C.O..

 5. Buna ziua. Lucram ambii părinți. Pot beneficia de majorarea de 75% ? Eu nu pot lua liber intrucat nu ma încadreze, iar soția se duce la servici.

 6. Dacă soția lucrează la MAPN și soțul la MAI , soția poate beneficia de zile libere pentru îngrijirea copiilor respectiv 5 ani și 2 ani

  1. Nu poate beneficia de zile libere plătite pentru că face parte din sistemul national de ordine publică și securitate națională.

 7. Daca sotia are o Întreprindere individuala, iar eu lucrez la ISU, se poate beneficia de indemnizatie?Daca da, cine? Va multumesc!

 8. Buna ziua!Daca sotul lucreaza in MAPN iar eu intr-un centru rezidential de asistenta si ingrijire pentru varstnici, eu in calitate de psiholog, as putea beneficia de majorarea de 75% a salariului meu?

 9. Buna ziua, daca sotia lucreaza la stat in Romania si eu in strainatate . Sotia mea a incerca sa beneficieze de indemnizatie dar i-a fost respins dosarul pe motiv ca eu nu cotizez in Romania. In acest caz ar trebui sa nu mai dau copilul la scoala sau sa isi dea demisia sotia.

 10. Bună ziua. Dacă soția lucrează în sistemul de sănătate privat iar eu în MAN, pot beneficia de indemnizație?

 11. Bună ziua. Dacă soția lucrează în sistemul de sănătate privat iar eu în Ministeru Apărării, pot beneficia de indemnizație?

 12. Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie : eu angajat MAI, sotia are PFA si contract de prestare servicii cu un spital de stat. Am adaugat la documente necesare, atat contractul de prestari servicii dintre spitalul de stat si PFA-ul sotiei, cat si adeverinta de la spital cum ca sotia isi desfasoara activitatea in cadrul spitalului ca asistent de farmacie, zilnic de la 8 la 16. Si cu toate aceastea, IPJ-ul nu vrea sa-mi acorde marirea de 75%. Intrebarea mea este : am dreptul sau nu? si in caz ca da, ce ar trebuii sa fac, pentru a face serviciul financiar sa inteleaga ca am acest drept. Multumesc anticipat.

 13. Buna ziua la fel ca si comentariul de mai sus eu lucrez in mapn iar sotia are un pfa unde lucreaza de luni-sambata …..pot beneficia de mărirea de 75%?????

 14. Buna ziua!Eu lucrez in MAPM si sotia a fost in concediu prenatal,ea lucrand la o farmacie privat.In acest moment sotia sa intors la munca dupa un an si 10 luni.In acest caz pot beneficia de indemnizatie daca copilul nu merge la cresa?avand un an si 10 luni.Va multumesc!

 15. Buna ziua!! Daca eu si sotia suntem politisti… cursurile scolii au fost sistate pentru Covid, sotia a lucrat tot timpul, dar eu aceasta periaoda am fost liber( conform graficului, printre care si 2 zile de recuperare), beneficiaza sotia de marirea de 75%?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută